Podcast

Hans de Boer (VNO-NCW): 'Persconferentie-Rutte is na het kamerdebat ruimschoots goedgemaakt'

Nog één keer over de persconferentie van dinsdag, maar vooral over het tweede steunpakket, het belang van woningbouw- en infrastructuurprojecten, een nieuw investeringsplan dat rond Prinsjesdag gepresenteerd wordt en het idee voor speciale grensovergangen voor bederfelijke waar. Aan het woord in De Ondernemer Update: Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW.

Van onze redactie 24 april 2020

De voorzitter van VNO-NCW is er duidelijk over in de podcast (hierboven te beluisteren): het begin van de week, met de persconferentie, was zwak vanuit het kabinet. Maar, stelt Hans de Boer inmiddels: ,,Na het kamerdebat is dat ruimschoots goedgemaakt. We praten over verlenging en verbreding van het steunpakket, woningbouw en infrastructuur is naar voren gehaald, er wordt 12 miljard voor kredietverzekeringen uitgetrokken. Ik vind het in deze tijd van crisis een typisch Nederlandse houding alles en iedereen iets te verwijten, maar wij gaan met z'n allen proberen het goede te doen voor het vaderland."

Noodpakket Hoekstra: 90 miljard

,,Minister Hoekstra hein Buitenhof aan het begin van de crisis gezegd dat hij diepe zakken heeft, 90 miljard euro sowieso. Het eerste noodpakket voor de eerste drie maanden taxeren wij rond de 15 miljard, het tweede ruimere pakket kost misschien nog eens 15 a 20 miljard en dus zitten we op eenderde van die 90. We moeten nu niet vanuit soort van verkeerde zuinigheid nu al de boel stopzetten, maar doorgaan en goede steun geven aan het bedrijfsleven."

Lees ook: MKB-voorzitter Vonhof: 'Start economie weer op met mensen jonger dan 60 jaar'

'Omzetdervingscriterium in tweede steunpakket coronacrisis'

,,Dat tweede steunpakket komt er, we zijn in stevig overleg om het omzetdervingscriterium erin te brengen zodat ook die partijen het hoofd boven water kunnen houden", vertelt De Boer in de podcast.

Kijkend naar de korte termijn stelt hij: ,,Doe een aantal sectoren, delen van de horeca ook, open na de meivakantie. Ik zeg: til er drie of vier uit de protocollen die we hebben ingediend, geef die kans met een datum, met een slag om de arm." Een voorbeeld. ,,De kapper, wat ons betreft kan die open. Maar je hoeft niet verplicht naar de kapper. Jonge en oudere mensen kunnen dat zelf bepalen, het is ieders eigen verantwoordelijkheid, eigen boerenverstand. Nu gooien we die hele sector op slot, alleen om de ouderen te beschermen. Maar dat hoeft niet, dat is niet efficiënt."

Voor de middellange termijn vind De Boer vervolgens dat projecten die de overheid al op de planning heeft staan, en de financiële middelen, naar voren moet halen. ,,Dan kunnen we bijvoorbeeld in september een aantal grote projecten brengen en investeren we in de toekomst van ons land. Daar wordt goed over gesproken, we gaan proberen rond Prinsjesdag een pakket in het leven te roepen waarbij we ons richten op uitbreidingsinvesteringen naar de toekomst."

Deltaplan Waterstof, CO2-opslag Rijnmond

,,Voor de langere termijn zeggen wij: probeer op het gebied van klimaat power te zetten achter bijvoorbeeld projecten als Deltaplan Waterstof en de opslag van CO2 in het Rijnmondgebied. Dan laat je zien aan de eigen burgers en bedrijven én de rest van de wereld dat wij plannen voor de toekomst, dat wij op een groenere en slimmere manier uit de crisis willen komen. Die totale overview mist een beetje in de benadering van dit moment. Het gaat teveel over de angst van het virus."

