Nieuws Brexit
Brits Lagerhuis keurt Brexit-deal af (432 tegen - 202 voor)
202 parlementariërs stemden voor het akkoord, maar liefst 432 tegen. Het Brits Lagerhuis liet er geen twijfel over bestaan: de positie van zowel de Brexit, als van premier Theresa May zelf, wankelt. *UPDATE*

Lennard van Otterloo, Brexit-columnist bij De Ondernemer, zelf jarenlang woonachtig en werkzaam in Londen, stelt: "Een stemming verliezen met zo’n groot verschil is historisch, kennelijk het grootste verlies door een regering sinds 1924. Ik had zelf verwacht dat het verschil misschien iets van 110 zou zijn, niet 230. Een verlies met 110 zou in andere tijden ondenkbaar zijn, nu was rond de 100 nog ingecalculeerd als ‘overleefbaar’. Nu hebben zelfs 118 van haar eigen achterban tegen de regering gestemd. Dat geeft wel aan wat een uitzonderlijke tijd dit is voor de Britten.”
Rutte: tegenslag
Minister-president Rutte meldde na de stemming op Twitter: 'Ik betreur, maar respecteer de uitslag van de stemming in Britse Lagerhuis over huidige Brexitdeal. NL & EU staan achter huidig akkoord, maar blijven ons voorbereiden op alle scenario’s. Ondanks deze tegenslag betekent dit nog geen no-deal situatie. Hoe nu verder is aan VK.' De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, vindt dat Groot-Brittannië het hele Brexitbesluit nu moet intrekken. Dat is 'de enige verstandige optie', zei een van de belangrijkste tegenstanders van de Brexit.
De afgelopen twee maanden is er in Westminster over weinig anders gepraat dan over het 585-pagina’s tellende scheidingsverdrag en de bijbehorende politieke declaratie over de toekomstige relatie met de Europese Unie. Duidelijk is dat het akkoord zowel bij Britse EU-minnende parlementariërs als bij eurosceptici grote weerstand oproept. Alle oppositiepartijen en gedoogpartner DUP kondigden al aan tegen de deal te stemmen, en ook in de eigen Conservatieve Partij werd er gemuit.
In een uiterste poging de rebellerende parlementariërs achter haar akkoord te krijgen, waarschuwde de Britse premier tijdens een speech maandag meermaals dat het risico bestaat dat Brexit helemaal niet doorgaat, mocht het parlement haar deal wegstemmen. ,,Er zijn mensen in Westminster die de Brexit willen vertragen, of zelfs helemaal stoppen. Ik vraag hen: denk na welke consequenties die acties hebben voor het geloof van het Britse volk in de democratie”, zei ze in haar speech in een fabriek in Stoke-on-Trent, een kiesdistrict waarin massaal voor Brexit werd gestemd. ,,Het verwerpen van deze deal zal enorme onzekerheid veroorzaken, die kan leiden tot twee uitkomsten: een No Deal, of de Brexit gaat helemaal niet door. Een No Deal is een serieus risico, maar de afgelopen week is me duidelijk geworden dat het waarschijnlijker is dat de brexit in dat geval helemaal niet doorgaat. Dat zou verraad aan de Britse kiezer zijn.”
May zal morgenochtend (woensdag) een verklaring geven over de vervolgstappen. Oppositiepartij Labour heeft een motie van wantrouwen aangekondigd tegen de regering, om zo nieuwe verkiezingen af te dwingen. De kans dat die wordt aangenomen is op dit moment niet zo groot. Vele parlementsleden die hadden aangekondigd tegen de deal te stemmen, hadden ook al gesteld May niet weg te willen stemmen.