Podcast
Hans Biesheuvel (ONL) in coronapodcast: 'Wij kunnen tegen een stootje'
Wat moet je als werkgever aan met medewerkers die angst hebben voor het coronavirus? En gaan Nederlandse ondernemers deze klap voor de economie te boven komen? In onze speciale podcast over het coronavirus gaan Hans Biesheuvel (ONL), consumentenpsycholoog Patrick Wessels en arbeidsrechtsadvocaat Hans Kamerbeek in op deze en meer vragen.
Laatste update: 10 maart 2020 16:17

Een reiziger uit Peking op Schiphol. KLM liet eerder al weten dat de totale passagiersstroom in februari 2,7 procent lager uitviel. Foto: ANP
,,Doordat iedereen het constant over corona heeft ligt het onderwerp vooraan in ons brein en denken we dat het risico heel groot is,'' zegt consumentenpsycholoog Wessels. ,,Je merkt dat wij als mensen percentages niet zo goed kunnen inschatten. Stel er is een kans van 0.01, dan overschatten we dat risico altijd.'' Het verklaart volgens Wessels deels de halflege schappen in de supermarkt. Het hamsteren creëert schaarste en is daarmee en selffulfilling prophecy waaruit moeilijk te ontsnappen valt, zelfs al zou je mensen oproepen niet massaal in te slaan.
Lees ook: Onderzoek ONL: Merendeel ondernemend Nederland nuchter over coronavirus
Ondernemers nuchter over virusuitbraak
Desondanks blijven ondernemers opvallend nuchter, meldt Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL. Uit een enquête onder leden blijkt zelfs dat ondernemers zicht drukker maken over een virus op de computer dan corona. ,,Zelf ben ik ook niet echt pessimistisch. Eerder dit jaar gaf de president van De Nederlandse Bank Klaas Knot de Nederlandse economie nog een 9. We staan er goed voor qua overheidsfinanciën maar ook wat betreft medische zorg. Dus dat we in staat zijn dit onder controle te krijgen, daar ben ik van overtuigd.'' Wel zijn ontwikkelingen in het buitenland volgens Biesheuvel een zorg voor een handelsland als Nederland.
Risico's spreiden
,,Ik heb de creativiteit van Nederlandse bedrijven hoog zitten, daar wordt nu flink een beroep op gedaan. Het is nu even alle hens aan dek en goed letten op de kosten en liquiditeit. Voor een cateraar bij wie in een week drie evenementen wegvallen tikt dat natuurlijk wel aan.'' Biesheuvel vergelijkt het met de SARS-uitbraak in 2003, waar hij zelf als ondernemer gevolgen van ondervond. ,,Ik had zelf net een bedrijf overgenomen en toen brak SARS uit. Toen moesten we toch alternatieven gaan zoeken en de risico's gaan spreiden. Ik denk dat veel ondernemers nu ook zo denken.''
Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland willen extra coronamaatregelen
Gevolgen reisbranche en plichten werkgevers
In de podcast hoor je verder Floor van Loon-Desmense van Travelcenter De Wit over het effect van het virus op de reisbranche. Zij vertelt nu de helft minder inloop te hebben, maar ze ziet het virus ook als een kans om te laten zien wat zij als reisbureau waard zijn. Haar klanten zijn over het algemeen begripvol. Daarnaast legt arbeidsrechtsadvocaat Hans Kamerbeek uit wat de rechten en plichten zijn voor werkgevers en vertelt hij wat je moet doen als medewerkers uit angst voor het virus thuis willen blijven, ook als zij geen symptomen hebben.