Podcast

Wie hoogleraar economie Eijffinger spreekt, weet: de economie is níet stuk

'Hoe draconisch de maatregelen van de regering ook zijn om uit de coronacrisis te komen, uiteindelijk zal deze crisis leiden tot vernieuwing'. Zo. Dat is eens een ánder geluid over de economie in deze bizarre tijden, deze uitspraak van hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. Wij spraken hem voor De Ondernemer Update, onze dagelijkse podcast.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 28 april 2020

Van een 'systeemcrisis' in 2008/2009 naar deze 'externe crisis' in 2020. In De Ondernemer Update (hierboven te beluisteren) vertelt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger onder meer over de steun- en giftenpakketten van de overheid, de oplopende schuldenlast van het mkb, de miljardensupport aan KLM en het Nationaal Ondernemers Onderzoek. Over het nu: ,,Innoveren is veel efficiënter voor de economie. En duurzamer voor ons milieu.”

Lees ook: Hoogleraar financiële economie: 'Coronacrisis zal leiden tot meer welvaart en vernieuwing'

In De Ondernemer Update zegt hoogleraar Eijffinger over de financiële steun vanuit de overheid: ,,Hoe lang kan de overheid het volhouden? Het totale steun- en giftenpakket wordt misschien wel 100 miljard. Dat is substantieel en kunnen we ons veroorloven, want we hebben een lage staatsschuld. Dat hebben we in eerdere kabinetten bezuinigd. We hebben de ruimte. Het is ook belangrijk, want je wilt geen kapitaalvernietiging hebben van bedrijven die levensvatbaar zijn. Maar we moeten ook constateren dat bedrijven in het mkb en zzp’ers misschien wel te weinig reserves hadden, te weinig vlees op de botten. Uiteindelijk is het aan de overheid om ze door die moeilijke periode te helpen en te bepalen hoe lang ze die maatregelen van kracht laten zijn.”

'Bedrijven met verouderd businessmodel moeten nu vernieuwen'

,,Mkb-bedrijven kun je niet over een kam scheren. Bedrijven met een verouderd businessmodel moeten nu vernieuwen. De uitkomsten van het Nationaal Ondernemers Onderzoek vond ik buitengewoon illustratief voor mijn visie op het geheel. Je ziet dat 52 procent van de mkb-ondernemers tijd wil besteden aan innovatie. Veel ondernemers zijn al bezig met het vernieuwen van verdienmodellen. Sommige zijn verouderd, maar daar komen nieuwe voor in de plaats. De universiteit die online colleges geeft. De horeca die nu ook maaltijden bezorgt. Thuiswerken. Veel zaken die onbespreekbaar waren voor de crisis, zijn nu noodgedwongen doorgevoerd. Er komen nieuwe verdienmodellen."

Lees ook: Nationaal Ondernemers Onderzoek: dóór met innovatie

Ontvlechten holding Air France KLM

KLM wordt gezien als 'vitaal bedrijf voor onze economie' en kreeg van minister Hoekstra onlangs miljardensteun toegezegd. Daarover zegt hoogleraar Eijffinger in de podcast onder meer: ,,Steun voor KLM is nodig vanwege de rol die de luchtvaartmaatschappij, samen met Schiphol voor onze economie speelt. Veel export, maar ook het toerisme zijn afhankelijk van het voorbestaan van zo’n grote luchthaven en zo’n belangrijke luchtvaartmaatschappij."

,,De overheid stelt terecht voorwaarden bij de steun. Je kunt denken aan achtergestelde leningen, maar misschien ook wel aan aandelen. Maar dan zul je waarschijnlijk de holding Air France KLM moeten ontvlechten. Dat is niet ondenkbaar. Het was een ongelukkig huwelijk. Misschien is een lat-relatie beter, waarbij ze wel kunnen samenwerken.”

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Kabinet, focus op wat wél kan en biedt weer perspectief!'

'Coronacrisis zal leiden tot vernieuwing'

Meer welvaart na de crisis, gaf Eijffinger aan in een eerder interview met het ED. Letterlijk: 'Hoe draconisch de maatregelen van de regering ook zijn om uit de coronacrisis te komen, uiteindelijk zal deze crisis leiden tot vernieuwing'. Daarover in de podcast: ,,Maar ik zeg niet wanneer. Dat hangt er vanaf hoelang de coronacrisis duurt. Er is veel menselijk leed. Het is ons overkomen deze crisis. We hebben er niet om gevraagd. We kunnen hem wel gebruiken om zaken die vroeger onbespreekbaar waren nu door te voeren. Mkb-ondernemers zijn daarin zeer inventief, dat blijkt ook uit het Nationaal Ondernemers Onderzoek. En dat leidt tot nieuwe verdienmodellen en dat leidt weer tot meer welvaart. Het vervelende is wel dat je zo’n crisis nodig hebt voordat mensen wakker worden.”

Het kan ook Eijffinger niet snel genoeg achter de rug zijn. ,,De ene epidemieloog of viroloog zegt drie maanden, de andere zes of negen maanden. Ik weet ook niet meer wie ik moet geloven, het lijken wel economen, zou ik zeggen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details