Podcast Onze Man In Londen

Onze Man in Londen: 'Kans op Brexit-deal groter na winst Biden'

Het is stil op straat in lockdown-Londen, terwijl de onderhandelingen over Brexit spannender dan ooit zijn. Op 16 november moeten het VK en de EU eruit zijn. In de podcast 'Onze Man in Londen' spreekt Lennard van Otterloo de verwachting uit dat door de verkiezingswinst van Joe Biden de kans op een deal groter is geworden.

Biden Downingstreet 10 Brexit elections Boris Johnson

Joe Biden op de stoep voor 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier. Foto: AFP.

Van onze redactie 10 november 2020

,,Dat Trump het veld moet ruimen, wordt in Groot-Brittannië als een mokerslag gevoeld", begint Van Otterloo. ,,Boris Johnson had enig gas teruggenomen richting Europa in afwachting van de uitslag, maar was op deze uitkomst eigenlijk niet voorbereid. Wat een beetje vreemd is, want aan de ene kant wil je los van Europa en aan de andere kant stel je je dan zo afhankelijk op van een paar honderdduizend stemmen aan de andere kant van de wereld."

Joe Biden identificeert zich als Ier vooral met Ierland, denkt Van Otterloo. De druk op de Brexit-besprekingen is nu heel hoog en zaterdag bespreekt Johnson 'de laatste dingen' met Ursula von der Leyen, verwacht Van Otterloo.

Lees ook: Onze Man in Londen: 'Lockdown zal tot eind december gaan duren'

En toen was er het nieuws over het vaccin tegen corona

Naast de uitkomst van de 'elections' was hét nieuws van de dag dat er een vaccin tegen corona is ontwikkeld. ,,Het was een hele rare dag. De koers van Zoom kelderde, net als die van cruisebedrijven en luchtvaartmaatschappijen. Zelfs Boris Johnson temperde het enthousiasme van de mensen."

Veertig miljoen vaccins heeft Engeland gekocht en omdat twee injecties per persoon nodig zijn, zullen twintig miljoen mensen kunnen worden gevaccineerd. De strategie lijkt volgens Van Otterloo dat eerst de tachtigplussers aan de beurt zijn, omdat die groep het hoogste risico loopt. ,,Daarna komen in stappen van vijf jaar jongere Britten aan de beurt, al zal personeel in de gezondheidszorg voorrang krijgen. Er zitten 10.000 mensen thuis die niet kunnen werken, waardoor de zorg weer verder overbelast raakt."

Lennard van Otterloo

Ondernemer/Brexit-expert

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven.

'Onze Man in Londen' is op de dinsdag te horen in De Ondernemer Radio (daarna terug te luisteren als podcast) en schrijft voor deze website tweewekelijks een Brexit-blog.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details