Nieuws Coronavirus
Coronavirus: Koolmees biedt regeling, Coolblue verhoogt prijzen
Diverse bedrijven nemen maatregelen vanwege het coronavirus, waaronder Blokker en Coolblue. Vooralsnog 25 bedrijven hebben bij minister Koolmees werktijdverkorting aangevraagd.

Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben vooralsnog 25 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd vanwege het coronavirus. Foto: ANP.
Beroep op werktijdverkorting
Ongeveer 25 bedrijven hebben een beroep op werktijdverkorting gedaan in verband met het coronavirus, zegt minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Werktijdverkorting kan flink wat loonkosten schelen. Werknemers die minder werken, krijgen voor die uren namelijk tijdelijk een WW-uitkering.
Bedrijven komen alleen in aanmerking voor de regeling als zij kunnen aantonen dat er een direct verband is tussen de werkvermindering en het coronavirus. Een bedrijf moet zeker twee weken minimaal 20 procent minder werk hebben door het virus.
Coolblue verhoogt prijzen
Coolblue beperkt zijn verkopen omdat de aanvoer van artikelen stokt en zij verwachten dat toeleveranciers vanwege het coronavirus met beschikbaarheidsproblemen te maken krijgen. Het online bedrijf dat eerder deze week nog een recordomzet van 1,35 miljard euro kon melden, heeft er voor gekozen prijzen te verhogen en geen marketing meer te doen.
In een interne mail, ook door De Ondernemer ingezien, zegt Coolblue 'heel gecontroleerd' bezig te zijn 'onze hele grote schuren tot de nok toe' te vullen. 'We doen dit ter voorbereiding', schrijft de Head of Marketing.
Lees ook: Nederland in top 10 economisch meest getroffen landen door coronavirus
Blokker neemt ook maatregelen en legt extra voorraden aan. Tegen het ANP zegt Blokker dat het voor de zomer met sommige producten problemen verwacht.
Goede voorraad voor Primark
Ondanks de uitbraak van het coronavirus, waardoor productie in veel fabrieken in China stil ligt, verwacht Primark nog geen tekorten aan vooraad. Er blijkt een goede voorraad opgebouwd voorafgaand aan het Chinese nieuwjaar, eind januari. ,,We werken samen met onze leveranciers in China om de impact op de fabrieken en productieketen te monitoren. Als vertragingen in de productie doorzetten, is er een risico van tekorten aan voorraad bij sommige van onze collecties later in het financiële jaar.” Primark meldt dat het overweegt productie in andere regio’s juist op te schalen waar nodig.
Lees ook: Campagne #ikchinees van start wegens discriminatie om coronavirus
Kamer van Koophandel informeert
De Kamer van Koophandel heeft uitgebreide informatie voor ondernemers online gezet, te lezen via deze link.