Nieuws Coronavirus

Salaris betalen in coronatijd? Sauna-eigenaar verkoopt ouderlijk huis als noodoplossing

Het water staat Freek Naaktgeboren, eigenaar van wellnesscentrum Thermen Binnenmaas in ’s-Gravendeel, zo aan de lippen dat hij zijn ouderlijk huis heeft verkocht om de salarissen van zijn personeel te kunnen betalen. ,,Je ligt in drijfzand, je verzuipt en er is niemand die een reddingsboei toewerpt."

Amy van den Berg (de Gelderlander) 26 januari 2021

Freek Naaktgeboren sauna baas

Freek Naaktgeboren bij een van zijn sauna’s. Foto: Jeffrey Groeneweg

,,Geen zorgen hoor, mijn ouders zijn allebei al overleden, ik heb ze er dus niet uit hoeven gooien”, zegt Naaktgeboren lachend tegen de Gelderlander. Maar het heeft een ernstige ondertoon: ,,Het was een mooie oude boerderij aan de Molendijk, die ik te koop heb gezet. Graag had ik de woning voor drie ton verkocht. Vanwege de financiële nood - door de lockdowns - heb ik besloten de woning snel voor 100.000 euro minder weg te doen.”

,,Ik moet wát. Ik wil mijn ploegje bij elkaar houden. Nu kan ik weer twee maanden salaris ophoesten. Ik hoop met heel mijn hart dat ik het wellnesscentrum daarna open mag gooien. Anders wordt het een heel lastig verhaal, om eerlijk te zijn.”

Lees ook: Saunabaas Lebbink (82) na vijftig jaar failliet door corona, nu een doorstart

Steunmaatregelen doekje voor het bloeden

Die steunmaatregelen van de overheid zijn slechts een doekje voor het bloeden, volgens Naaktgeboren. ,,Je krijgt zoveel procent van zoveel procent, je verdwaalt in een wirwar van regeltjes. Let wel: we zijn vorig jaar 4,5 maand noodgedwongen dicht geweest. Nu weer. Dan is er géén omzet. Ondertussen gaan de vaste lasten gewoon door: dat zijn tonnen per maand in mijn geval.”

Op sociale media uitte Naaktgeboren zijn frustratie, dreigde zelfs even zijn toko eerder open te gooien. ,,Ja, daar riep ik: ik ga hoe dan ook weer 10 februari de deuren opengooien. Maar dat kan natuurlijk niet. De sauna wordt dan binnen een dag weer gesloten. Het probleem is gewoon: er wordt geen perspectief geboden. Je ligt in drijfzand, je verzuipt en er is niemand die een reddingsboei toewerpt. Snap je wel?”

''Medewerkers lopen hier ook rond. Gaan ze wéér een rondje schoonmaken, toch weer dat ene plintje bijverven. Het houdt een beetje op, want tijdens de eerste lockdown hadden we alles al aangepakt''

Freek Naaktgeboren, eigenaar Thermen Binnenmaas

‘Ga door tot ik niet meer kan’

Een einddatum, dat zou mooi zijn. Zodat hij een plan kan maken om te overleven. ,,Roep wat! 10 februari of 10 april? Zeg het me, dan weet ik of we al aan het einde van de tunnel zitten. Zolang we niets weten is het psychisch bijna niet vol te houden, financieel al helemaal niet. Ja, ik ga hoe dan ook door tot ik niet meer kan, hoor.”

Onder normale omstandigheden heeft Naaktgeboren zo’n 70.000 bezoekers per jaar. ,,De capaciteit, ja het is hier groot hoor, is vierhonderd bezoekers per dag. Tijdens corona heb ik afgeschaald naar de helft daarvan, om iedereen goed de ruimte te kunnen geven.”

Akelig stil tijdens lockdown

Nu, in de lockdown, is het akelig stil in zijn wellnesscentrum. Naaktgeboren zit er bijna elke dag. ,,Een beetje administratief werk te doen. Je moet wát, hè. Medewerkers lopen hier ook rond. Gaan ze wéér een rondje schoonmaken, toch weer dat ene plintje bijverven. Het houdt een beetje op, want tijdens de eerste lockdown hadden we alles al aangepakt.”

Lees ook: De cijfers achter een gesloten sauna: ‘Dit kost ons 30.000 euro per maand’

Naaktgeboren slaapt er slecht van. ,,Ik droom akelig. Je hersenen kunnen zich met niets anders meer bezighouden dan met die vreselijke problemen. De overheid móet nu echt perspectief gaan bieden. We zijn straks een jaar verder.”

Pot voor noodsteun ondernemers

Wethouder Paul Boogaard van de Hoeksche Waard leeft mee met de ondernemer. ,,Ik wil Naaktgeboren van harte aanraden contact op te nemen met de gemeente. Wij hebben accountmanagers die samen met bedrijven kijken naar wat er allemaal mogelijk is."

Slechts een handvol ondernemers heeft zich nog maar gemeld, verzucht de wethouder. ,,En wij hebben een pot voor noodsteun, daar heeft zelfs nog niemand aanspraak op gemaakt. Echt zonde, wat we hebben wel wat. Niettemin blijft het een ongelofelijk zware tijd, ook voor ondernemers.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.