Nieuws Coronavirus

Reisbureaus: accepteer corona-voucher bij annulering

Desperate tijden vragen om desperate maatregelen. En dat geldt zeker ook voor de reisbranche die voor de komende weken en maanden tienduizenden reizen heeft geannuleerd. Normaal gesproken krijgen klanten in dat geval hun geld terug. Maar omdat het om een uitzonderlijke situatie gaat, komen de reisbureaus met een alternatief: de corona-voucher. Het is in de meeste gevallen hun levenslijn.

Van onze redactie 26 maart 2020

Reisbureaus corona crisis

De corona-voucher is een initiatief van branchevereniging ANVR en wordt gesteund door Economische Zaken en de Autoriteit Consument en Markt. SGR staat garant. De voucher geldt als tegoed voor een nieuwe reis of terugbetaling van de betaalde reissom (gehele bedrag of aanbetaling) op een latere datum, tenminste zes maanden na uitgifte van de voucher. De voucher is een jaar geldig. Is de nieuwe reis goedkoper, dan krijg je bij klein verschil geld of anders een nieuw tegoed terug. Voor duurdere reizen betaal je bij.

Overleven

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "We merken dat reizigers van wie hun pakketreis helaas geannuleerd moet worden, over het algemeen positief en begripvol op deze voucher reageren. Daarmee houdt het bedrijf voldoende in kas om te proberen deze crisis te overleven en de reiziger kan met deze voucher in betere tijden zijn vakantie alsnog boeken. Wij zijn dan ook blij dat Economische Zaken en Klimaat en ACM in deze voor iedereen onwerkelijke tijd het belang inzien van deze voucher."

'We moeten dit met elkaar doen'

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

80.000 boekingen

Corendon, dat begin deze week zo’n 80.000 boekingen tot 1 juni annuleerde gaf ook al aan dat alle klanten een tegoedbon zouden krijgen. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat laat in een reactie op het bericht van de ANVR via Twitter weten: "Ik roep consumenten (daarom) op om vouchers te accepteren die reisorganisaties nu aanbieden voor pakketreizen, zoals de zogenoemde Coronavoucher van ANVR en SGR. Zo voorkomen we dat bedrijven en organisaties omvallen: we moeten dit met elkaar doen. En als het echt niet anders kan, kun je alsnog je geld terugkrijgen."

Niet verplicht

De corona-voucher wordt inmiddels ook in andere landen toegepast. Even leek het alsof de regeling in België door de overheid zelfs verplicht werd gesteld, maar dat is in strijd met Europese richtlijnen, zegt Europees Commissaris van Consumentenbescherming Didier Reynders in Het Laatste Nieuws. Reizigers kunnen zo’n voucher aanvaarden, maar ze hebben ook het recht op een terugbetaling als zij dat zouden willen.

Reynders: ,,Voor alle duidelijkheid: wij sporen de consumenten niet aan om allemaal hun geld terug te vragen. Het is beter voor de sector dat we mensen stimuleren om te kiezen voor een voucher, maar het moet wel een vrije keuze zijn. Je mag niemand verplichten om een voucher te aanvaarden, want dan verplicht je de consument eigenlijk om een risico te nemen en garant te staan voor de liquiditeit en levensvatbaarheid van de touroperators.”

In België worden ideeën geopperd om klanten voor de voucher te laten kiezen, zoals een extra nacht in een hotel, meer beenruimte in het vliegtuig of een upgrade.

''Veel annuleringen voor april en mei en zomermaanden bij campings en bungalowparken''

Ook voucher voor vakanties in eigen land

Want daar draait het op dit moment natuurlijk om. Niet alleen voor reizen verder weg van huis, ook voor vakanties in Nederland. Vandaag sloot koepelorganisatie HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor de watersport en recreatie, zich aan bij het voucher-initiatief. Ook campinghouders, bootverhuurders en bungalowparken hebben met veel annuleringen voor april en mei en zelfs voor de zomermaanden te maken. Van nieuwe reserveringen is nauwelijks sprake.

,,Hoewel campings, bootverhuurders en bungalowparken nog steeds gewoon open zijn, zijn veel mensen onzeker en besluiten ze maar het zekere voor het onzekere te nemen”, zegt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON in het Algemeen Dagblad. De gevolgen zijn dramatisch voor de sector, zegt hij, wijzend op de uitkomst van een recente peiling onder duizend aangesloten bedrijven. Pakweg 80 procent van die bedrijven zegt veel last te hebben van het coronavirus. Als zij aan iedereen klant bij annulering de vooruitbetaalde huursom terug moeten betalen, zullen veel ondernemingen failliet gaan, is de verwachting. Dijks: ,,En dan zullen vakantiegangers en toeristen met lege handen achterblijven.”

De brancheorganisatie wil samen met provincies een zogeheten Toeristisch Corona Garantiefonds oprichten. Een aantal provincies heeft al interesse getoond. Per provincie wordt vijf tot twaalf miljoen euro gevraagd, afhankelijk van de aard en omvang van het toeristisch-recreatieve belang per provincie.