Nieuws Brexit

Onzekerheid door Brexit bezorgt DAF juist bestellingen

Britse transporteurs bestellen nog snel een nieuwe truck om eventuele invoerheffingen voor te zijn. Ook vanuit de VS is er meer vraag naar de DAF-motoren uit Eindhoven.

PETER SCHOLTES | Foto: ANP 3 september 2019

De Eindhovense truckfabrikant profiteert dus van de naderende Brexit. Maar dat is niet het hele verhaal. In de afgelopen maanden ondervond de vrachtwagenbouwer ook de gevolgen van de onzekerheid die handelsoorlogen en de Brexit hebben opgeroepen. De terughoudendheid bij klanten om nieuwe trucks aan te schaffen, vertaalde zich in een stapsgewijze productieverlaging van 254 naar 200 voertuigen per dag. In het eerste halfjaar liepen 28.920 trucks van de lopende band, ruim 1 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar, aldus AD.

Lees ook: Voorbereiden op Brexit: wil je, moet je, kún je?

Orderportefeuille goed gevuld

Topman Harry Wolters noemt een productie van 200 wagens per dag 'nog steeds een mooi aantal' en laat blijken dat de orderontvangst daarmee nog in lijn is. ,,De orderportefeuille voor de rest van het jaar is goed gevuld", zegt Wolters. Hij spreekt de hoop uit in de loop van het jaar de productie 'een tikkie' te kunnen opschroeven. Maar of dat lukt, is vooral afhankelijk van hoe het economische tij zich ontwikkelt onder invloed van alle politieke spanningen. ,,En wie dat weet, mag het zeggen."

Met een DAF-fabriek van zusterbedrijf Leyland in Engeland zit het vrachtwagenconcern voor wat de brexit betreft op de eerste rang. ,,Er is veel vraag. Britse transporteurs willen voor 31 oktober een nieuwe truck bestellen."

Prijsstijging als gevolg van importheffingen

De verwachting is dat de vrachtwagen duurder wordt als gevolg van importheffingen op onderdelen. Om de levertijden in Engeland binnen de perken te houden, springt de assemblagefabriek in Eindhoven bij. De motorenfabriek in Eindhoven helpt op vergelijkbare wijze zusterfabrieken in de Verenigde Staten. De productie van motoren voor de Amerikaanse merken Peterbilt en Kenworth van moederconcern Paccar wordt opgevoerd van 14 naar 40 per dag.

Lees ook: Nederland lokte al honderd Brexitbedrijven

Concurrentie op de loer

DAF zelf ondervindt in Europa verhevigde concurrentie van Scania. De Zweedse fabrikant is met een nieuw model fors marktaandeel aan het winnen en steekt leider Mercedes naar de kroon. DAF zit met een marktaandeel van 16,7 procent over het eerste halfjaar nog net boven het record van 16,6 over geheel 2018.

Groei van het aandeel voor het gehele jaar is nog steeds de doelstelling, maar het harde cijfer van 17 procent is losgelaten. ,,We streven daar nog steeds naar, maar niet tegen elke prijs", verklaart Wolters. De achtergrond is dat Scania 'behoorlijk agressief' op prijs is gaan concurreren. ,,En bij DAF gaan we voor winstgevende groei. Je moet jezelf niet in de uitverkoop gooien."

Tweede dealervestiging in Parijs

DAF wist zijn marktaandeel in eigen land in het afgelopen halfjaar met bijna een procent te verhogen tot 32,8 procent. In Frankrijk is met succes een offensief gestart, met de opening van een nieuwe dealer in Parijs. ,,Ons marktaandeel is van tussen de 12 en 13 naar 14 procent gestegen, waarbij de 15 in zicht komt. Dit jaar openen we nog een tweede dealervestiging in Parijs." In Rusland komt DAF dit jaar met vernieuwde modellen op de markt.

We gaan voor winstgevende groei, je moet jezelf niet in de uitverkoop gooien

Harry Wolters, DAF