Nieuws Coronavirus

Start Foundation maakt 90.000 euro vrij voor productie van 1.400 Shelterbags

Maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation maakt per direct 90.000 euro vrij voor de productie van een extra 1.400 zogeheten 'Shelterbags' voor daklozen in Nederland. Een anonieme donateur doet daar nog 50.000 euro bovenop, zodat de kosten gedekt zijn. De productiekosten bedragen 100 euro per Shelterbag.

Van onze redactie 15 april 2020

Sheltersuit daklozen corona fabriek

Bas Timmer (links) van Sheltersuit. Foto's: Sheltersuit/Start Foundation

De stichting Sheltersuit uit Enschede had hiervoor een voorstel ingediend bij de overheid (ministerie van VWS), nota bene op verzoek van de staatssecretaris, maar kreeg tot op heden geen antwoord. Daar kunnen de daklozen volgens de initiatiefnemers niet langer op wachten nu de coronacrisis nog niet voorbij is.

Het is volgens Start Foundation in Nederland een goede gewoonte dat het management van de grote opvangorganisaties ontkent dat deze beschermende kleding nodig is. 'Iedereen kan immers binnen slapen’, zo is volgens de organisatie over het algemeen de opvatting.

Angst voor besmetting op nachtopvanglocaties

Dat het personeel op de werkvloer en de daklozen daar zelf anders over denken, bleek de laatste weken, toen Sheltersuit de beschikbare voorraad reeds uitdeelde aan daklozen in diverse Nederlandse steden. Onder grote dank werden deze aanvaard. De angst voor besmetting op de nachtopvanglocaties is groot en de alternatieven schieten tekort. De medewerkers van Sheltersuit maakten mee dat het management van een opvangorganisatie medewerking weigerde, terwijl de medewerkers op de vloer tegelijkertijd meewerkten aan de distributie onder hun clientèle.

''Voor bedrijven wordt nu snel iets geregeld, terecht overigens, maar we moeten nu ook zorg dragen voor hen die toch al zo weinig hebben''

Jos Verhoeven, directeur Start Foundation

Stichting Sheltersuit maakt Sheltersuits die geschikt zijn voor de winterperiode en Shelterbags voor de overige jaargetijden. De suit is een waterafstotende, windwerende en brandwerende jas met een aanritsbare slaapzak, en de bag is een waterafstotende en windwerende op maat gemaakte slaapzak. Beide worden ter beschikking gesteld aan daklozen om goed beschermd buiten te kunnen slapen in alle jaargetijden.

De producten worden gemaakt in Enschede door vrijwilligers, ex-daklozen en ex-vluchtelingen. En ook bijzonder: Sheltersuits/-bags worden geheel gemaakt van restmaterialen. Inmiddels zijn er suits uitgedeeld in Lesbos, Samos, Sarajevo, Edinburgh, Londen en New York.

Ondersteuning Sheltersuit

Sheltersuit wordt sinds de oprichting onder meer door Start Foundation gesteund. Deze maatschappelijk investeerder is onafhankelijk en kan en wil niet langer toezien hoe de kwetsbare groep daklozen nog langer letterlijk in de kou moet blijven staan.

,,Natuurlijk is dit geen structurele oplossing. Dat snappen wij ook wel. Zie het als een soort EHBO-oplossing voor mensen die nu acuut een probleem en/of angst hebben. Voor bedrijven wordt nu snel iets geregeld, terecht overigens, maar we moeten nu ook zorg dragen voor hen die toch al zo weinig hebben”, aldus Start Foundation-directeur Jos Verhoeven.

Lees ook: Sheltersuit: dit bedrijf beschermt daklozen in coronacrisistijd met slaapzakjassen

Opschaling productie

Door de toezegging van Start Foundation zal binnen een week de productie opgeschaald worden. ,,Wij zijn erg blij met deze steun. Wij constateren deze spagaat telkens weer in Nederland. Maar mensen slapen nu eenmaal op straat als ze geen onderdak hebben. Wij willen ze warmte en veiligheid bieden. Daar kan toch niemand tegen zijn”, aldus oprichter en directeur Bas Timmer van Sheltersuit, die recent nog zijn verhaal deed op dit platform.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.