Nieuws Brexit

Omstreden Brexitwet door Lagerhuis, schending afspraken met EU

Een omstreden Britse wet die bepaalde Brexit-afspraken met de Europese Unie schendt, heeft een eerste meerderheid in het Britse parlement. Ondanks waarschuwingen uit Brussel ging het Lagerhuis met 340 tegen 256 stemmen akkoord, melden Britse media. De Europese Commissie is inmiddels een procedure tegen het Verenigd Koninkrijk gestart.

Bron: Nu.nl 30 september 2020

Laatste update: 1 oktober 2020 11:30

Protesten Brexit

BELUISTER ONDERAAN DE PODCAST OVER DE VLUCHT VAN BRITSE BEDRIJVEN NAAR NEDERLAND.

Op 15 september stemde het Britse parlement al in met het voorlopige wetsvoorstel. Daarna volgden meerdere dagen waarin gedebatteerd werd over het voorstel. De premier heeft enige toezeggingen gedaan aan kritische Conservatieve partijgenoten om ze toch over de streep te trekken. Een deel van de kritische leden vindt dat de regering in Londen geen internationaal recht mag schenden, schrijft NU.nl.

Lees ook: Lennard van Otterloo: 'Brexit, Trump, Biden en corona, gaat Boris Johnson het redden?'

In het compromisvoorstel staat onder meer dat eerst toestemming aan het parlement wordt gevraagd, voordat bepaalde onderdelen uit het zogeheten Noord-Ierland-protocol worden verworpen. Daarbij moet uitsluitend zijn vastgesteld dat de EU zich niet aan de afspraken houdt en daarmee zelf het protocol "ondermijnt".

Wetvoorstel-Johnson raakte in opspraak

Het wetsvoorstel van Johnson raakte in opspraak omdat daarmee belangrijke bepalingen in het geldende akkoord over het Britse vertrek uit de EU terzijde worden geschoven. In de clausule geeft Londen zichzelf de macht om afspraken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland te veranderen.

Die afspraken waren echter met de EU gemaakt om een harde grens met Noord-Ierland te voorkomen. Brussel spreekt er schande van, maar de Britse premier vindt zijn wet nodig om een scheuring van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland te voorkomen. Johnson wil niet dat Noord-Ierland gaat afwijken van de rest van het VK.

Europese Commissie start procedure tegen Londen

De Europese Commissie begint nu een zogeheten inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk. Het wetsvoorstel is volgens voorzitter Ursula von der Leyen in strijd met afspraken in het met de Europese Unie gesloten terugtrekkingsverdrag. De EU eiste eerder dat Londen de omstreden wetgeving voor 1 oktober zou intrekken en dat is niet gebeurd.

De inbreukprocedure begint met een bief waarin het dagelijks EU-bestuur de Britse regering om opheldering vraagt. Als het antwoord onbevredigend is volgt een soort aanmaning en als ook daar niets mee gedaan wordt kan de commissie besluiten naar het Europees Hof van Justitie te stappen.

Beluister hieronder de podcast Onze Man in Londen, met ondernemer/Brexit-expert Lennard van Otterloo.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.