Nieuws Evenementen

Evenementenbranche verliest kort geding: rechter zet géén streep door coronaregels

Een fikse domper voor de evenementenbranche: nachtclubs en andere binnenevenementen moeten voorlopig vasthouden aan de regel van 75 procent van de bezoekerscapaciteit en moeten de deur sluiten om middernacht. Dat heeft de rechter bepaald in het kort geding dat de evenementenbranche aanspande tegen de overheid. De branche is ‘diep teleurgesteld’ en denkt na over nieuwe stappen.

Marlies van Leeuwen (AD) 1 oktober 2021

Id t persconferentie mark rutte evenementenbranche overheid

Teleurstelling bij partijen als Unmute Us, ID&T en Mojo, die het kort geding hadden aangespannen. Foto: ANP

De noodzaak van de genomen maatregelen voor binnenevenementen is door de overheid uitgelegd en die uitleg is ‘navolgbaar’ en ‘niet onbegrijpelijk’, zegt de rechtbank in Den Haag. De rechter meent, net als bij vorige kort gedingen over de coronamaatregelen, dat zij zich ‘terughoudend moet opstellen’, zo schrijft AD.nl. Alleen als het beleid niet redelijk zou zijn, vindt de rechter dat er ingegrepen moet worden. Dat is nu niet het geval, stelt de rechtbank, want het kabinet heeft onder meer de uitkomsten van de Fieldlab-onderzoeken en het OMT-advies meegenomen.

Lees ook: Evenementenbranche luidt noodklok op Malieveld in Den Haag

,,Dat heeft geleid tot een besluit tot stapsgewijze versoepelingen met afschaffen van de 1,5 metermaatregel, maar met aanvullende maatregelen voor binnenevenementen. Dat leidt niet tot ongerechtvaardigd onderscheid met andere branches”, schrijft de rechter in de uitspraak.

Unmute Us is teleurgesteld over uitspraak rechter

De twintig partijen - als Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en Mojo - die het kort geding hadden aangespannen, zeggen dat de uitspraak een ‘enorme teleurstelling’ is. Ze zeggen dat de Fieldlab-onderzoeken ‘voor niets’ zijn geweest. ,,We worden moedeloos van de muur waar we telkens tegenaan lopen. Het is frustrerend dat de rechter onze onderzoeksresultaten blijkbaar niet kan laten opwegen tegen willekeurige adviezen en besluiten van het OMT en het kabinet, maar wij zullen blijven strijden voor het behoud van onze sector”, reageert Jasper Goossen namens Unmute Us.

"Frustrerend dat de rechter ons onderzoek blijkbaar niet kan laten opwegen tegen willekeurige adviezen en besluiten van OMT en kabinet"

Jasper Goossen (Unmute Us)

Mojo-directeur Ruben Brouwer: ,,Wij zijn verbijsterd en diep teleurgesteld. Ruim anderhalf jaar geleden moesten wij als eerste dicht en nu staan we achteraan in de rij om weer volledig open te mogen ondanks al onze inspanningen. Wij beraden ons over te nemen stappen.” Ritty van Straalen, Ceo van de ID&T Groep: ,,Onbegrijpelijk is dat wij in Nederland nog steeds deels dicht moeten blijven terwijl de allerlaatste stap zou zijn dat de 1,5 meter er af zou gaan. Nu zijn wij de allerlaatste stap. Wat moet er nog gebeuren voordat onze sector weer volledig open mag, net als de rest van de maatschappij.”

'Overheid moet tik op de vingers krijgen'

De sector spande een kort geding aan in de hoop dat de Nederlandse staat een halt werd toegeroepen bij de invoering van de coronamaatregelen die sinds afgelopen zaterdag voor evenementen binnen gelden. ,,We vragen de rechter de staat een spreekwoordelijke tik op de vingers te geven”, zei de advocaat vorige week vrijdag in de rechtbank in Den Haag tijdens het kort geding tegen de overheid.

Lees ook: Overleg met kabinet levert niets op: acties evenementenbranche gaan door

De branche had minister Hugo de Jonge vooraf gewaarschuwd dat capaciteitsbeperking geen optie is, omdat evenementen dan niet rendabel zijn en niet door kunnen gaan. Volgens de advocaat van de eisers is het deurbeleid het allerbelangrijkste om evenementen veilig te laten verlopen. ,,Het gaat erom dat ze door de test komen. Als bezoekers eenmaal binnen zijn, maakt het niet uit of de zaal 100 procent of 75 procent is gevuld of dat het evenement tot na middernacht doorgaat.”

Landsadvocaat steunt beperkingen voor evenementen

De landsadvocaat bracht daartegen in dat de coronapandemie nog niet voorbij is en de daling van het aantal ziekenhuisopnames en de besmettingscijfers stagneert. ,,De versoepelingen zijn alleen mogelijk wanneer dit stapsgewijs en onderbouwd gebeurt. Dan valt gemakkelijk in te grijpen.” Daarom heeft de overheid nog beperkingen opgelegd bij activiteiten in binnenlocaties waar de kans op besmettingen het hoogst is, zei hij.

Buitenevenementen zijn niet langer gebonden aan een maximaal aantal bezoekers en een sluitingstijd, net als geplaceerde evenementen binnen. Zonder vaste zitplaats geldt binnen een bezoekerscapaciteit van maximaal 75 procent en moet het evenement om middernacht stoppen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws