Nieuws Coronavirus

Horeca vreest verlies personeel aan GGD: moeilijk opboksen tegen hoge lonen voor vaccinatiecampagne

De horeca spreekt van oneerlijke concurrentie door GGD’s die met belastinggeld tegen hoge uurlonen personeel werven. De sector vreest bij de nieuwe vaccinatiecampagne daardoor weer personeel kwijt te raken.

Natasja de Groot (AD) 10 augustus 2022

Ggd horeca arbeidsmarkt personeel

Afbeelding: AD/Canva

Nu minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) een nieuwe vaccinatiecampagne heeft aangekondigd, waarvoor 13.000 mensen nodig zijn, groeien bij de horecaondernemers de zorgen. ,,Oneerlijke concurrentie”, aldus Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op onder meer AD.nl. De sector werd door coronabeperkingen hard getroffen en zag ongeveer een kwart van zijn personeel vertrekken, onder andere naar de GGD’s.

Met het afschalen van de GGD-locaties eind februari keerde een deel van de vertrekkers terug, maar de horeca vreest dat het van korte duur is. Willemsen: ,,De wervingscampagne helpt ons niet om mensen vast te houden en te vinden. Wat het zuur maakt is dat dit de overheid betreft, dus we dragen er met z’n allen financieel aan bij. Ik vraag mij bovendien af of het niet efficiënter kan, met minder mensen.”

Lees ook: Expert Wessel Berkman: 'Personeel behouden, talent aantrekken door hun dromen te achterhalen'

Overspannen arbeidsmarkt

,,De GGD is weer een concurrent erbij en op deze zeer overspannen arbeidsmarkt is elke concurrent er een te veel”, reageert Sander Wind van de Gelderse afdeling van Horeca Nederland. Hij heeft nog geen horecaondernemers gehoord die zich hierover beklagen, maar hij kan zich die reactie wel voorstellen.

Van de andere kant: ,,Mensen die nu in de horeca zitten, kiezen daarvoor, anders werken ze hier niet. Mensen werken er met plezier, de cao’s zijn omhoog gegaan, bezoekers komen graag naar de horeca. Volgens mij is de GGD een concurrent net als alle andere bedrijven.”

Lees ook: Hoogleraar Arbeidsmarkt: 'Zorg dat deeltijders meer uren maken'

De GGD Gelderland-Zuid laat weten naar schatting tussen de vier- en vijfhonderd mensen nodig te hebben voor de vaccinatiecampagne. ,,We zijn al een tijdje bezig zijn met de voorbereiding van deze campagne. Op dit moment zijn de eerste trainingen alweer gegeven en zijn wij al (nieuwe) medewerkers aan het inwerken. Wij hebben voor de eerste opschaling momenteel voldoende mensen”, zegt een woordvoerder.

Personeel met medische achtergrond

Er is vooral behoefte aan personeel met een medische achtergrond zoals doktersassistenten, verpleegkundigen en artsen. Ook artsen in opleiding hebben eerder meegeholpen tijdens vorige campagnes. ,,Wij denken niet dat er een concurrentiestrijd is met de horeca. Het grootste deel van de vacatures staat open voor vakspecialisten en de campagne heeft een tijdelijke aard,” aldus de woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid.

Ook horecaondernemer Won Yip uit Amsterdam is niet te spreken over de GGD-wervingscampagne. ,,We worden kapot geconcurreerd met ons eigen belastinggeld”, vindt hij. Wat hem betreft is minimumloon meer dan voldoende voor veel functies. ,,Voor heel weinig inspannend werk krijgen mensen wel erg veel salaris.”

Laurens Meyer: 'GGD's zijn voor ons een geduchte concurrent'. Foto: AD.

Horecatycoon Laurens Meyer houdt zijn hart vast

Horecatycoon Laurens Meyer (tweeduizend mensen in dienst en ongeveer tweehonderd openstaande vacatures) deelt de zorgen. De laatste maanden lukt het hem iets beter om vacatures in te vullen, maar hij houdt zijn hart vast voor als de GGD’s gaan opschalen. ,,Die zijn voor ons een geduchte concurrent. Het is al een gevecht om nieuwe mensen te vinden en straks raken we weer mensen kwijt aan de GGD’s.”

Zeker voor jongeren is een overstap financieel interessant, stelt horecabaas Won Yip. Volgens hem verdienen jongeren tot 25 jaar in de horeca ongeveer 14 euro per uur bruto, terwijl de GGD op zondagen een uurloon van 23 euro netto zou betalen.

'We ontkennen niet dat de GGD's goed betalen'

Woordvoerder Ernst Moeksis van de koepel GGD GHOR kan niet ingaan op bedragen. ,,Wat medewerkers betaald krijgen, kan per GGD verschillen. We ontkennen overigens niet dat de GGD’s goed betalen.” Moeksis laat verder weten dat de GGD’s de krapte op de arbeidsmarkt herkennen en het dilemma van de horeca om mensen te vinden, begrijpen. ,,We hebben zelf ook moeite om mensen te vinden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws