Nieuws Coronavirus

Rotterdamse ondernemers achter desinfectietunnel teruggefloten: 'Dan maar verkopen in België'

In het buitenland duiken ze steeds vaker op: futuristische desinfectietunnels die je bij de ingang van een bedrijf of supermarkt van top tot teen desinfecteren. De Rotterdamse ondernemer Burak Yeltekin en zijn vader Dogan brachten de tunnel op de Nederlandse markt, maar werden tot hun verbazing teruggefloten.

AD Redactie 7 oktober 2020

MyChannels Video ID: 172695

,,Het zag er zó aantrekkelijk uit dat het ons verbaasde waarom we dit niet in Nederland hadden. Mensen liepen er zo met een winkelwagentje doorheen. Twee vliegen in één klap: zowel de persoon als het wagentje werden ontsmet,” vertelt zoon Yeltekin aan het AD terwijl hij door de tunnel loopt, in een opslagruimte in Barendrecht.

Sprayen en vernevelen van desinfectie

Met hulp van zijn vader heeft de ondernemer een demo-tunnel laten overvliegen naar Rotterdam. Die is voor twee weken in gebruik geweest in een supermarkt in Dordrecht en daarna in een supermarkt in Waddinxveen. De reacties van klanten waren ‘positief’ volgens vader en zoon. ,,Mensen keken eerst raar op naar de tunnel omdat ze niet wisten wat het was. Het was ook niet verplicht, je kon er omheen lopen. Maar eenmaal onderdoor, vonden ze het een fijn en veilig gevoel.”

Lees ook over de: Jonge ondernemers achter handdesinfectiezuilen mét elleboogdispenser

Al gauw kwamen er twintig bestellingen binnen, van restaurants tot aan supermarkten. Maar nog voordat de eerste echte tunnel geplaatst kon worden, floot de Inspectie van Leefomgeving en Transport de familie Yeltekin terug. Zowel het desinfectiemiddel als de manier waarop het gebruikt wordt, door het te sprayen en te vernevelen, zou in Nederland niet toegestaan zijn.

,,Het desinfectiemiddel in de tunnel is in de regel bedoeld voor menselijke hygiëne, door het product rechtstreeks op de huid aan te brengen, zoals bij handgel,” zegt de inspectie in een schriftelijke reactie. Zo zouden er ook meerdere bedrijven geweest zijn die een desinfectiepoort aanboden. Inmiddels is iedereen opgedragen het gebruik ervan te staken. Ook een Spar-afdeling in Zeeland die een soortgelijke ontsmettingstunnel bij de ingang had staan, is gevraagd de tunnel niet meer te gebruiken.

''Dan verkopen we de tunnels maar door aan België, daar willen ze ze wel hebben”

Dogan Yeltekin

Voor ondernemer Burak Yeltekin is dat vooral een financiële tegenvaller. ,,Als we hadden geweten dat het verboden was, waren we er niet aan begonnen. Z'n tunnel kost al gauw vijfduizend euro. Het verlies is enorm.”

Desinfectietunnel in België, Duitsland en Frankrijk

Opvallend is dat de ontsmettingstunnel in andere landen, zoals België, Duitsland en Frankrijk, wel gebruikt wordt. Ook in Rusland: gasten van president Poetin moeten er zelfs doorheen voor ze hem mogen ontmoeten. Hij heeft er speciaal één laten bouwen voor de ingang van zijn residentie.

De inspectie verwijst ook naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), die zegt dat de tunnel schijnveiligheid biedt. Hij is ‘weinig tot niet effectief in het bestrijden van het virus’. De ondernemers kunnen daar niets mee.

,,Schijnveiligheid? Wordt dat ook niet gezegd over mondkapjes?” zegt vader Yeltekin. ,,Er is waarschijnlijk nog zoveel onbekend over het virus dat ieder land zijn eigen beleid hanteert. Dan verkopen we de tunnels maar door aan België, daar willen ze ze wel hebben.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.