Nieuws Evenementen

Zo transformeer je succesvol een evenementenbedrijf tot hybride platform

Na de uitbraak van corona in maart 2020 raakte het Groningse evenementenbedrijf EventInsight 95 procent van haar omzet kwijt. In augustus leek een faillissement onvermijdelijk. Het tegenovergestelde gebeurde: de omzet verzesvoudigde tot een half miljoen euro per maand en het aantal personeelsleden verdubbelde. Hoe pareerde EventInsight de coronacrisis?

Eldert Kuiken 7 januari 2021

Event Insightcoronadigitaalhybrideplatform

Het huidige MT van EventInsight: v.l.n.r. Sanderyn Niemijer, Bas Krijgsman en Ruben Haring.

Bas Krijgsman, Ruben Haring en Djurre de Boer – vrienden uit hun studententijd – hadden het bedrijf in 2018 opgericht en voorkwamen twee jaar later het faillissement ternauwernood door het bedrijf digitaal te transformeren. Ze bouwden hun complete software om en lanceerden een digitaal evenementenplatform. ,,We hebben met de developers twee weken doorgewerkt, ook in de weekenden. Eind maart hadden we een pilot en die gaf veel vertrouwen. Het bleek geen noodoplossing. Het is de toekomst.”

,,Het grootste evenement telde 12.000 bezoekers en in november hadden we in totaal 200.000 bezoekers"

Bas Krijgsman, mede-oprichter EventInsight

Het platform is een volwaardige evenementenlocatie, met verschillende zalen en onbeperkt schaalbaar. De Schouwburg is de grootste, met 1000 plaatsen. ,,We brengen de ervaring, de beleving zo dicht mogelijk bij de bezoekers. Als een zaal dicht is, dan is die ook echt dicht. Dan kun je in de lobby een borrel doen, afspraken maken en één-op-één praten. Bedrijven kunnen er stands neerzetten. We sturen soms tickets fysiek op.”

Het scheelt natuurlijk veel tijd en geld

Alle bestaande klanten van EventInsight bleven en er kwamen er veel bij, in dertig landen wereldwijd. Het grootste evenement telde 12.000 bezoekers en in november hadden ze in totaal 200.000 bezoekers. ,,We waren verrast, dacht dat mensen elkaar per se weer fysiek zouden willen ontmoeten. Mensen geven juist aan dat ze dit willen blijven doen. Het scheelt natuurlijk veel tijd en geld. Je bent zo een week kwijt om naar een event in Australië te gaan terwijl dit digitaal in vier uur kan, met hetzelfde resultaat. Je bespaart niet alleen tijd en geld, maar dit is ook beter voor het milieu.”

Lees ook: Evenementenbranche wil garantiefonds naar Duits model

Het is niet zo dat evenement organiseren digitaal minder kost. ,,Eigenlijk vallen alleen de locatiekosten weg. Je moet nog steeds content maken en het is net zo ingewikkeld als een fysiek evenement. Mensen denken soms dat de personeelskosten lager zijn, maar achter de digitale evenementen zitten vaak complete professionele teams. Hoewel onze software het evenement mogelijk maakt, zijn het de event managers die ervoor zorgen dat de content van het evenement goed staat.”

Vijftien nieuwe medewerkers nodig

Het dreigende bankroet veranderde in een luxeprobleem. EventInsight heeft vijftien nieuwe medewerkers nodig. De werving pakte de scale-up bijzonder aan. Om aan te tonen dat hun softwarebedrijf verre van stoffig is, maakten ze met alle werknemers een video. De virtuele sollicitant krijgt een rondleiding langs vlammenwerpers, gespraytannde sales directors, vliegende champagnekurken en een boardroom die is omgetoverd tot skatepark. ,,We hopen de omzet dit jaar te verdubbelen en dat staat of valt met team.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.