Podcast

Wie hoogleraar economie Eijffinger spreekt, weet: de economie is níet stuk

'Hoe draconisch de maatregelen van de regering ook zijn om uit de coronacrisis te komen, uiteindelijk zal deze crisis leiden tot vernieuwing'. Zo. Dat is eens een ánder geluid over de economie in deze bizarre tijden, deze uitspraak van hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. Wij spraken hem voor De Ondernemer Update, onze dagelijkse podcast.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 28 april 2020

Van een 'systeemcrisis' in 2008/2009 naar deze 'externe crisis' in 2020. In De Ondernemer Update (hierboven te beluisteren) vertelt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger onder meer over de steun- en giftenpakketten van de overheid, de oplopende schuldenlast van het mkb, de miljardensupport aan KLM en het Nationaal Ondernemers Onderzoek. Over het nu: ,,Innoveren is veel efficiënter voor de economie. En duurzamer voor ons milieu.”

Lees ook: Hoogleraar financiële economie: 'Coronacrisis zal leiden tot meer welvaart en vernieuwing'

In De Ondernemer Update zegt hoogleraar Eijffinger over de financiële steun vanuit de overheid: ,,Hoe lang kan de overheid het volhouden? Het totale steun- en giftenpakket wordt misschien wel 100 miljard. Dat is substantieel en kunnen we ons veroorloven, want we hebben een lage staatsschuld. Dat hebben we in eerdere kabinetten bezuinigd. We hebben de ruimte. Het is ook belangrijk, want je wilt geen kapitaalvernietiging hebben van bedrijven die levensvatbaar zijn. Maar we moeten ook constateren dat bedrijven in het mkb en zzp’ers misschien wel te weinig reserves hadden, te weinig vlees op de botten. Uiteindelijk is het aan de overheid om ze door die moeilijke periode te helpen en te bepalen hoe lang ze die maatregelen van kracht laten zijn.”

'Bedrijven met verouderd businessmodel moeten nu vernieuwen'

,,Mkb-bedrijven kun je niet over een kam scheren. Bedrijven met een verouderd businessmodel moeten nu vernieuwen. De uitkomsten van het Nationaal Ondernemers Onderzoek vond ik buitengewoon illustratief voor mijn visie op het geheel. Je ziet dat 52 procent van de mkb-ondernemers tijd wil besteden aan innovatie. Veel ondernemers zijn al bezig met het vernieuwen van verdienmodellen. Sommige zijn verouderd, maar daar komen nieuwe voor in de plaats. De universiteit die online colleges geeft. De horeca die nu ook maaltijden bezorgt. Thuiswerken. Veel zaken die onbespreekbaar waren voor de crisis, zijn nu noodgedwongen doorgevoerd. Er komen nieuwe verdienmodellen."

Lees ook: Nationaal Ondernemers Onderzoek: dóór met innovatie

Ontvlechten holding Air France KLM

KLM wordt gezien als 'vitaal bedrijf voor onze economie' en kreeg van minister Hoekstra onlangs miljardensteun toegezegd. Daarover zegt hoogleraar Eijffinger in de podcast onder meer: ,,Steun voor KLM is nodig vanwege de rol die de luchtvaartmaatschappij, samen met Schiphol voor onze economie speelt. Veel export, maar ook het toerisme zijn afhankelijk van het voorbestaan van zo’n grote luchthaven en zo’n belangrijke luchtvaartmaatschappij."

,,De overheid stelt terecht voorwaarden bij de steun. Je kunt denken aan achtergestelde leningen, maar misschien ook wel aan aandelen. Maar dan zul je waarschijnlijk de holding Air France KLM moeten ontvlechten. Dat is niet ondenkbaar. Het was een ongelukkig huwelijk. Misschien is een lat-relatie beter, waarbij ze wel kunnen samenwerken.”

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Kabinet, focus op wat wél kan en biedt weer perspectief!'

'Coronacrisis zal leiden tot vernieuwing'

Meer welvaart na de crisis, gaf Eijffinger aan in een eerder interview met het ED. Letterlijk: 'Hoe draconisch de maatregelen van de regering ook zijn om uit de coronacrisis te komen, uiteindelijk zal deze crisis leiden tot vernieuwing'. Daarover in de podcast: ,,Maar ik zeg niet wanneer. Dat hangt er vanaf hoelang de coronacrisis duurt. Er is veel menselijk leed. Het is ons overkomen deze crisis. We hebben er niet om gevraagd. We kunnen hem wel gebruiken om zaken die vroeger onbespreekbaar waren nu door te voeren. Mkb-ondernemers zijn daarin zeer inventief, dat blijkt ook uit het Nationaal Ondernemers Onderzoek. En dat leidt tot nieuwe verdienmodellen en dat leidt weer tot meer welvaart. Het vervelende is wel dat je zo’n crisis nodig hebt voordat mensen wakker worden.”

Het kan ook Eijffinger niet snel genoeg achter de rug zijn. ,,De ene epidemieloog of viroloog zegt drie maanden, de andere zes of negen maanden. Ik weet ook niet meer wie ik moet geloven, het lijken wel economen, zou ik zeggen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details