Nieuws Coronavirus
Innovatiemarathon ‘hack de crisis’ levert sympathieke mkb-oplossing op: ‘Roodkappje’
Een app die vrijwillige thuisbezorgers eenvoudig koppelt aan lokale buurtwinkels: ‘Roodkappje’. Dat is een van de winnaars van een 48-uur durende online innovatiemarathon die de afgelopen drie weken in bijna 70 landen over de hele wereld is georganiseerd. In Amsterdam vond de zogenaamde hackathon op 4 en 5 april plaats.

Deelnemers bedachten in 48 uur een concrete oplossing voor de coronacrisis, verdeeld in vier sectoren: zorg, afstandsonderwijs, logistiek en mkb-steun. De Nederlandse hackathon werd georganiseerd door TNW, Innofest en StartupAmsterdam. Met de steun die diverse organisaties – multinationals, gemeenten en zorg- en onderwijsinstellingen hebben toegezegd - hopen de deelnemende teams hun oplossingen verder door te ontwikkelen om zo snel mogelijk impact te kunnen maken.
Red de buurtwinkel!
Het winnende team in de categorie ‘bedrijfscontinuïteit voor het mkb’ zet vrijwilligers in om mkb-ondernemers een helpende hand te bieden. Met de tijdens de hackathon ontworpen app Roodkappje koppelen ze kleine voedselleveranciers, van bakker tot groenteboer, aan vrijwilligers die zich aanbieden als bezorger. Gedurende de innovatiemarathon gaven al zo’n 25 ondernemers aan graag van het platform gebruik te willen maken.
Van idee naar impact
,,De jury heeft bij hun beoordeling nadrukkelijk gekeken naar de haalbaarheid van de oplossingen”, zegt projectleider Sebastien Toupy van The Next Web (TNW). ,,Voor de winnaars begint nu het harde werk om hun impact ook echt te realiseren.” Naast de toegezegde steun voor de winnaars biedt het platform coronacommunitycare.nl de overige teams de kans om hun projecten verder te ontwikkelen. Via dit platform presenteren zij hun oplossing en geven ze aan welke specifieke hulp nodig is om de volgende stap te zetten.
Global Hack
Van 7 tot 11 april 2020 moet The Global Hack de grootste online hackathon worden die ooit is gehouden. De organisatoren hopen tot 1 miljoen probleemoplossers - wereldleiders, overheidsfunctionarissen, activisten, experts, startups en leiders van de particuliere sector, media en creatieven, ontwikkelaars en daadwerkelijke hackers – in beweging te krijgen om samen oplossingen voor deze wereldwijde gezondheidscrisis te vinden. De prijzenpot voor de beste ideeën is 100.000 euro.