Nieuws Coronavirus

Thuiswerken genadeklap voor centrumondernemers: ,,Mijn omzet is gedaald met 24.000 euro per maand"

Gejuich in de horeca toen premier Rutte zei dat feestjes niet thuis maar juist in de horeca moeten worden gevierd, omdat mensen zich daar beter aan de coronaregels houden. En toen kwam de opmerking dat thuiswerken de norm blijft. Een verslag van ondernemers in het centrum van Den Haag.

Maaike Kraaijeveld | Foto: Frank Jansen 20 augustus 2020

Spar centrum den haag corona omzet verlies

Hakki Ümüt Günes, franchise-ondernemer met een Spar in het centrum van Den Haag.

Met een binnenstad die voor een immens deel draait op de tienduizenden ambtenaren van de gemeente Den Haag en de ministeries, mensen die daar normaliter dagelijks werken, winkelen en consumeren, is het langer thuiswerken voor veel ondernemers daar zo goed als de genadeklap, zo meldt AD Den Haag.

,,Ik kreeg juichende appjes van horecaondernemers toen premier Rutte in zijn persconferentie van dinsdagavond zei dat iedereen vooral in de horeca zijn feestjes moet vieren omdat daar meer ruimte is dan thuis. 'Goed bezig, Rutte!' was de reactie", vertelt Henk Kool, voorzitter van de onafhankelijke denktank Economic Board The Hague. ,,Maar toen kwam de passage over langer thuiswerken er overheen en was de vreugde meteen weer weg."

Lees ook: De veiligste supermarkt? Die staat in het Zeeuwse Wemeldinge aldus deze ondernemer

Wat een heleboel ambtenaren in de digitale wandelgangen al hadden opgevangen: thuiswerken blijft na september de norm en dat kan zomaar tot februari duren. Of langer als het coronavirus nog niet in bedwang is. Dit devies treft de 37.000 rijksambtenaren, honderden gemeente-ambtenaren en de grote hoeveelheid kantoorpersoneel die de spil vormen van de dienstverlening in hartje Den Haag. Het is ook de klandizie van de ondernemers daar.

Omzetverlies

Hakki Ümüt Günes draait er een hele supermarkt op aan de Korte Poten, midden in het centrum van Den Haag. De aimabele franchisenemer van de Spar viert op 25 september het 5-jarig bestaan van zijn zeer bloeiende zaak. Of beter, tot corona zeer drukbezochte zaak. Met het verlies aan klandizie zakte zijn omzet met 6000 euro per week. ,,Dat is 24.000 euro in de maand. Ik denk het tot maximaal eind november vol te houden."

Natuurlijk kan hij een beroep doen op steun van het rijk en ook geld lenen bij Spar. ,,Maar het moet wel allemaal terugbetaald worden. Terwijl ik, als het was gelopen zoals vóór corona, volgend jaar mijn investering van 400.000 euro had afgelost."

Lees ook: Ondernemen in coronatijd: faillissementsgolf blijft uit, minder startende bedrijven

Denktank-voorzitter Henk Kool woont in de Haagse binnenstad en ziet het Spui zonder ambtenaren dagelijks. ,,Het is al maanden angstig stil bij horecagelegenheid Pavlov tegenover het stadhuis. Het is altijd een locatie geweest voor afscheids- of andere feestjes van ambtenaren, soms wel drie tegelijk." Hij doet om erger te voorkomen een klemmend beroep op iedereen: ,,Hou je even in en hou je aan de regels!"

John Prins, horecaondernemer op het Plein, is wat dat betreft 'blij dat we een VVD-burgemeester hebben 'en niet een van GroenLinks, zoals Halsema die in Amsterdam allemaal dingen roept over de horeca'. Dat het zwaar zou worden in het najaar wist Prins ook wel. Hij besloot tenslotte als eerste in Den Haag zijn restaurant Luden compleet te verbouwen om coronaproof te zijn.

Lege kantoorpanden

De horecaman kan er met z'n pet niet bij dat de kantoorkolossen in de stad leeg blijven. ,,Iedereen weet nu toch wel hoe je op je werk op afstand met elkaar om moet gaan? Ik weet niet of het kabinet rekening houdt met het belang van sociale contacten op en na het werk."

Rosan Gompers, bestuurslid van MKB Den Haag, hoopt dat thuiswerkers daarom de stad ingaan als ze even achter hun computer wegwillen én dat ondernemers creatief blijven. ,,Maar minstens zo belangrijk is dat we ons moeten afvragen of we de ruimte in de stad wel goed benutten. Is het centrum niet te ééndimensionaal? Kan de verhouding wonen en werken beter? Meer groen? Innovatie is nodig, want de economische impact van deze crisis is met geen potje op te vangen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.