Nieuws Brexit

Wat Nederlandse ondernemers gaan merken van onrust internationale economie

Na jaren van economische groei, lijkt de economische voorspoed ineens onder druk te staan. Door de handelsoorlog tussen de VS en China en onzekerheid over Brexit kelderden de Europese beurzen afgelopen maandag en stond de AEX 2,4 procent in het rood. Er wordt al gefluisterd over een naderende recessie. Moeten ondernemers zich zorgen gaan maken?

Ezra Hakze | Foto: ANP 8 augustus 2019

Nederlandse ondernemers effect internationale onrust handelsoorlog brexit anp

Thijs Geijer, sectoreconoom detailhandel van ING, houdt de internationale ontwikkelingen in ieder geval sterk in de gaten. ,,Er zijn verschillende factoren die de economie beïnvloeden, maar voor een handelsland als Nederland zijn buitenlandse ontwikkelingen natuurlijk wel belangrijk. En vanuit het buitenland krijgen we nu wat onrustige signalen.''

,,Daar staat tegenover dat de ontwikkelingen in het binnenland goed zijn: er zijn nog steeds loonstijgingen en er is veel werkgelegenheid.’’ Sterker nog, ondernemers hebben zelfs moeite genoeg personeel te vinden, in met name de bouw en horeca.

Zorgwekkende signalen in Nederland?

Toch stelt arbeidsmarktanalist Arjan Ruis in dagblad Trouw dat er ook in Nederland zorgwekkende signalen zijn. Bijvoorbeeld het feit dat bedrijven minder uitzendkrachten inhuren, wat blijkt uit cijfers van branchevereniging ABU. “Bedrijven nemen als eerste afscheid van flexibele krachten als ze verwachten dat het minder gaat,’’ zegt Ruis.

Lees ook: Personeelstekort: Deze vacatures zijn lastig om in te vullen in jouw gemeente

Volgens Geijer moet je de afname van het aantal flexwerkers anders duiden. Door de krapte op de markt bieden werkgevers sneller vaste contracten aan. Bovendien zorgt de Wet Arbeidsmarkt in Balans die volgend jaar ingaat ervoor dat ondernemers ontmoedigd worden om flexkrachten aan te nemen.

Alleen specifieke sectoren hebben last van onrust

Een echte recessie ligt ondanks alle onrust niet in de lijn der verwachting. ,,Volgens onze ramingen voor het komende jaar blijven de consumentenbestedingen en de groei van de economie zich licht positief ontwikkelen.’’ Bovendien verwacht Geijer dat de VS en China er uiteindelijk wel uitkomen: ,,Daar hebben ze beiden belang bij.’’ Maar wanneer dat gebeurt is niet duidelijk, en tot die tijd is er onrust, die zijn weerslag kan hebben op consumentengedrag.

,,Het is wat dat betreft een balans. Enerzijds zijn er loonstijgingen, maar anderzijds is er economische onrust. Het is even de vraag wat voor de consument zwaarder gaat wegen.’’ Voorlopig zullen de meeste Nederlandse ondernemers weinig merken van de handelsoorlog of Brexit. ,,Vooral specifieke sectoren zoals de industrie kunnen wat van de onrust gaan merken in hun buitenlandse orders. Maar ik denk niet dat de werkgelegenheid in horeca of detailhandel hard wordt geraakt.’’