Blog Coronavirus
Peter Birdsall over ondernemen in crisistijd: 'We kunnen veel leren van de geschiedenis'
De coronacrisis heeft het hoger onderwijs geraakt, ook Wittenborg University of Applied Sciences, een internationale hoger onderwijsinstelling met ruim duizend studenten uit honderd landen. Een deel van studenten kon door de ingrijpende maatregelen niet naar Nederland reizen voor de startdatum van de opleiding. De lessen moeten doorgaan, ongeacht de situatie - voor alle studenten, waar ook ter wereld. Wat doet de situatie met de studenten, het personeel en de onderneming? Voorzitter Peter Birdsall vertelt het in deze gastblog.

Peter Birdsall is voorzitter van de Executive Board van Wittenborg University of Applied Sciences.
Hoewel ook ik deze mate van impact niet had zien aankomen, waren wij als onderneming wel voorbereid. We kunnen veel leren van historische gebeurtenissen. Ik raad elke ondernemer aan om mogelijke crisisscenario's te bedenken en waar mogelijk voorbereidingen te treffen.
Na de SARS-uitbraak in 2003 hebben wij direct een risicoanalyse gemaakt van mogelijke crisissituaties - waaronder een pandemie. Naar aanleiding daarvan hebben wij in die periode onze online leeromgeving opgezet. Door dat als back-up te hebben, was in de huidige crisissituatie de stap van klaslokaal naar online leslokaal relatief snel gezet. Ook ons blokkensysteem is uit risicoanalyses ontstaan. Daardoor kunnen studenten op zes momenten per jaar starten met hun opleiding. Dit biedt in de lockdown nieuwe studenten de kans om zonder vertraging alsnog te starten met hun studie – online in de huidige situatie of op locatie zodra de grenzen weer opengaan. Door uit elke moeilijke situatie het positieve te halen, creëer je oplossingen waar je bedrijf in de toekomst baat bij heeft.
''Een crisis kan voor onzekerheid zorgen bij personeel. Mensen zijn op zoek naar zekerheid en vertrouwen. Leiderschap en het uitstralen van zekerheid is juist op zulke momenten cruciaal''
De positieve impact van flexibiliteit
We kunnen de situatie helaas niet veranderen, maar ons wel aanpassen en flexibel opstellen. Zo hebben wij onze aanwezigheidsverplichting voor studenten van 75 procent omgezet in 75 procent participatieplicht (wat inhoudt dat deelname aan examens pas is toegestaan na het voldoen van minimaal 75 procent van de opdrachten). Ook worden examens nu geheel online afgenomen.
Zodra de lockdown is opgeheven starten we met blended learning, zodat ook bij verlenging van de reis- en afstandsmaatregelen, niemand lessen hoeft te missen. De inrichting van leslokalen en werkplekken worden aangepast om de anderhalve meter-regel te kunnen naleven. Daarnaast hebben we communicatielijnen verkort en binnen de huidige afdelingen sub-teams gecreëerd om efficiënter te werken. De meeste veranderingen zijn ons zo goed bevallen, dat we die ook na de crisis zullen behouden. Durf creatief en flexibel te zijn, en houd je niet vast aan de huidige werkwijze.
Transparantie en vertrouwen
Een crisis kan voor onzekerheid zorgen bij personeel. Mensen zijn op zoek naar zekerheid en vertrouwen. Leiderschap en het uitstralen van zekerheid is juist op zulke momenten cruciaal. Dat kan een uitdaging zijn als je business in zwaar weer verkeert, maar door kalm te blijven en te blijven communiceren over de situatie en verwachtingen creëer je transparantie. Transparantie creëert vertrouwen, en vertrouwen creëert saamhorigheid. Saamhorigheid is van groot belang voor een succesvolle voortzetting in deze omstandigheden.
''Wij hebben online activiteiten, zoals dagelijkse koffiepauzes, wekelijkse lunch- en workoutsessies ingezet om in contact te blijven, harten te luchten en ervaringen te delen''
Keep connected
Vertrouwen en saamhorigheid gaan hand in hand met het welzijn van personeel en studenten. De gezondheid en het welzijn van onze studenten en personeelsleden staat voor mij en mijn medebestuursleden voorop. Contact houden is belangrijk, ook over niet werkgerelateerde onderwerpen. Wij hebben online activiteiten, zoals dagelijkse koffiepauzes, wekelijkse lunch- en workoutsessies ingezet om in contact te blijven, harten te luchten en ervaringen te delen. Ik ben dankbaar voor het familiegevoel dat over de jaren heen bij Wittenborg is ontstaan.
Hoe verder?
Net als eerdergenoemde crisisscenario’s, hebben wij ook verschillende scenario’s bedacht voor bedrijfsvoering na de crisis. Van worst-case tot best-case. Het is van groot belang verwachtingen die je voor 2020 voor ogen had in de ijskast te zetten. Het enige wat nu telt is je hoofd boven water weten te houden. Voor ons betekent dat op dezelfde voet doorgaan als 2018/2019, hopelijk zonder drastisch te snijden. Ook bereiden wij ons verder voor op een mogelijke tweede lockdown en verlenging van de reismaatregelen. Tot slot blijven we de huidige aangepaste bedrijfsvoering evalueren en waar nodig vernieuwen.
''Dus beste mede-ondernemers, zorg goed voor jezelf, heb het vertrouwen en blijf volhouden!''
Om het verhaal samen te vatten, corona heeft ook in mijn bedrijf voor stress gezorgd. Dat is bijna niet te voorkomen in zulke desastreuze omstandigheden. Een weekje vrij om bij te komen is voor de meeste ondernemers in deze situatie geen optie. Dat geldt ook voor mij. Optimistisch blijven en vertrouwen dat het uiteindelijk goed gaat komen, dat is wat mij kracht geeft. Dus beste mede-ondernemers, zorg goed voor jezelf, heb het vertrouwen en blijf volhouden!
Lees ook: 17-jarige ceo stelt 1200 onderwijsvideo’s beschikbaar voor VO en MBO