Podcast

Hans de Boer (VNO-NCW): 'Persconferentie-Rutte is na het kamerdebat ruimschoots goedgemaakt'

Nog één keer over de persconferentie van dinsdag, maar vooral over het tweede steunpakket, het belang van woningbouw- en infrastructuurprojecten, een nieuw investeringsplan dat rond Prinsjesdag gepresenteerd wordt en het idee voor speciale grensovergangen voor bederfelijke waar. Aan het woord in De Ondernemer Update: Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW.

Van onze redactie 24 april 2020

De voorzitter van VNO-NCW is er duidelijk over in de podcast (hierboven te beluisteren): het begin van de week, met de persconferentie, was zwak vanuit het kabinet. Maar, stelt Hans de Boer inmiddels: ,,Na het kamerdebat is dat ruimschoots goedgemaakt. We praten over verlenging en verbreding van het steunpakket, woningbouw en infrastructuur is naar voren gehaald, er wordt 12 miljard voor kredietverzekeringen uitgetrokken. Ik vind het in deze tijd van crisis een typisch Nederlandse houding alles en iedereen iets te verwijten, maar wij gaan met z'n allen proberen het goede te doen voor het vaderland."

Noodpakket Hoekstra: 90 miljard

,,Minister Hoekstra hein Buitenhof aan het begin van de crisis gezegd dat hij diepe zakken heeft, 90 miljard euro sowieso. Het eerste noodpakket voor de eerste drie maanden taxeren wij rond de 15 miljard, het tweede ruimere pakket kost misschien nog eens 15 a 20 miljard en dus zitten we op eenderde van die 90. We moeten nu niet vanuit soort van verkeerde zuinigheid nu al de boel stopzetten, maar doorgaan en goede steun geven aan het bedrijfsleven."

Lees ook: MKB-voorzitter Vonhof: 'Start economie weer op met mensen jonger dan 60 jaar'

'Omzetdervingscriterium in tweede steunpakket coronacrisis'

,,Dat tweede steunpakket komt er, we zijn in stevig overleg om het omzetdervingscriterium erin te brengen zodat ook die partijen het hoofd boven water kunnen houden", vertelt De Boer in de podcast.

Kijkend naar de korte termijn stelt hij: ,,Doe een aantal sectoren, delen van de horeca ook, open na de meivakantie. Ik zeg: til er drie of vier uit de protocollen die we hebben ingediend, geef die kans met een datum, met een slag om de arm." Een voorbeeld. ,,De kapper, wat ons betreft kan die open. Maar je hoeft niet verplicht naar de kapper. Jonge en oudere mensen kunnen dat zelf bepalen, het is ieders eigen verantwoordelijkheid, eigen boerenverstand. Nu gooien we die hele sector op slot, alleen om de ouderen te beschermen. Maar dat hoeft niet, dat is niet efficiënt."

Voor de middellange termijn vind De Boer vervolgens dat projecten die de overheid al op de planning heeft staan, en de financiële middelen, naar voren moet halen. ,,Dan kunnen we bijvoorbeeld in september een aantal grote projecten brengen en investeren we in de toekomst van ons land. Daar wordt goed over gesproken, we gaan proberen rond Prinsjesdag een pakket in het leven te roepen waarbij we ons richten op uitbreidingsinvesteringen naar de toekomst."

Deltaplan Waterstof, CO2-opslag Rijnmond

,,Voor de langere termijn zeggen wij: probeer op het gebied van klimaat power te zetten achter bijvoorbeeld projecten als Deltaplan Waterstof en de opslag van CO2 in het Rijnmondgebied. Dan laat je zien aan de eigen burgers en bedrijven én de rest van de wereld dat wij plannen voor de toekomst, dat wij op een groenere en slimmere manier uit de crisis willen komen. Die totale overview mist een beetje in de benadering van dit moment. Het gaat teveel over de angst van het virus."

En dát werd meer dan ooit ook onderwerp van gesprek na de veelbesproken persconferentie dinsdagavond: de samenstelling van het Outbreak Management Team. De Boer zegt in de podcast daar onder meer over: ,,Met VNO-NCW zitten wij in de 'economische cockpit' met de ministers Koolmees en Wiebes. Daarin bespreken we al veel, maar het punt is wel dat het overall beleid wordt beheerst door zorg over de gezondheid. Het kabinet is tot op heden te monomaan bezig geweest met het virus en de IC-capaciteit in ziekenhuizen. Ik zou de laatste willen zijn die het belang daarvan in twijfel trekt, maar je kunt ook beducht zijn voor het coronavirus én oog houden op economisch herstel dat ook een keer gaat komen, dát moet van de ondernemers komen."

"Voor Europa denken wij aan green lanes, grensovergangen speciaal voor bederfelijke waar, waar met voorrang Nederlandse goederen toch nog naar omringende landen vervoerd kunnen worden."

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

Speciale grensovergangen voor bederfelijke waar

,,35 procent van onze welvaart verdienen we in het buitenland. Als we het hier weer draaiende krijgen maar de buitenlandse markten zijn een janboel, moeten we nog altijd een enorme veer laten. We hebben daarom met minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een Actieagenda Internationale Handel samengesteld, samen met zo'n dertig grote ondernemingen die op het internationale veld actief zijn, om dat risico te vermijden."

Een voorbeeld. ,,Voor Europa denken wij aan green lanes, grensovergangen speciaal voor bederfelijke waar, waar met voorrang Nederlandse goederen toch nog naar omringende landen vervoerd kunnen worden. Als dat lukt, en daar is minister Kaag mee bezig, stelt dat omzet veilig voor Nederland."

,,Nederland is een ijzersterk land met een ijzersterke economie. Als wíj er niet goed doorheen komen, dan valt de hemel naar beneden. Wij gaan dit redden."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details