Nieuws Brexit
May sluit deal over backstop tijdens koortsachtig overleg Straatsburg
Aan de vooravond van de cruciale stemming over haar brexitdeal is de Britse premier Theresa May een last minute aanpassing van haar akkoord overeengekomen met de Europese Commissie. May heeft ‘juridisch bindende’ wijzigingen in haar deal kunnen aanbrengen, melden Britse media. De aanpassingen gaan over de garantieregeling met betrekking tot de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, de zogenaamde backstop.

De onderhandelingen in Straatsburg tussen May en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaan verder over aanvullende maatregelen liet kabinetschef David Lidington weten. De tijd dringt voor de premier, want het Britse Lagerhuis stemt dinsdagavond weer over haar brexitdeal. Met de nieuwe deal hoopt May op voldoende steun.
Volgens Lidington zijn beide partijen een plan over Noord-Ierland overeengekomen dat ervoor zorgt dat de Europese Unie Groot-Brittannië niet voor onbepaalde tijd kan ‘gijzelen’ in de zogenoemde backstop. Dit is de regeling die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen.
May heeft zich verzekerd van ‘wettelijk bindende veranderingen die het akkoord over de uittreding van de EU versterken en verbeteren’, sprak Lidington. De Britse premier zit later ook nog om de tafel met voorzitter Antonio Tajani van het Europarlement (EP) en Guy Verhofstadt, die het parlement vertegenwoordigt bij de brexitonderhandelingen.
Britse parlementariërs stemden in januari nog massaal tegen de overeenkomst die May had gesloten met Brussel. De premier probeert sindsdien iets te regelen om de bezwaren weg te nemen over de ‘backstop’, de door brexiteers gehate garantieregeling die moet zorgen dat de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland openblijft.
In afwachting van de uitkomst van het topoverleg in Frankrijk heeft de Ierse premier Leo Varadkar een reis naar de Verenigde Staten uitgesteld.
Crisissfeer
De naderende brexit heeft in Groot-Brittannië geleid tot een crisissfeer. Het land stapt over achttien dagen uit de Europese Unie. Veel Britse politici, ook binnen de regering, willen koste wat kost een chaotische no-deal brexit voorkomen. Om een regeringscrisis te voorkomen, beloofde May het Lagerhuis vorige maand meer zeggenschap.
Als parlementariërs haar brexitdeal dinsdag weer verwerpen, mogen zij een dag later stemmen over de vraag of hun land zonder deal uit de EU moet stappen. Als daar, zoals verwacht, geen meerderheid voor is, volgt donderdag een stemming over de vraag of de regering moet aansturen op uitstel van de brexit.