Nieuws Coronavirus
Marco Aarnink: 'Laten we berichtgeving toekomst economie 'ns anders benaderen: positief'
Topondernemer Marco Aarnink hekelt de negativiteit binnen de recente berichtgeving van economen over de 'historisch diepe recessie' waar ons land vanwege corona in terecht gaat komen. ,,Benadruk liever het herstel ten opzichte van andere landen en dat de zwaarste schok inmiddels achter ons ligt. Dat geeft iedereen meer vertrouwen en zorgt voor koopkracht."

Economen van de Rabobank schrijven in hun kwartaalbericht onder meer dat de Nederlandse economie in een historisch diepe recessie komt, ondanks alle steunpakketten. Dit jaar krimpt de economie met bijna zes procent, voor ons land de diepste economische dip in honderd jaar.
'Berichtgeving in media roept angst op'
,,'Nederlandse economie komt in historisch diepe recessie, herstel langzaam'. Deze kop boven een artikel rondom de berichtgeving van Rabobank alleen al roept angst op," vindt topondernemer Marco Aarnink. ,,De strekking van het bericht kan ook anders neergezet worden: zes procent krimp. Want wat wil je als een groot deel van de Nederlandse bedrijven vanaf half maart tot heden een mindere omzet draaien?"
Aarnink - ceo van Print.com en investeerder in diverse bedrijven - stelt verder: ,,Laten we berichten over de toekomst van onze economie eens anders benaderen: positief. Dat geeft iedereen meer vertrouwen en zorgt voor koopkracht." Hij geeft nog een voorzet over hoe de verwachting van de Rabobank-economen ook te lezen is. ,,De zwaarste schok ligt inmiddels achter ons. In het tweede kwartaal moesten allerlei sectoren verplicht dicht. Naar verwachting leidde dit tot een krimp van acht procent tussen eind maart en begin juni. Dat klinkt al heel anders."
'Het is óók: de zwaarste schok ligt achter ons'
,,Ik zie immers een hoop positief gestemde mensen, noem het wijsheid, noemt het naïviteit, maar ze laten de economie wel doordraaien. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die welvaren bij de afgelopen maanden. Echter lichten we via zo'n verwachting van economen alleen het slechtste er weer uit, ook al vallen wij hier ook zelf onder."
Aarnink ziet graag een ander sentiment, niet louter de negatieve benadering die de publieke opinie sterk kan beïnvloeden. ,,Schrijf liever over het herstel ten opzichte van andere landen en over dat de zwaarste schok inmiddels achter ons ligt. Want zó is het ook nog 'ns een keer."