Blog Brexit
Ideologie in tijden van corona. Brexit belangrijker dan beademen?
Weer is er een Brits schandaal waar twee ogenschijnlijk niet gerelateerde onderwerpen elkaar beïnvloeden. De Brexit ideologie lijkt sterker dan de wens om het coronavirus te bestrijden. Deze keer rond de schaarste van beademingsapparatuur voor de behandeling van Covid-19 patiënten. Lennard van Otterloo bericht vanuit Londen.

Downing Street 10 in Londen is hermetisch afgesloten. Premier Boris Johnson zit er in quarantaine: ook bij hem is het coronavirus vastgesteld. Foto: ANP.
De inmiddels zelf met coronavirus besmette Boris Johnson deed twee weken geleden een oproep aan de Britse industrie om hun (deels stil liggende) productielijnen te gebruiken om beademingsapparatuur te gaan produceren. Of ze er nou ervaring mee hebben of niet. Onder de bedrijven die reageerden zaten autofabrikant Vauxhall en vliegtuigfabrikant Airbus.
Gezamenlijk inkopen voor Covid-19
De rest van Europa heeft dezelfde schaarste en twee weken geleden begon de Europese Unie een programma om gezamenlijk beademingsapparatuur en beschermende maskers, handschoenen, brillen en jassen in te kopen. Een logisch besluit, gezamenlijk inkopen is efficiënter en bovendien voorkomt het dat alle EU-lidstaten tegen elkaar moeten opbieden en zo de prijs opdrijven.
Dat laatste is op dit moment bijvoorbeeld een probleem in de VS. De Amerikaanse federale overheid laat een hoop steken vallen en nu zijn de verschillende staten met elkaar in een kostbare concurrentiestrijd verwikkeld om schaarse materialen in te kopen.
Lees ook: Expert Van Otterloo: 'Er gaat weer over uitstel Brexit gesproken worden'
Minister van Volksgezondheid: ook corona
Een week geleden bevestigde Matt Hancock, de inmiddels ook met het coronavirus besmette Britse minister van volksgezondheid, op televisie dat de EU het aanbod ook aan het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan. Even later vertelde een woordvoerder van Boris Johnson dat 'omdat het land geen lid van de EU meer is, ze niet in gaan op het aanbod'. Ondanks dat het land nog steeds in de transitiefase zit en de EU expliciet heeft aangeboden dat de Britten nog mee kunnen doen met het programma.
Het land gaat de tekorten liever in haar eentje te lijf maar laat ook daar steken vallen. Sommige bedrijven vinden dat ze meer ervaring hebben maar gepasseerd worden terwijl Dyson, beter bekend van de stofzuigers en eigendom van pro-Brexit miljardair James Dyson, zegt er tienduizenden aan de overheid te hebben verkocht.
Lees ook: Hoe de coronacrisis het Brexit-proces 180 graden laat draaien
Ondernemers samen tegen Covid-19
Het is natuurlijk prachtig als ondernemers in tijden van crisis samen komen en op zo’n manier hun steentje bij kunnen dragen. Zie bijvoorbeeld ook het initiatief van De Ondernemer. Maar, het levert ook ethische kwesties op. Als modebedrijf ineens gezichtsmaskers produceren of als drankproducent ineens alcoholhoudende handgel brouwen is één ding. Specialistische beademingsapparatuur om iemand in leven te houden is toch wel heel iets anders. Zelfs bestaande ervaren fabrikanten van medische apparatuur moeten met nieuwe modellen ruim een jaar door een certificeringstraject heen.
Nou valt er wat voor te zeggen dat het crisis is en we beter niet-gecertificeerde apparatuur gebruiken voor mensen in ademnood dan helemaal geen apparatuur. Maar, het verschuift wel het ethische vraagstuk naar de behandelend arts. Welke patiënt geef je het strikt gecertificeerde toestel en welke het experimentele? Liever de bijna opgegeven patiënt aan de Dyson, of juist niet?
Lees ook: 'Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar'
Brexit olifant in de corona porseleinkast
Bovenop deze lastige kwesties komt de Brexit-ideologie er nog eens als een olifant doorheen stormen. Een paar weken geleden was er hier in het land al ophef dat de Britse regering het Europese Early Warning and Response System van het European Centre for Disease Control wilde verlaten, het systeem dat vroeg waarschuwt voor komend grensoverschrijdend infectiegevaar. Nu het schandaal dat de overheid EU hulp met apparatuur heeft geweigerd.
De wil om te laten zien dat het land best zonder de EU kan is kennelijk groter dan de wil om patiënten te helpen. Brexit is belangrijker dan beademen. Het Brexit-virus heeft het kabinet al ziek gemaakt voor dat het coronavirus de kans had.