Nieuws Coronavirus

Hoe glas- en tuinbouwers nu moeten dealen met coronacrisis én Brexit

Richard van Schie mocht eerder deze week nog maar dertig procent van zijn gebruikelijke aanvoer van santini’s aan Royal FloraHolland leveren. De veiling hoopt daarmee de enorm dalende verkoopprijzen te stoppen. De corona-ellende komt voor hem en zijn collega's bovenop de al desastreuze Brexit-maatregelen.

Michiel van Gruijthuijsen en Carel van der Velden (AD) 18 maart 2020

Glasbouw tuinbouw coronacrisis brexit

Kweker Richard van Schie probeert deze periode ondanks alles rustig te blijven. Foto: Thierry Schut

De kweker vraagt zich af of de prijsdalingen van bloemen en planten daarmee het hoofd worden geboden. ,,We beginnen pas, ik ben bang dat dit het begin van een lang verhaal wordt. Ik stond er tot nu toe niet eens zo heel slecht voor, maar er zit veel meer slechts aan te komen'', vertelt Van Schie aan het AD.

Bloemen vernietigd

Vorige week werd al veertig procent van de santini’s van Van Schie vernietigd omdat er geen koper kon worden gevonden. Sinds maandag is dat liefst zeventig procent, omdat de veiling nog maar dertig procent van de normale leveringen toelaat. De veiling beperkt daarmee het aanbod van de producten in de hoop dat de verkoopprijzen weer wat gaan aantrekken.

,,De handel is volledig ingestort, dus ik vind dit geen gekke maatregel. Het heeft niet veel zin om producten aan te leveren die toch niet worden verkocht. Dan lever je producten om op de veiling te laten vernietigen. Het enige dat we kunnen blijven doen is zorgen dat we een topproduct blijven leveren.”

''Het virus staat qua financiële gevolgen met stip op één.. Daarna komt een hele tijd niets, dan pas Brexit''

Richard van Schie, bloemenkweker

Werktijdverkorting

De kweker heeft een bedrijf van drie hectare, oogst acht à negen keer per jaar en kan nu dus zeventig procent van één zo’n oogst weggooien. ,,Ik heb in mijn bedrijf tien mensen aan het werk. Ik moet rustig blijven, want als ik gek ga doen, dan zij ook. Bovendien zit rustig blijven in mijn karakter opgesloten.” Toch moet ook hij maatregelen nemen. Voor zijn personeel heeft hij inmiddels werktijdverkorting aangevraagd, waardoor zijn werknemers mogelijk een WW-uitkering kunnen krijgen.

Na Brexit en de ODE-verhoging is dit de volgende crisis voor de tuinbouw. ,,Het virus staat qua financiële gevolgen met stip op één.. Daarna komt een hele tijd niets, dan pas Brexit en de verhoging van de ODE (belastingverhoging op elektriciteit, red.). We verkeren echt in de noodtoestand. We kunnen nu ook niet meer doorinvesteren. Het duurt negen weken om een plant te kweken, dus we gaan denk ik minder aanplanten. Dat is een risico, want misschien is de markt dan wel weer hersteld.”

Lees ook: Nederlandse sierteelt: 'We staan op omvallen'

Bizarre situatie

Kitty van Dijk van Van Dijk Potplanten in de Noordpolder in Pijnacker-Nootdorp noemt de ontstane situatie ‘bizar’. ,,Het is zonde dat al die mooie producten moeten worden vernietigd, maar het is begrijpelijk. Op deze maandag is er bijna niets gekocht op de veiling. Door de aanvoer flink te beperken, krijgen we in ieder geval nog iets.’’

Van Dijk heeft diverse crisismaatregelen genomen. ,,Onze vier vaste medewerkers blijven’’, zegt ze. ,,Maar onze zzp-ondernemers hebben we helaas naar huis moeten sturen. We kunnen hen niet meer betalen. Het zijn Polen, die vanwege de coronacrisis ook overwegen om op korte termijn terug naar huis te gaan.’’

''Op dit moment verloopt alleen de handel met Rusland goed, hoor ik van onze exporteur''

Kitty van Dijk, Van Dijk Potplanten

Huisverkoop planten en bloemen

Van Dijk is ook woordvoerder van Tuinbouwgebied Noordpolder, een buurvereniging waarbij vijftien siertelers zijn aangesloten. Eén van haar buren doet aan huisverkoop van planten en bloemen. ,,Wij leveren ook aan haar. Maar dat is slechts 0,01 procent van onze omzet.’’

De komende weken wordt de kachel in de kas lager afgesteld, kondigt Van Dijk aan. ,,Daarmee besparen we op gas. Bovendien hopen we dat de planten langzamer gaan groeien. En dat ze rijp zijn voor de veiling op het moment dat de prijzen een beetje zijn hersteld.’’

Zicht op betere tijden is er nog niet direct. ,,Italië en Frankrijk zitten reeds op slot voor onze producten. En dat dreigt ook voor Duitsland. Op dit moment verloopt alleen de handel met Rusland goed, hoor ik van onze exporteur.’’

Lees ook: Wat zijn de gevolgen voor het Brexit-proces nu het coronavirus heerst?

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.