En dát werd meer dan ooit ook onderwerp van gesprek na de veelbesproken persconferentie dinsdagavond: de samenstelling van het Outbreak Management Team. De Boer zegt in de podcast daar onder meer over: ,,Met VNO-NCW zitten wij in de 'economische cockpit' met de ministers Koolmees en Wiebes. Daarin bespreken we al veel, maar het punt is wel dat het overall beleid wordt beheerst door zorg over de gezondheid. Het kabinet is tot op heden te monomaan bezig geweest met het virus en de IC-capaciteit in ziekenhuizen. Ik zou de laatste willen zijn die het belang daarvan in twijfel trekt, maar je kunt ook beducht zijn voor het coronavirus én oog houden op economisch herstel dat ook een keer gaat komen, dát moet van de ondernemers komen."

"Voor Europa denken wij aan green lanes, grensovergangen speciaal voor bederfelijke waar, waar met voorrang Nederlandse goederen toch nog naar omringende landen vervoerd kunnen worden."

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

Speciale grensovergangen voor bederfelijke waar

,,35 procent van onze welvaart verdienen we in het buitenland. Als we het hier weer draaiende krijgen maar de buitenlandse markten zijn een janboel, moeten we nog altijd een enorme veer laten. We hebben daarom met minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een Actieagenda Internationale Handel samengesteld, samen met zo'n dertig grote ondernemingen die op het internationale veld actief zijn, om dat risico te vermijden."

Een voorbeeld. ,,Voor Europa denken wij aan green lanes, grensovergangen speciaal voor bederfelijke waar, waar met voorrang Nederlandse goederen toch nog naar omringende landen vervoerd kunnen worden. Als dat lukt, en daar is minister Kaag mee bezig, stelt dat omzet veilig voor Nederland."

,,Nederland is een ijzersterk land met een ijzersterke economie. Als wíj er niet goed doorheen komen, dan valt de hemel naar beneden. Wij gaan dit redden."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Boekencast De Ondernemer Leest

De Blauwe Fabel: hoe trots mogen we op de KLM zijn?

Wat vinden onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de KLM? De presentatoren van De Ondernemers Boekencast vragen het zich af naar aanleiding van het boek De Blauwe Fabel van klimaatjournalist Ties Joosten. Trots op de Blauwe Zwaan? De hosts zijn kritisch. Waarom? Ze leggen het haarfijn uit in deze nieuwe aflevering van de podcast.

Details
Aandachtstrekkers

Waar ligt de sweetspot van jouw lokale onderneming?

Lokaal ondernemer en ben je op zoek naar de 'sweetspot' van je bedrijf? En is het verstandig een webshop te beginnen als je alleen lokaal of regionaal actief bent? Vragen, vragen, vragen. Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels zouden geen Aandachtstrekkers zijn wanneer ze niet met antwoorden en adviezen komen in hun altijd weer inspirerende gelijknamige podcastserie.

Details
Sleutel tot Succes

Het lange shirts-succes van Girav: 'Voor acht miljard mensen waren er vijf kledingmaten. Da's heel raar toch?"

Hoe de kredietcrisis, ontslagrondes, een romantische ontmoeting en gezonde dosis eigenwijsheid resulteerden in dé oplossing voor een stevig gat in de kledingmarkt: Girav. Met een V. Shirts in zeventien maten, voor lange mannen.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details
Sleutel tot Succes

A Fish Named Fred, uit Nederland: waarom mannen de vrolijke kleding over de hele wereld het dragen

In de tien jaar dat A Fish Named Fred bestaat werd het van een kledinglijn - kleurrijk, vrolijk, onderscheidend - een internationale lifestyle brand. Verkrijgbaar in meer dan dertig landen, te zien in populaire Amerikaanse tv-series, omarmd door tal van bekende mensen, wereldwijd nu gedragen door veel, héél veel mannen. Hoe hebben Rob Schalker en zijn team dit imperium op weten te bouwen, wat is dus dé Sleutel tot Succes?

Details
De Ondernemer

Eén ondernemer, drie branches: hoe keek dus Ed Bindels naar de persconferentie?

Horeca, retail en clubevents. Ondernemer Ed Bindels is actief in deze drie branches, met Food District Liemès, Amac en Club Basis: hoe keek hij naar de eerste persconferentie Rutte-Kuipers?

Details