Nieuws Coronavirus

Restaurant Fuiks neemt zekere voor het onzekere: gasten kunnen temperatuur meten

Bij restaurant Fuiks in Capelle aan den IJssel kunnen gasten sinds deze week bij binnenkomst hun temperatuur opmeten. ,,Ik wil er alles aan doen om een veilige situatie te creëren.’’

Kim Visbeen (AD) 22 september 2020

Fuiks corona temperatuur meten

Gasten lunchen bij restaurant Fuiks. Daar staat sinds deze week een temperatuurscanner. Foto: Jan Kok

Eigenaar Marinus Rien Bothof van restaurant Fuiks leeft tussen hoop en vrees. Hij hoopt op lekker weer, maakt plannen voor een winterterras en zag de reserveringen binnenstromen toen deze week een nieuwe persconferentie werd aangekondigd. Tegelijkertijd is er vrees, aldus de ondernemer in het AD. Voor extra maatregelen, maar vooral: hoe houden we corona buiten de deur?

Hij zit op het borrelterras van Fuiks Buiten, met een containerbar en grote doeken naast hun gebruikelijke terras op het Vuykterrein. Het is een van de aanpassingen om ondanks de 1,5 meter afstand voldoende gasten te kunnen ontvangen. Een investering van 47.000 euro. ,,Door corona moet je creatief na gaan denken. Hier wijken we af van de normale lunch of het diner en komen mensen om te borrelen. Het brengt spontaniteit.’’

Hij vindt dat collega’s wel eens te snel in de verdediging schieten, ageren tegen de maatregelen. Beter kun je kijken wat wél kan. En hoe zo veilig mogelijk.

Schermen tussen tafels

In het restaurant zijn looplijnen en schermen tussen de tafels geplaatst, het ventilatiesysteem is aangepast en een online reserveringssysteem zorgt ervoor dat 90 mensen in shifts kunnen dineren en nooit met meer dan 60 tegelijk in het restaurant zijn. ,,Zodra we op 1 juni weer open mochten, hebben we de sluitingstijd aangepast’’, zegt Bothof. Van middernacht doordeweeks en 01.00 uur in het weekend gaan ze nu om 23.00 uur dicht. ,,Als je langer doorgaat, weet je dat er meer gedronken wordt en mensen makkelijker dichtbij elkaar komen.’’ Sinds zondag geldt voor horeca in de regio Rotterdam Rijnmond een avondklok van 01.00 uur.

Toch wil hij nog een stap verder gaan. ,,Het aantal coronagevallen neemt toe. Horeca-ondernemers gaan vrijwillig dicht of worden daartoe opgedragen na een besmetting. Dan moet je twee weken dicht.’’

''Ik ben gaan kijken naar alle maatregelen. Deze ontbrak nog. Bij twijfel kan een gast zich laten scannen. Het draait om eigen verantwoordelijkheid''

Marinus Rien Bothof, eigenaar restaurant Fuiks

Waan van de dag

En dus zet hij nu een extra troef in. Bij de ingang naar het restaurant staat sinds woensdag een apparaat dat je temperatuur opmeet. ,,Ik ben gaan kijken naar alle maatregelen. Deze ontbrak nog. Bij twijfel kan een gast zich laten scannen. Het draait om eigen verantwoordelijkheid.’’

Kijken of gasten zich bij een rood scherm omdraaien, doen de medewerkers niet. ,,Ik kan me voorstellen dat mensen zich op het moment van reserveren gezond voelen. Als ze zich dan die dag toch niet zo lekker voelen, is het moeilijk om te zeggen: dan ga ik niet. Nu kunnen ze het vrijwillig checken.’’

,,Dit is wat je kunt doen als horeca-ondernemer’’, zegt hij. ,,Voor de rest is het een complete waan van de dag.’’

Veilig gevoel horeca

Voor Temposcan, het Capelse bedrijf dat de temperatuurscanners importeert, is het de eerste keer dat ze het apparaat bij een horecabedrijf neerzetten. ,,Het geeft een veilig gevoel’’, zegt Paul Regoord van Temposcan, die meekijkt naar hoe de gasten het ervaren. ,,Ze zien dat er wordt meegedacht, hoe serieus je het neemt.’’ De gegevens worden niet opgeslagen, vanwege de privacywetgeving.

Wat vinden de gasten? ,,Heel goed’’, zegt Loly Engelen (64), die met haar man en schoonmoeder komt lunchen. ,,Ik ga twee keer per week uit eten, dit heb ik nog niet eerder gezien. Ik voel me er veiliger door. Als ik zelf een verhoging had gehad, was ik weggegaan.’’

Plannen voor winterterras

Inmiddels maakt Bothof plannen voor een winterterras. ,,Als iets slecht voor het milieu is, zijn het gasheaters’’, zegt hij kritisch. ,,Bij het borrelterras willen we glazen mobiele schermen neerzetten. En bakken met heaters op stroom, zoals die in de bouw.’’

Het betekent weer een flinke investering. ,,Het kan niet, maar we gaan het doen.’’ Maar het hele terras buiten dicht bouwen? Dat gaat hem niet worden. ,,Horeca is een beleving. Vanuit het restaurant wil je naar de rivier kijken en geen doeken zien wapperen. Je moet niet alles functioneel willen maken. Het plezier moet blijven.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.