In Nederland gaat het gesprek van de dag al een tijdje over sluitingstijden, mondkapjes en het maximale aantal mensen in de horeca. In gesprek met presentator Robert van den Ham vertelt Van Otterloo dat het dragen van een mondkapje bijna overal verplicht is in het Verenigd Koninkrijk. ,,Van openbaar vervoer tot aan winkels en restaurants. De lijst met voorbeelden is zo lang, dat ik me soms afvraag of het niet makkelijker was geweest om iedereen te verplichten om binnen een mondkapje te dragen. Over het algemeen zie ik wel dat mensen zich er redelijk goed aan houden.”
Cijfers Baker McKenzie verbazen Van Otterloo niet
,,De cijfers van Baker McKenzie verbazen mij niet”, reageert Van Otterloo op de jaarlijkse 148 miljard euro die het VK de komende tien jaar kwijt is bij een no-deal Brexit in combinatie met corona. ,,Je moet dat bedrag eigenlijk uitsplitsen in vier delen, namelijk de gemaakte uitgaven en misgelopen inkomsten en dan zowel voor de overheid als het bedrijfsleven.”
Lees ook: 148 miljard euro per jaar: VK tast diep in buidel bij no-deal Brexit en coronacrisis
,,Er zijn bijvoorbeeld zo’n 50.000 extra douane-agenten nodig om de ruim 200 miljoen extra douaneformaliteiten per jaar uit te voeren. Dan heb je het niet over mensen die aan de grens ladingspapieren inspecteren, maar over mensen in het bedrijfsleven die de douanepapieren invullen die later aan de grens worden geïnspecteerd. De Britse overheid financiert het opleidingstraject van deze mensen, maar de permanente kosten moeten straks door bedrijven zelf worden gedragen.”
Britse bedrijven uit Duitse supply chain gehaald
,,Qua misgelopen inkomsten zagen we bijvoorbeeld dat de handel tussen Duitsland en het VK met miljarden is ingestort. Dat zal voor een fors deel te danken zijn aan Duitse bedrijven die Britse bedrijven uit hun supply chain hebben gehaald”, voegt Van Otterloo daar aan toe.
Lees ook: 'Vluchtende bedrijven doen Britten beseffen dat ze zichzelf in de voet hebben geschoten'
Kijken we naar de gang van zaken rond de lopende onderhandelingen met de EU, dan blijkt het telefoongesprek van afgelopen zaterdag tussen Johson en Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen geen succes te zijn geweest. ,,Druk de onderhandelaars nog eens extra op het hart om tot een oplossing te komen. Dit was de enige uitkomst van dat gesprek en dat belooft niet veel goeds. De Britse onderhandelaar David Frost kan daar alleen maar speelruimte in krijgen als hij dat van bovenaf in de politiek krijgt. Van Johnson dus. En voorlopig lijkt die speelruimte er niet te komen.”
Weinig extra speelruimte voor onderhandelaars verwacht
,,EU-onderhandelaar Michel Barnier kan op zijn beurt alleen maar extra speelruimte krijgen van de 27 regeringsleiders en ik verwacht dat die er nauwelijks zal komen. Johnson zit nu vast tussen enerzijds zijn hardliners en een paar kranten die geen enkele concessie willen accepteren en anderzijds de economie. Ik denk dat het erg lastig voor hem wordt om te bewegen richting iets wat een deal mogelijk maakt.”