Nieuws Coronavirus
Mkb-ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen
Ondernemers in het mkb kunnen de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. De regeling gaat dan van start, heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken laten weten. De precieze ingangsdatum hing af van goedkeuring door de Europese Commissie. Mkb- en retailorganisaties zien echter nog beren op de weg.

Staatssecretaris Mona Keijzer bracht vandaag meer duidelijkheid. Foto: ANP
INretail is blij dat de regeling van start gaat, maar zegt teleurgesteld dat de retailsector een relatief laag percentage vaste lasten kan claimen. De overheid heeft dit voor de sector op 15 procent gezet. De brancheorganisatie stelt dat winkeliers echter vaste lasten hebben die hoger liggen. Zo zijn bij mode- en schoenenwinkels de vaste lasten een kwart van alle kosten.
De branchevereniging roept het kabinet op om de regeling aan te passen. 'Ondernemers in de winkelstraten zijn zwaar gedupeerd door corona en verdienen een realistischere tegemoetkoming.'
''De maatregelen zijn tot dusver zeer generiek, waardoor een grote groep bedrijven onvoldoende is geholpen. Dat zien we nu ook weer met de nieuwe TVL''
,,Maatwerk is van het grootste belang om uit deze crisis te komen'', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in reactie op de regeling en het vandaag gepresenteerde ‘Tussenbericht Staat van het MKB’ van het Comité voor Ondernemerschap. ,,Daarin constateert het comité terecht dat er grote verschillen zijn tussen sectoren wat betreft de impact van de coronacrisis en het perspectief op herstel. Steun van de overheid moet daarop aansluiten. De maatregelen zijn tot dusver zeer generiek, waardoor een grote groep bedrijven onvoldoende is geholpen. Dat zien we nu ook weer met de nieuwe TVL.”
Bedrijven niet te snel afschrijven
Vonhof deelt de constatering van het comité dat bij de opbouw van herstelbeleid rekening moet worden gehouden met de verschillen in de mate waarin bedrijven zijn geraakt en perspectief hebben. Hij waarschuwt wel dat bedrijven daarbij niet te snel moeten worden ‘afgeschreven’, bijvoorbeeld omdat ze in een bepaalde sector actief zijn.
,,Ik snap dat niet elk bedrijf kan worden gered, maar er wordt soms wat te makkelijk gezegd dat bepaalde sectoren en bedrijven het ook voor corona al moeilijk hadden. Feit is dat duizenden bedrijven die het voor de crisis prima deden, in de problemen zijn gekomen omdat ze verplicht dicht moesten of vanwege overheidsbeleid slechts een fractie van hun normale omzet kunnen halen. Die moeten we niet laten bungelen maar gericht ondersteunen.”
Lees ook: Vervanging TOGS regeling: maximaal 50.000 euro voor kleine ondernemers
Subsidie komt bovenop NOW-regeling
Mkb-ondernemers en zzp’ers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters kunnen de subsidie aanvragen om hun vaste lasten te betalen. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers, krijgen afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies (minimaal 30 procent) een subsidie voor hun vaste lasten. De subsidie bedraagt minimaal 1.000 en maximaal 50.000 euro en geldt voor de periode van 1 juni tot en met 30 september 2020. De subsidie voor vaste lasten komt bovenop de tegemoetkoming in de loonkosten (NOW).
Dezelfde getroffen sectoren uit de TOGS-regeling komen in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarmee worden meer dan 800.000 ondernemers en werknemers geholpen. Deze regeling van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) biedt 1,4 miljard euro aan steun.
Lees ook: Horeca Nederland: 'VVD komt ondernemer in crisis beste tegemoet'
Enkele van de voorwaarden voor de TVL
- Het bedrijf heeft maximaal 250 werknemers. Dat is te zien aan de inschrijving in het KVK Handelsregister.
- Het bedrijf heeft meer dan 30 procent omzet verloren door de coronacrisis.
- Het bedrijf heeft minimaal 4.000 euro aan vaste lasten. Het gaat om vaste lasten die doorlopen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, vaste leasecontracten, afschrijving van apparatuur en abonnementen. Loonkosten en variabele kosten horen hier niet bij. Loonkosten worden gecompenseerd door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).
- De SBI-code van het bedrijf staat op deze lijst met vastgestelde SBI-codes.
- Het bedrijf is voor 15 maart 2020 opgericht en is ingeschreven in het KVK Handelsregister.
- Het bedrijf heeft een vestiging in Nederland.