Nieuws Coronavirus

Corona-regels versoepeld: zo ziet Nederland er de komende maanden uit

Goed nieuws voor ondernemers in verschillende sectoren: kappers, verschillende sportzaken en ondernemingen met contactberoepen mogen per 11 mei weer open. Horeca in stappen vanaf 1 juni, tweede Pinksterdag. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend in een persconferentie. Hier lees je het stappenplan waarmee Nederland uit de corona-lockdown komt.

Van onze redactie 6 mei 2020

Rutte corona crisis heropening economie ondernemer

Foto: ANP Foto.

Extra noodpakket onderweg

Om ondernemers de komende maanden te ondersteunen is er een extra noodpakket onderweg. Hoe deze eruit gaat zien is nog niet bekend. Op het huidige pakket hebben MKB-Nederland en VNO-NCW positief gereageerd, hier lees je hun reactie.

Voorwaarden opening

Alle maatregelen zijn afhankelijk van de ontwikkelingen van de getallen in de zorg, benadrukte Rutte in de persconferentie nogmaals. Dit zijn de maatregelen zoals deze zijn aangekondigd, onder die voorwaarde.

Per 11 mei: kapperszaken en andere contactberoepen open

Kappers en zaken met andere contactberoepen mogen op 11 mei hun deuren weer openen. Voor sekswerkers geldt dit nog niet. Bij de zaken die open mogen, moeten klanten op minimaal 1,5 meter van elkaar blijven. Mondkapjes dragen wordt niet verplicht. Daarnaast is een controle voorbehandeling noodzakelijk. Hier lees je meer over de heropening van de kapperszaken. De eerder aangekondigde basisscholen en opvangen gaan eveneens open vanaf deze dag.

Per 1 juni: horeca, bioscopen en theaters open

De horeca mag in stappen open vanaf 1 juni, tweede Pinksterdag. In eerste instantie geldt de opening voor terrassen, strandtenten en restaurants. Restaurants zonder terras mogen - net als de contactberoepen - alleen op reservering opereren en met een maximum van 30 bezoekers. Voor cafés en strandtenten geldt dat deze alleen buiten open mogen. In alle zaken geldt de 1,5 meter regel tussen gasten, met uitzondering van gezinnen. Als er geen opleving van het aantal coronapatiënten komt, worden de regels langzaam verder versoepeld. Op 1 juli gaat het maximum aantal bezoekers naar 100 bezoekers en mogen de vakantieparken en campings weer open. Hier lees je meer over de versoepeling van de corona-regels voor de horeca.

Sportclubs in stappen open

Voor de sportverenigingen komt de heropening na corona in verschillende stappen. Vanaf 11 mei mogen de zogeheten niet-contactsporten buiten weer open, bijvoorbeeld tennis en golf. Wedstrijden zijn dan nog niet toegestaan. De stappen om dit verder los te laten zijn nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de plannen zijn om alle sporten per 1 september weer toe te staan.

Per 1 juli: congressen tot 100 mensen

Kleinere congressen, tot 100 mensen, geldt dat dit weer mag vanaf 1 juli. De regel van 100 bezoekers geldt in ieder geval tot 1 september.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.