Nieuws Brexit
Ondernemend Nederland vrij nuchter over harde Brexit
De Kamers van Koophandel, die samen met VNO-NCW een zogenoemd Brexit-loket hebben geopend, zien in Nederland nog geen stormloop van verontruste ondernemers. In november kreeg het loket volgens de Volkskrant slechts 129 telefoontjes te verwerken.

Eindeloze files voor de Kanaaltunnel en ferrydiensten, overvolle pakhuizen vlakbij de grenzen en in de grote steden lege schappen in de supermarkten. Op 29 maart – de dag dat de Brexit een feit wordt - dreigt een zwarte dag voor de Brits-Nederlandse handel te worden als premier Theresa May haar plan niet door het Lagerhuis krijgt.
Met nog geen honderd dagen meer te gaan en de patstelling in Westminster zou er alvast sprake moeten zijn van lichte paniek. May heeft daar mogelijk ook uit politieke overwegingen nog zelf een duit in het zakje gedaan door te roepen desnoods het leger in te zullen zetten.
Lees ook: 'Jamie Oliver en anderen sluiten Britse restaurants door Brexit'
Maar van paniek aan de andere kant van de Noordzee is nog geen sprake. Ook niet van lichte paniek. Er zijn zorgen, vooral bij de overheid en ondernemersorganisaties. Maar het bedrijfsleven zelf is uiterst nuchter. Ondernemers in Nederland die zaken doen met Groot-Brittannië, informeren wel naar mogelijke gevolgen, maar treffen een uitzondering daargelaten nog niet echt concrete voorbereidingen.
Geen stormloop
De Kamers van Koophandel die samen met VNO-NCW een zogenoemd Brexit-loket hebben geopend, zien nog geen stormloop van verontruste ondernemers. ‘Er is een lichte stijging van het aantal ondernemers dat ons belt met Brexit-gerelateerde vragen. Dat wil niet zeggen dat het er veel zijn: in november ontving het Brexit-loket 129 telefoontjes van ondernemers over de Brexit’, zegt woordvoerder Birgit Oosterhuis van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die de activiteiten coördineert.
Lees ook: Rekenkamer: Harde brexit kost Nederland 2,3 miljard Euro
Nederlandse bedrijven zijn niet op grote schaal bezig allerlei juridische entiteiten in Groot-Brittannië (Inc.) op te richten. Andersom is daar ook geen sprake van: Britse bedrijven die een Nederlandse bv of nv willen. Cijfers daarover kan Robert Wichink van de Kamers van Koophandel overigens niet geven. Ook VNO-NVW heeft die niet. ‘We zien bedrijven die hiernaartoe komen vanwege de vestiging van de EMA en ook wel financiële dienstverleners. Maar aantallen heb ik niet’, aldus woordvoerder Edwin van van Scherrenburg.
VNO-NCW zegt dat grosso modo de helft van de bedrijven die zaken doet met het Verenigd Koninkrijk zich bewust is van de gevolgen van een harde Brexit. ‘Zo’n 18 procent is optimaal voorbereid voor zover dat kan. Er is nog wel erg veel zendingswerk te verrichten, want een deel van de ondernemers moet echt in actie komen.’
Lees ook: 10 zaken die je geregeld moet hebben als er geen Brexit-deal komt
Hij noemt onder meer het regelen van een douanenummer, het doorrekenen van de effecten op de kostprijs van de invoerheffingen van de WTO en het bekijken hoe het zit met spullen die van Groot-Brittannië moeten worden ingevoerd om het productieproces draaiend te houden.
Extra spullen opslaan
In Groot-Brittannië doen verhalen de ronde dat er nergens in de aanloop naar 29 maart nog een vierkante meter ruimte in pakhuizen is te krijgen, omdat bedrijven van het continent daar massaal goederen willen opslaan voordat de slagbomen worden neergelaten. Hans Paul Visscher van Wecovi in Zwolle – een bedrijf dat zich specialiseert in schoonmaakproducten en een grote export heeft naar Groot-Brittannië – zegt onlangs nog pakhuisruimte te hebben gehuurd. ‘We willen komende maanden extra spullen gaan opslaan in Groot-Brittannië. Daarvoor hebben we net contracten afgesloten met twee pakhuizen. Maar het is alleen bedoeld om de ergste druk van de ketel te nemen. We verkopen het eerste halfjaar het meest. En die periode willen we goed doorkomen.’
Bloemen kunnen echter niet ver van tevoren in pakhuizen in voorraad worden gelegd. Die moeten vers zijn. Marcel Zandvliet, directeur van Dutch Flower Group in Aalsmeer, zegt dat er van paniek zeker geen sprake is. ‘Ik kan alleen voor de Dutch Flower Group spreken en niet voor alle bloemen-en plantenexporteurs die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Er is geen paniek, wel gepaste zorg. We houden rekening met een harde Brexit en zullen ons de komende maanden richten op alles wat met de douane- en overige formaliteiten te maken heeft.’