Nieuws Coronavirus

Campinghouders voelen zich in de steek gelaten door het kabinet

Duizenden campinghouders, vakantieparken en jachthavens komen waarschijnlijk in de problemen door de maatregelen tegen het coronavirus. De oproep om niet op pad te gaan tijdens de meivakantie, is hard aangekomen.

Natasja de Groot (AD) 3 april 2020

Campinghouder corona

De oproep van minister-president Mark Rutte aan alle Nederlanders om maar geen plannen te maken voor de meivakantie, ervaren ondernemers in de water- en recreatiesector als een 'dubbele boodschap'.

Want de vakantieparken en campings worden wel geacht de deuren gewoon open te houden, maar gasten zijn niet welkom. ,,Dit is echt onduidelijk voor iedereen", zegt Geert Dijks, directeur van ondernemersorganisatie Hiswa-Recron, de belangenbehartiger van de vele duizenden bedrijven in de watersport- en recreatiesector, tegen het AD.

Dijks maakt duidelijk 'dat de gezondheid natuurlijk voorop staat' en er in de sector begrip is voor de maatregelen die genomen worden tegen het coronavirus. ,,We zullen uiteraard doen wat de overheid zegt, maar dit lijkt op een verkapt negatief reisadvies."

''Het heeft voor veel bedrijven toch weinig zin om de komende weken nog open te blijven''

Geert Dijks, directeur ondernemersorganisatie Hiswa-Recron

Pasen en meivakantie

Veel bedrijven waren al dicht, maar hij verwacht dat nu nog meer bedrijven zelf hun deuren zullen sluiten. ,,Het heeft voor veel bedrijven toch weinig zin om de komende weken nog open te blijven", reageert hij. De negatieve gevolgen zullen volgens hem enorm zijn. Op basis van een eerdere inventarisatie verwacht Dijks dat zo'n 1000 tot 1500 bedrijven binnen nu en een paar weken in financiële problemen komen. Vooral voor de kleinere zelfstandigen ziet hij het somber in. Minstens zevenduizend tot achtduizend fulltime- en parttimebanen staan op het spel, alleen al door de verlenging die is aangekondigd.

Lees ook: Horecakrachten en zzp’ers melden zich massaal aan om groente- en fruittelers te helpen

,,De meeste ondernemers in deze sector moeten in zes maanden tijd hun brood voor het hele jaar verdienen. Het voorjaar, met Pasen en de meivakantie, is voor hen een belangrijke inkomstenbron en die valt nu weg." De afgelopen weken zagen campinghouders, vakantieparken en jachtverhuurders een stortvloed aan annuleringen en kwamen er nauwelijks nieuwe boekingen binnen.

Oproep Rutte

Dat zal na de oproep van Rutte voorlopig zo blijven, denkt campinghouder Rozemarijn Dees (33) van camping Zuidduinen in Katwijk. Ook zij keek met verbazing naar de persconferentie waarin het kabinet mensen afraadde om op pad te gaan in de meivakantie. Erger vond zij het dat de premier tussen neus en lippen door vertelde dat op campings de gemeenschappelijke sanitaire ruimtes gesloten gaan worden. ,,Voor mij was dat compleet nieuwe informatie. Dat is helemaal nog geen landelijk beleid. En als ik daadwerkelijk die ruimte moet sluiten dan kan ik de camping ook wel dichtgooien, want er is hier maar één sanitair gebouw en dat is de gemeenschappelijke ruimte."

En dat is wrang, want vorige week kreeg ze van het college van B&W van Katwijk nog toestemming om 1 april open te gaan, mits ze alle maatregelen zou treffen die de 1,5 meter afstand tussen gasten in en rond het sanitaire gebouw zou waarborgen. En dat advies heeft ze netjes opgevolgd: de wc's zijn bijvoorbeeld om en om afgesloten, net als de douches en afwasplekken.

Lees ook: Wat Eventbrite kan betekenen voor mkb-ondernemers

Rust opzoeken

De ondernemer tast in het duister wat ze nu moet doen. De eerste bezoekers kwamen gisteren al met hun caravan het terrein oprijden. ,,Het is maar een handjevol gasten, veelal oudere mensen die in de stad wonen en die hier juist even rust willen opzoeken. Moet ik ze nu wegsturen?"

Het seizoen kon voor haar sowieso niet slechter beginnen: ze heeft net de camping Zuidduinen in Katwijk overgenomen van de vorige eigenaar, een droom die ze al koesterde sinds haar kinderjaren. ,,Ik probeer er maar nuchter naar te kijken en positief te blijven. Maar ik heb werkelijk geen idee waar we aan toe zijn en hoe dit gaat uitpakken."

Niet alleen campings maar ook vakantieparken zitten in een lastig parket, zegt Geert Dijks. Als er al een park open is, dan zijn de horeca, supermarkt en zwembad op het park gewoon dicht. Bezoekers worden geacht, als ze al komen, om in het huisje te blijven. Dijks denkt dat daarom ook veel parken tot sluiting zullen overgaan.

''We willen nu eerst de mensen met aankomstdata tot en met 28 april helpen''

Woordvoerder Center Parcs

Center Parcs nam dat besluit halverwege maart al. De woordvoerder laat weten dat naar aanleiding van de verlenging van de coronamaatregelen de negen parken in het land in elk geval nog tot en met 28 april dicht blijven. ,,Mensen die op of voor die datum zouden arriveren, geven we de mogelijkheid om op een later moment hun vakantie bij ons in te halen, zij krijgen een digitale voucher."

Alle mensen die in de meivakantie (na 28 april) een huisje bij Center Parcs hebben geboekt en willen annuleren, krijgen het verzoek om geduld te hebben. ,,We willen nu eerst de mensen met aankomstdata tot en met 28 april helpen. Wie later aan zou komen, vragen we even te wachten tot het kabinet de volgende maatregelen bekendmaakt."

Werktijdverkorting aangevraagd

Center Parcs heeft ondertussen voor zijn medewerkers werktijdverkorting aangevraagd. Bij het noodloket voor getroffen ondernemers hoeven zij zich niet te melden; de parken, b&b's, campings en groepsaccommodaties staan namelijk niet op de lijst van bedrijfstakken die vanwege het coronavirus in aanmerking komen voor steun van de overheid.

Ook dat is de branchevereniging Hisa-Recron een doorn in het oog. Stomverbaasd is directeur Geert Dijks daarover. ,,Je kunt onmogelijk volhouden dat onze sector niet wordt geraakt."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.