Podcast

Hans Biesheuvel (ONL) in coronapodcast: 'Wij kunnen tegen een stootje'

Wat moet je als werkgever aan met medewerkers die angst hebben voor het coronavirus? En gaan Nederlandse ondernemers deze klap voor de economie te boven komen? In onze speciale podcast over het coronavirus gaan Hans Biesheuvel (ONL), consumentenpsycholoog Patrick Wessels en arbeidsrechtsadvocaat Hans Kamerbeek in op deze en meer vragen.

Laatste update: 10 maart 2020 16:17

Corona virus podcast economie ondernemers kunnen tegen stootje

Een reiziger uit Peking op Schiphol. KLM liet eerder al weten dat de totale passagiersstroom in februari 2,7 procent lager uitviel. Foto: ANP

Van onze redactie 10 maart 2020

,,Doordat iedereen het constant over corona heeft ligt het onderwerp vooraan in ons brein en denken we dat het risico heel groot is,'' zegt consumentenpsycholoog Wessels. ,,Je merkt dat wij als mensen percentages niet zo goed kunnen inschatten. Stel er is een kans van 0.01, dan overschatten we dat risico altijd.'' Het verklaart volgens Wessels deels de halflege schappen in de supermarkt. Het hamsteren creëert schaarste en is daarmee en selffulfilling prophecy waaruit moeilijk te ontsnappen valt, zelfs al zou je mensen oproepen niet massaal in te slaan.

Lees ook: Onderzoek ONL: Merendeel ondernemend Nederland nuchter over coronavirus

Ondernemers nuchter over virusuitbraak

Desondanks blijven ondernemers opvallend nuchter, meldt Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL. Uit een enquête onder leden blijkt zelfs dat ondernemers zicht drukker maken over een virus op de computer dan corona. ,,Zelf ben ik ook niet echt pessimistisch. Eerder dit jaar gaf de president van De Nederlandse Bank Klaas Knot de Nederlandse economie nog een 9. We staan er goed voor qua overheidsfinanciën maar ook wat betreft medische zorg. Dus dat we in staat zijn dit onder controle te krijgen, daar ben ik van overtuigd.'' Wel zijn ontwikkelingen in het buitenland volgens Biesheuvel een zorg voor een handelsland als Nederland.

Risico's spreiden

,,Ik heb de creativiteit van Nederlandse bedrijven hoog zitten, daar wordt nu flink een beroep op gedaan. Het is nu even alle hens aan dek en goed letten op de kosten en liquiditeit. Voor een cateraar bij wie in een week drie evenementen wegvallen tikt dat natuurlijk wel aan.'' Biesheuvel vergelijkt het met de SARS-uitbraak in 2003, waar hij zelf als ondernemer gevolgen van ondervond. ,,Ik had zelf net een bedrijf overgenomen en toen brak SARS uit. Toen moesten we toch alternatieven gaan zoeken en de risico's gaan spreiden. Ik denk dat veel ondernemers nu ook zo denken.''

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland willen extra coronamaatregelen

Gevolgen reisbranche en plichten werkgevers

In de podcast hoor je verder Floor van Loon-Desmense van Travelcenter De Wit over het effect van het virus op de reisbranche. Zij vertelt nu de helft minder inloop te hebben, maar ze ziet het virus ook als een kans om te laten zien wat zij als reisbureau waard zijn. Haar klanten zijn over het algemeen begripvol. Daarnaast legt arbeidsrechtsadvocaat Hans Kamerbeek uit wat de rechten en plichten zijn voor werkgevers en vertelt hij wat je moet doen als medewerkers uit angst voor het virus thuis willen blijven, ook als zij geen symptomen hebben.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details