Nieuws Corona
Een op de drie bedrijven bang voor bankroet klanten door terugvordering coronaschuld
Bijna 30 procent van de Nederlandse organisaties maakt zich zorgen dat meer van hun klanten failliet zullen gaan omdat bedrijven nu echt hun coronaschulden moeten terugbetalen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van incasso-en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn.

Foto: Shutterstock
Aan het onderzoek werkten 553 finance professionals mee die zich bezighouden met debiteurenbeheer. Vanaf deze maand vordert de Belastingdienst de belastingsteun die ondernemers tijdens de coronaperiode hebben ontvangen terug. Nog zo’n 43.000 ondernemers moeten hun schulden nog afbetalen. In totaal gaat het om 16 miljard euro.
Groot deel ondernemers reageert niet
Een kwart van de finance professionals zegt dat zij meer zorgen hebben over het mogelijk bankroet gaan van klanten dan hun niet-finance-collega’s. Toch liggen de professionals hier niet massaal van wakker: maar 25 procent zegt dat zij de kans op een golf aan faillissementen reëel achten. Ook aan alle berichtgeving over aankomende faillisementen wordt niet door alle finance professionals even zwaar getild: een kwart zegt de nieuwsberichten met een korreltje zout te nemen.
Lees ook: Lucht voor ondernemers: Belastingdienst verlengt versoepeld beleid coronaschulden tot 1 april 2024
Sara Mooi is directeur Customer Relations bij Flanderijn. In de radio-uitzending van De Ondernemer Live op 5 september vertelt ze aan presentator Jonathan van Noord: ,,We moeten niet naïef zijn en denken dat 100 procent van de ondernemers hun betalingsachterstanden netjes op tijd zouden betalen. Een groot deel reageert helemaal niet op brieven. Het lijkt er ook op dat die bedrijven niet voornemens zijn om het terug te betalen.”
"Als die bedrijven failliet gaan, betekent het dat de private sector niet uitbetaald krijgt"
Niet betaald krijgen van facturen is geen bedrijfsrisico
Volgens Mooi maakt Flanderijn zich net als de finance professionals uit het onderzoek grote zorgen. ,,We maken ons zorgen over de verdere uitwerking. Als die bedrijven failliet gaan, betekent het dat de private sector niet uitbetaald krijgt. Er zijn twee schuldeisers, en de Belastingdienst geniet dan voorrang op bijvoorbeeld een leverancier die niet betaald is. Welke gevolgen heeft dit allemaal voor de gehele keten?”
Niet alle bedrijven maken zich zorgen over onbetaalde facturen: 42 procent van de finance professionals zegt dat hun organisatie het risico van onbetaalde facturen als gevolg van invordering van de coronasteun, niet als een groot bedrijfsrisico ziet.
Lees ook: Stopknop nog mogelijk: Wat te doen bij coronaschulden
Derde partij inschakelen
Volgens Mooi is de private sector heel erg geduldig geweest met ondernemers die te maken hebben met coronaschulden. ,,Maar op het moment dat je niet communiceert, is er geen oplossing meer mogelijk.”
Wat zijn de signalen waar andere ondernemers die nog betalingen verwachten op kunnen letten? ,,Je ziet bijvoorbeeld dat klanten hun betalingsachterstand laten oplopen. Facturen worden opeens bediscussieerd. De schuldenaar is slecht bereikbaar. Afspraken worden niet nagekomen. Wanneer je dat begint te zien, is het belangrijk een derde partij in te schakelen.”
"Probeer vanuit gelijkwaardigheid een oplossing te vinden en houd de emoties even op de achtergrond. Maar wees ook zo zakelijk om een derde partij in te schakelen als dat nodig is"
‘Treed in contact’
Volgens Mooi ligt er ten onrechte een stigma op deurwaarders: ,,Het is het laatste middel dat je wil inzetten. Maar het valt best wel mee. Je moet het op een nette manier doen en mensen de ruimte geven om te betalen. In de meeste gevallen werken schuldenaars met ons mee. In het overgrote deel zetten we niet eens de deurwaarderswet in.”
De laatste tip van Mooi is: treed in contact. ,,Dat geldt zowel voor de schuldenaar als de schuldeiser. Probeer vanuit gelijkwaardigheid een oplossing te vinden en houd de emoties even op de achtergrond. Maar wees ook zo zakelijk om een derde partij in te schakelen als dat nodig is.”
Lees ook: Plan Cor Molenaar: alternatief terugbetalingssysteem voor coronaschulden