Nieuws Brexit

No deal-Brexit? Met deze wet probeert het kabinet de schok op te vangen

Nu de deadline voor Brexit nadert en er nog steeds geen akkoord is tussen de EU en de Britten, houdt het kabinet steeds meer rekening met een no deal-Brexit. Om de schok van een no deal op te vangen, komt er misschien een 'fiscaal overgangsrecht' voor burgers en bedrijven. Dit komt erop neer dat in het geval van een no deal-Brexit voor de belastingen wordt gedaan alsof het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie nog niet verlaten heeft.

Sandra van den Nieuwenhof | Foto: ANP 17 februari 2019

Menno snel staatssecretaris brexit

Staatssecretaris Menno Snel kondigde onlangs in een brief aan de Tweede Kamer zijn voornemen voor een fiscaal overgangsrecht aan. Dit overgangsrecht geldt voor de rest van dit jaar. Hiermee wil hij inspelen op de acute gevolgen voor burgers en bedrijven voor de situatie van een harde Brexit. De douaneregels blijven buiten beschouwing.

Op het moment dat een no deal-Brexit plaatsvindt, wordt het Verenigd Koninkrijk een zogenaamd ‘derde land’ terwijl het nu een EU-staat is. Zonder maatregelen kunnen personen en bedrijven direct geconfronteerd worden met een andere fiscale behandeling dan voorheen. Burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en in Nederland belasting betalen, verliezen dan bijvoorbeeld het recht op heffingskortingen en het recht op bepaalde aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek. Voor sommige fiscale regelingen is het namelijk van belang of je in een EU-land woont of daarbuiten.

Lees ook: Wat je als ondernemer moet weten over reprorecht

Acute fiscale gevolgen

“Van bedrijven verwacht ik dat zij zich goed voorbereiden op alle scenario’s, inclusief een no deal-scenario. Toch vind ik het gewenst om ook voor bedrijven een vorm van tijdelijk overgangsrecht vast te stellen. Bij de keuze voor het overgangsrecht staat echter niet zozeer het tijdelijk voortzetten van een bepaald fiscaal voordeel voorop. Het wil voorkomen dat acute fiscale gevolgen en administratieve lasten optreden”, aldus Snel in zijn brief aan de Tweede Kamer. Zo wil de staatssecretaris bijvoorbeeld voorkomen dat in hetzelfde boekjaar dezelfde feiten een verschillende fiscale behandeling krijgen.

Problemen voor zijn

Een fiscaal overgangsrecht is een goede manier om acute problemen als gevolg van een harde Brexit voor te zijn. Dat laten MKB-Nederland en VNO-NCW weten als reactie op de brief van de staatssecretaris. Of de periode waarin het overgangsrecht geldt (tot 2020) lang genoeg is moet de praktijk uitwijzen, maar het is in elk geval een goed begin, aldus de ondernemersorganisaties.

MKB-Nederland en VNO-NCW werken nauw met de overheid samen om bedrijven voor te bereiden op de Brexit en de gevolgen daarvan, onder meer in de Taskforce Brexit. Ook blijven zij samen de vinger aan de pols houden om te voorkomen dat op andere terreinen een no deal-Brexit tot economische schade leidt.