Nieuws Coronavirus
Horeca Eindhoven vreest kaalslag door corona: ‘De kosten lopen gewoon door’
Zonder extra overheidssteun valt het doek voor dertig tot veertig procent van de horecazaken. Dat denkt Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. De huidige maatregelen zijn volgens hem onvoldoende om cafés en restaurants nog maanden overeind te houden.

Een bijzonder rustige zaterdagnacht op Stratumseind in Eindhoven. Foto: Jean Pierre Reijnen/DCI Media
Vanavond besluit het kabinet over het al dan niet verlengen van de coronamaatregelen. Basisscholen mogen straks misschien weer open, maar voor de horeca verwacht Bakker in het ED nog weinig versoepeling. ,,Ik denk dat we in mei nog dicht blijven. En zelfs als we daarna weer voorzichtig open mogen zit het natuurlijk niet meteen weer vol. Ondertussen lopen de kosten gewoon door.”
Lees ook: Horeca Nederland: anderhalve meter-protocol voor 70 procent horeca niet rendabel
Ruim een maand is de horeca nu dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel ondernemers proberen nog wat omzet te draaien door eten te bezorgen, maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Omzet die bovendien weer in mindering wordt gebracht op de overheidssteun. Dat noodpakket valt in de praktijk toch al minder gunstig uit dan was gehoopt. Zo moeten veel ondernemers nog steeds een flink deel van de loonkosten van hun personeel betalen. ,,De overheid beloofde maximaal negentig procent te vergoeden maar in de praktijk betalen veel ondernemers zo’n 25 procent zelf”, vertelt Bakker. ,,Tel daar de andere vaste lasten bij op en dan kan het niet anders dan dat veel zaken het niet gaan redden.”
Opnieuw beginnen na de crisis
Hoe langer de crisis duurt, hoe ongunstiger het huidige steunpakket volgens de voorzitter is. ,,Ik krijg nu al veel vragen van ondernemers die zich afvragen of ze de zaak niet beter failliet kunnen laten gaan. Om dan na de crisis te kijken of ze opnieuw kunnen beginnen.”
''Wij verkopen gezelligheid en dat kan niet als je verplicht afstand moet houden''
Ook horeca-ondernemers zelf zien weinig perspectief voor de komende maanden. Als anderhalve meter afstand de norm wordt, heeft opengaan weinig zin, zo is de algemene opvatting. ,,Wij verkopen gezelligheid en dat kan niet als je verplicht afstand moet houden”, aldus Paul van Boxtel van café De Spijker en Café Thomas op Stratumseind. ,,Moet ik straks alle gasten een hoelahoep geven om ze uit elkaar te houden? Ik maak me grote zorgen, ook over de toekomst van Stratumseind. Die wordt erg onzeker.”
Lees ook: Wordt het een survival of the fittest in de horeca?
Open voor bepaalde doelgroepen
Twee horeca-ondernemers uit Etten-Leur en Nijmegen zijn dit weekend een online petitie gestart voor extra steun om te voorkomen dat 400.000 medewerkers in de horeca straks op straat staan. Robèr Willemsen, voorzitter van de landelijke Koninklijke Horeca wierp vorige week de vraag op of de horeca niet open zou kunnen voor bepaalde doelgroepen. Voor jonge gezonde mensen bijvoorbeeld. Ook de Helmondse horeca-ondernemer Geert Blenckers ziet daar wel iets in. ,,Anderhalve meter is in een café onmogelijk, maar je kunt wel een maximaal aantal bezoekers afspreken zodat mensen toch wat meer ruimte hebben. Het gaat er om dat je blijft kijken wat er misschien wel kan.”