Na de officiële aankondiging tijdens de persconferentie op dinsdagavond stond de telefoon van het platform roodgloeiend. Naast ouders die een last minute oplossing zoeken, willen ook bedrijven hun werknemers ondersteunen met een oppas van de zaak.
Oprichter Charly van der Straten:,,Werkende ouders zitten middenin de jaarafsluiting, voor sommigen de drukste periode van het jaar. Zij kunnen hun werkzaamheden niet combineren met de kinderen thuis. Daarnaast willen of kunnen zij niet terugvallen op opa’s en oma’s wegens de huidige omstandigheden. Een oppas aan huis is in sommige gevallen de enige oplossing.”
Het is voor werkgevers steeds belangrijker geworden een bijdrage te leveren aan de balans tussen werk en privé en het voorkomen van oppasstress
Charly van der Straten, oprichter Charly Cares
Charly Cares Business: werkgever betaalt de oppas
Steeds meer werkgevers ondersteunen hun werkende ouders met kinderopvang aan huis. Sinds de eerste lockdown met de sluiting van de scholen hebben meer dan 60 bedrijven zich aangemeld voor Charly Cares Business: de zakelijke service van het platform. Nu de kerstvakantie wordt vervroegd, komen daar in een rap tempo meer organisaties bij. Op dit moment worden zo’n 30 procent van de transacties op het oppasplatform door de werkgever betaald.
Geen avondjes meer uit: oppasbehoefte van een ouder is veranderd
De transacties op het oppasplatform laten zien dat de kosten voor de oppas nu steeds vaker door de werkgever worden betaald. ,,De oppasdiensten voor zakelijk gebruik worden vergoed, bijvoorbeeld door een budget per persoon toe te wijzen", aldus Van der Straten in een eerder interview. ,,Je ziet ook dat de oppasbehoefte van een ouder is veranderd. Ouders gaan geen avondjes meer uit, maar hebben nu behoefte aan een oppas overdag om productief thuis te werken. Bijvoorbeeld als school of kinderdagverblijf wegvalt vanwege een coronageval onder het personeel."
Van der Straten: ,,Het is voor werkgevers steeds belangrijker geworden een bijdrage te leveren aan de balans tussen werk en privé en het voorkomen van oppasstress. In basis geef je als werkgever als secundaire arbeidsvoorwaarde oppas aan huis voor momenten waarop nodig is."
Lees ook: Dubbel verlof of extra vergoedingen: zo ondersteunen werkgevers ouders