Podcast

Hans Biesheuvel (ONL) in coronapodcast: 'Wij kunnen tegen een stootje'

Wat moet je als werkgever aan met medewerkers die angst hebben voor het coronavirus? En gaan Nederlandse ondernemers deze klap voor de economie te boven komen? In onze speciale podcast over het coronavirus gaan Hans Biesheuvel (ONL), consumentenpsycholoog Patrick Wessels en arbeidsrechtsadvocaat Hans Kamerbeek in op deze en meer vragen.

Laatste update: 10 maart 2020 16:17

Corona virus podcast economie ondernemers kunnen tegen stootje

Een reiziger uit Peking op Schiphol. KLM liet eerder al weten dat de totale passagiersstroom in februari 2,7 procent lager uitviel. Foto: ANP

Van onze redactie 10 maart 2020

,,Doordat iedereen het constant over corona heeft ligt het onderwerp vooraan in ons brein en denken we dat het risico heel groot is,'' zegt consumentenpsycholoog Wessels. ,,Je merkt dat wij als mensen percentages niet zo goed kunnen inschatten. Stel er is een kans van 0.01, dan overschatten we dat risico altijd.'' Het verklaart volgens Wessels deels de halflege schappen in de supermarkt. Het hamsteren creëert schaarste en is daarmee en selffulfilling prophecy waaruit moeilijk te ontsnappen valt, zelfs al zou je mensen oproepen niet massaal in te slaan.

Lees ook: Onderzoek ONL: Merendeel ondernemend Nederland nuchter over coronavirus

Ondernemers nuchter over virusuitbraak

Desondanks blijven ondernemers opvallend nuchter, meldt Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL. Uit een enquête onder leden blijkt zelfs dat ondernemers zicht drukker maken over een virus op de computer dan corona. ,,Zelf ben ik ook niet echt pessimistisch. Eerder dit jaar gaf de president van De Nederlandse Bank Klaas Knot de Nederlandse economie nog een 9. We staan er goed voor qua overheidsfinanciën maar ook wat betreft medische zorg. Dus dat we in staat zijn dit onder controle te krijgen, daar ben ik van overtuigd.'' Wel zijn ontwikkelingen in het buitenland volgens Biesheuvel een zorg voor een handelsland als Nederland.

Risico's spreiden

,,Ik heb de creativiteit van Nederlandse bedrijven hoog zitten, daar wordt nu flink een beroep op gedaan. Het is nu even alle hens aan dek en goed letten op de kosten en liquiditeit. Voor een cateraar bij wie in een week drie evenementen wegvallen tikt dat natuurlijk wel aan.'' Biesheuvel vergelijkt het met de SARS-uitbraak in 2003, waar hij zelf als ondernemer gevolgen van ondervond. ,,Ik had zelf net een bedrijf overgenomen en toen brak SARS uit. Toen moesten we toch alternatieven gaan zoeken en de risico's gaan spreiden. Ik denk dat veel ondernemers nu ook zo denken.''

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland willen extra coronamaatregelen

Gevolgen reisbranche en plichten werkgevers

In de podcast hoor je verder Floor van Loon-Desmense van Travelcenter De Wit over het effect van het virus op de reisbranche. Zij vertelt nu de helft minder inloop te hebben, maar ze ziet het virus ook als een kans om te laten zien wat zij als reisbureau waard zijn. Haar klanten zijn over het algemeen begripvol. Daarnaast legt arbeidsrechtsadvocaat Hans Kamerbeek uit wat de rechten en plichten zijn voor werkgevers en vertelt hij wat je moet doen als medewerkers uit angst voor het virus thuis willen blijven, ook als zij geen symptomen hebben.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details