Nieuws Brexit
Brexit: Lagerhuis kiest voor uitstel
De Britse premier Theresa May is bereid op te stappen als haar huidige Brexit-deal met de EU wordt goedgekeurd, maar het lijkt haar niet te gaan helpen aan een parlementaire meerderheid. Woensdagavond waren er in het Lagerhuis acht Brexit-moties die het alle niet haalden. Er was wel een meerderheid om een mogelijke Brexit uit te stellen naar 12 april of 22 mei.

Uitstel
De datum van Brexit is nu ook voor de Britse wet uitgesteld. Met een stemming van 441 voor en 105 tegen is deze uitgesteld tot of 12 april, of 22 mei. De reden voor twee data is dat er verschillende stemmingen woensdagavond zijn, waardoor beide data nodig zijn. Het was verwacht dat er zou worden ingestemd met uitstel van Brexit, maar ook al zou dat niet geval zijn geweest, dan was het Verenigd Koninkrijk (VK) niet op de veelbesproken 29 maart uit de EU gegaan. De uittreeddatum is namelijk vastgelegd in de EU-wetgeving die bindend is en boven de VK-wetgeving gaat.
May
Eerder op de avond stelde May haar functie op te willen geven als haar uittredingsovereenkomst aangenomen zou worden. May: “Ik weet dat sommige mensen zich zorgen maken dat ik, als u instemt met de de vertrekovereenkomst, dit als een vrijbrief zal zien om de tweede fase van de onderhandelingen in te gaan zonder het noodzakelijke debat aan te gaan. Dat zal ik niet doen. Ik heb u gehoord." May zou niet in detail zijn getreden over wanneer ze precies het veld wil ruimen. Ze wekte volgens een deelnemer aan de bijeenkomst de indruk dat haar vertrek 'redelijk snel' zou kunnen plaatsvinden.
DUP
Het aanbod (May's vertrek voor de deal) lijkt niet genoeg. De Noord-Ierse politieke partij DUP stemt volgens The Guardian nog steeds tegen het voorstel May. Dat lijkt een einde te maken aan de hoop van de Britse regering om hun deal erdoor te krijgen. Verschillende politici die van nee naar ja gingen deden dat afhankelijk van de stemming van DUP.
Donald Tusk van de Europese Raad gooide eerder vandaag nog wat olie op het vuur door het Lagerhuis te wijzen op de eerdere protestmars in Londen, wat een meer dan stevig pro-Europees signaal was. Honderdduizenden voorstanders van een nieuw Brexit-referendum bevolkten zaterdag de straten, de organisatie achter de mars meldde dat er zelfs een miljoen mensen hebben meegelopen en hoopt dat parlementsleden de protest-roep om een tweede volksraadpleging zullen beantwoorden.
Lees ook: Brexit-column: Hadden de Britten maar een poldermodel
Boris Johnson
Boris Johnson, het was zowaar een tijdje stil rond hem, de oud-minister van Buitenlandse Zaken, zou Britse media intussen verteld hebben het voorstel van May te steunen. En die support sprak hij uit nadat ook hem duidelijk werd dat May zou opstappen bij een akkoord op haar Brexit-voorstel. Het is een publiek geheim dat Johnson - die de Brexit-perikelen een 'grotere crisis vindt dan de Suez-crisis uit 1956' - zichzelf ziet als ideale opvolger van May. Ook ERG-leider Jacob Rees-Mogg blijkt gevoelig voor de mededeling van May en kondigde aan het begin van de avond aan ook in te stemmen met het voorstel van May, dat was voor de nee-stem van DUP duidelijk werd.
Een heel ander geluid komt uit Schotland, waar premier Sturgeon letterlijk haar afkeer uitsprak over May's aanbod tot opstappen om zo haar deal erdoor te krijgen. De roep om verkiezingen komt onder meer uit die hoek; een roep die in de discussies na het afketsen van de acht Brexit-moties van meerdere kanten van het Lagerhuis kwam.
Woensdagavond werd op maar liefst acht moties gestemd die het stuk voor stuk niet haalden. De uittredingsovereenkomst die May heeft onderhandeld waren daar geen onderdeel van. De verschillende mogelijkheden waren overigens niet-bindend, dus als het Britse parlement ermee instemde zou de regering-May het alsnog hebben kunnen negeren. Op naar maandag, een 'Manic Monday'...