Nieuws Coronavirus

Hoekstra waarschuwt voor misbruik noodpakket: ‘Wie dat lef heeft, krijgt overheid achter zich aan’

Bedrijven die ‘het gore lef hebben’ misbruik te maken van het noodpakket rond corona, zullen de overheid achter zich aan krijgen, waarschuwt minister Wopke Hoekstra van Financiën. Toch maakt hij zich geen illusies: er zal ook belastinggeld op verkeerde plekken terechtkomen. Snelheid is echter nu belangrijker dan een waterdichte steunmaatregel, meent hij.

Laurens Kok (AD) 25 maart 2020

Wopke Hoekstra Prinsjesdag

Bedrijven wachten momenteel met smart op het moment dat zij zich kunnen melden voor een tegemoetkoming in de loonkosten of compensatie omdat zij hun deuren hebben moeten sluiten. ‘Binnen enkele dagen’ zullen de eerste maatregelen uit het steunpakket klaar zijn, beloofde Hoekstra vandaag in debat met een ongeduldige Tweede Kamer. Volgens de bewindsman wordt ‘de klok rond’ gewerkt om regelingen op te tuigen waar normaal weken of maanden voor nodig zouden zijn geweest, schrijft het AD.

Lees ook: Hans van Tellingen: Retail ‘will bounce back’ en zal opveren na coronacrisis

'Het zal imperfect zijn en bijstellingen mogelijk nodig'

Tegelijkertijd heeft die spoed ook een keerzijde, waarschuwde hij. ,,Er gaan zeker fouten worden gemaakt en ook misbruik is onvermijdelijk.” Een snelle en simpele, ‘generieke’ regeling krijgt van het kabinet op dit moment de voorkeur boven een ‘specifieke en waterdichte regeling’. En dan nog zullen er bedrijven in de problemen komen en Nederlanders hun baan kwijtraken en daardoor inkomsten verliezen. ,,Het zal niet lukken iedereen altijd voor het volle pond genoegdoening te geven”, aldus de minister.

De Kamer schaart zich unaniem achter het noodpakket, maar is er wel beducht voor dat belastinggeld in de zakken belandt van bedrijven die dat helemaal niet nodig hebben of wordt gebruikt om de salarissen door te betalen van mensen die bijvoorbeeld meer verdienen dan de minister-president. Hoekstra erkent dat het soms ‘schuurt’ en dat er ‘ergens een grens zit’ en belooft dat het kabinet ook zal proberen om met de bezwaren van de Kamer rekening te houden. Maar hij geeft geen garanties: ,,Alles wat wij doen in deze fase zal imperfect zijn en behoeft mogelijk nog flinke bijstellingen.”

Lees ook: Dit zijn de verscherpte maatregelen tegen het coronavirus

'De overheid is er voor ons allemaal'

Indien sprake zou zijn van fraude, zal de straf van de overheid niet mals zijn, waarschuwt hij. ,,Het spreekt voor zich dat dat onacceptabel is en dat we hard zullen optreden”, aldus Hoekstra. ,,Degene die het gore lef heeft om van deze noodsituatie misbruik te maken, moet natuurlijk de overheid achter zich aan krijgen.”

Vooralsnog houdt hij het echter bij een ‘moreel appèl’ om ‘elkaar te helpen’. ,,De regelingen die we optuigen, zijn voor bedrijven die met vingers tussen de deur komen en niet voor bedrijven die geen last hebben van corona”. De overheid is er volgens Hoekstra ‘voor ons allemaal’ en het belastinggeld dat wordt uitgegeven is opgebracht door ‘Nederlanders die hard werken’.

Kamerleden hekelden in het debat een aantal bedrijven met naam en toenaam dat volgens hen nu al het verkeerde voorbeeld geeft. Action, Booking.com, Expedia.

'Multinationals hebben buffers'

Kamerleden hekelden in het debat een aantal bedrijven met naam en toenaam dat volgens hen nu al het verkeerde voorbeeld geeft. Zo noemde PvdA’er Henk Nijboer de aankondiging van Action om toeleveranciers later te betalen een voorbeeld van ‘schofterig gedrag’. Het CDA is evenmin te spreken over boekingssites als Booking.com en Expedia die hoteliers en campinghouders ‘het vel over de neus’ zouden trekken.

En de SP vindt het onacceptabel dat een multinational als Shell uitstel van belastingbetaling zou krijgen, terwijl het bedrijf grote buffers heeft. Ook menen de socialisten dat de KLM geen steun mag krijgen als het tegelijkertijd het voornemen doorzet om 2000 flexibele krachten te ontslaan.

Hoekstra erkende dat er ‘helaas’ bedrijven zijn die ‘knijpen in condities’ en elkaar niet de hulp bieden die nu nodig is. Tegelijkertijd deinst hij ervoor terug bedrijven expliciet aan te spreken.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.