Brussel en Londen hebben het akkoord na koortsachtige onderhandelingen in Brussel gesloten. Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier is met het akkoord, dat vrijdag aan de EU-leiders wordt voorgelegd, ,,een beslissende stap in de onderhandelingen over een orderlijk Brits vertrek'' gezet. Hieronder de belangrijkste afspraken voor ondernemers op een rij:
Lees ook: 'Ondernemer, bereid je nú voor op Brexit, want gevolgen kunnen ernstig zijn'
Afspraken overgangsperiode brexit algemeen:
De Britten blijven tot 1 januari 2021 deel uitmaken van de douane-unie en interne markt. In die periode kunnen EU-burgers zich vrij blijven vestigen in Groot-Brittannië.
Tijdens de overgangsperiode blijven de Britten betrokken bij de besluitvorming over de Europese visquota.
De Britten hebben verder geen zeggenschap over nieuwe of aanpassingen in de EU-wetgeving.
Volgens de Britse brexitminister David Davis mag het VK tijdens de overgangsperiode nieuwe handelsdeals sluiten.
Ook zijn er afspraken gemaakt over de rechten van personen uit Europese lidstaten die tijdens de overgangsperiode naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen. 'Wie in deze periode in het VK aankomt, heeft dezelfde rechten als voor de brexit', aldus Davis.
Afspraken overgangsperiode brexit Noord-Ierland:
Voor de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland na de brexit blijven beide partijen naar een oplossing zoeken. De huidige 'zachte grens' tussen de twee landen blijft voorlopig van kracht.
Noord-Ierland blijft deels onderdeel van de Europese markt en douane-unie
Het akkoord is een opsteker voor het Britse bedrijfsleven, dat sterk heeft aangedrongen op een overgangsregime, meldt het FD. De Britse Kamer van Koophandel reageert dan ook positief: 'Dit is een mijlpaal, waar veel Britse bedrijven op hadden gewacht.'
Nieuwe handelsdeals
Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zullen de Britten hun handen vol krijgen aan het maken van nieuwe handelsdeals. ,,Ze stappen uit 750 internationale overeenkomsten die de EU heeft. Londen krijgt het druk om al die handelsrelaties te herstellen.''
Goede deal
Hij noemt het akkoord over de tweede fase van de scheiding, dat vrijdag aan de EU-leiders wordt voorgelegd, ,,een beslissende stap in de onderhandelingen over een ordelijk Brits vertrek''. De volgende, volgens Barnier moeilijkste, stap is de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en Groot-Brittannië. De Britse brexit-minister David Davis denkt dat ,,een goede deal'' dichterbij dan ooit is.
Grenscontrole
Maar over de grenskwestie met Ierland zijn ze er dus nog niet uit. Zowel de EU als de Britten willen een 'harde grens' met grenscontrole voorkomen, maar hoe dat juridisch en praktisch moet tussen een EU-land (Ierland) en een niet-EU-land is de grote vraag.
Dit is een mijlpaal, waar veel Britse bedrijven op hadden gewacht
De Britse Kamer van Koophandel