De coronacrisis is een horrorscenario voor iemand die van livemuziek leeft. Sinds de uitbraak van de pandemie heeft zzp'er Peter Heyt 150 annuleringen moeten incasseren. Doordat optredens zijn afgezegd, is hem zo’n 100.000 euro aan inkomsten door de neus geboord, zo vertelt de zelfstandig ondernemer aan de PZC. Toch is zijn bedrijf Peter Heyt Music Entertainment nog steeds niet failliet. ,,Mijn vrouw werkt als docente op een school in Goes. Met haar inkomen redden we het net. Gelukkig maar, want ik val buiten alle steunregelingen.”
Gek genoeg overleven tot nu toe bijna alle Zeeuwse ondernemers de lockdowns. Het aantal faillissementen in de afgelopen twee jaar is heel laag. Vorig jaar waren het er maar 27, waarmee Zeeland landelijk het beste jongetje van de klas is. In 2020 werden 67 faillissementen uitgesproken, maar dat cijfer is enigszins vervuild doordat de TCR Group waaronder een reeks BV’s hing op de fles ging.
Zo’n lockdown is killing voor de financiële basis van je bedrijf. In maart vorig jaar was mijn potje zo goed als leeg
Sjoerd Barends, eigenaar Intersport Goes
Goede zomer, behulpzame bank en steunpakketten voorkomen nog vaak faillissement
Hoe kan het dat zo weinig ondernemers hun bedrijf moeten sluiten? Een eenduidig antwoord is niet te geven. Het is vaak een combinatie van factoren: een goede zomer waarin mede dankzij het toerisme weer geld is verdiend, een eigen pand, een betalingsregeling met de verhuurder, belastinguitstel, een behulpzame bank en steunpakketten van de overheid die ondernemers de lockdowns door loodsen. Vaak wel ten koste van hun pensioenopbouw en spaargeld, want de steunpakketten van het kabinet dekken niet alle kosten.
Neem eigenaar Sjoerd Barends van Intersport in Goes. Zijn winkel in sportartikelen moest hij voor een groot deel van de lockdowns sluiten. ,,Zo’n lockdown is killing voor de financiële basis van je bedrijf. In maart vorig jaar was mijn potje zo goed als leeg. Gelukkig kon ik toen nieuwe afspraken met crediteuren en leveranciers maken. Bijvoorbeeld over tijdelijke huurverlaging en betaling van de nieuwe collectie sportartikelen. In de zomermaanden heb ik goed gedraaid en dus weer wat verdiend, maar nu zitten we andermaal in een lockdown. In twee, drie maanden tijd verlies je alles wat je in twee, drie jaar hebt opgebouwd.”
Lees ook: Nog drieduizend bedrijven in onzekerheid over of ze coronasteun mogen krijgen
Met negen medewerkers op de loonlijst waarschijnlijk geen steun over vierde kwartaal 2020
Barends heeft een goede zomer nodig om weer vet op de botten te kweken. ,,Ik heb al een brandbrief naar de gemeente gestuurd. Er moet iets gebeuren. Ik heb negen medewerkers op de loonlijst, maar krijg waarschijnlijk geen steun over het vierde kwartaal van 2020, omdat ik net te veel omzet heb gedraaid. Ook moet in oktober uitgestelde belasting worden betaald. Als ik dat bedrag in één keer moet voldoen, is de pot meer dan leeg.”
Beroepsmuzikant Heyt hoopt dat het kabinet snel perspectief biedt. ,,We kunnen ons niet van lockdown naar lockdown blijven slepen. Optredens worden ver vooruit geboekt. Je weet niet of je dan weer in een nieuwe lockdown zit. Daarom moet het kabinet een betere balans tussen gezondheidsrisico’s en economische schade scheppen en tevens het beleid afstemmen op buurlanden. Zie België, waar alles open is.”
Lees ook: Na vier weken lockdown 'gewone zaterdagdrukte' voor winkels
Als zzp’er krijgt Heyt geen enkele steun van de overheid. Middenstanders wel, mits ze niet te veel omzet hebben geboekt in het vierde kwartaal van 2020. Zo niet, dan ontvangen ze geen NOW (vergoeding personeelskosten) en/of TVL (tegemoetkoming vaste lasten). Over het vierde kwartaal zijn in Zeeland 577 NOW-aanvragen toegekend.