Nieuws Horeca

Dirk Beljaarts (KHN): 'Horeca moet werken aan goed werkgeverschap’

De horeca zal een betere werkgever moeten gaan worden. De nieuwe generatie jonge werknemers eist meer flexibiliteit, respect en wil af van de hoge werkdruk. 'Goed werkgeverschap' liep dan ook als een rode draad door het interview met Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, in De Ondernemer Live.

Eduard Voorn 11 januari 2023

&list=PLSdlWE9y-YxCK9oY7Sn9Y-ubjhpMC8eQt

Het leek of René Redzepi, de wereldberoemde chef-kok en mede-eigenaar van het vermaarde driesterrenrestaurant Noma, meedeed als gast tijdens De Ondernemer Live. Zijn geest waarde rond in de New Business Radio-studio op het Media Park in Hilversum. De Deen gooide maandag de knuppel in het hoenderhok door het systeem hoe er wordt gewerkt in zijn branche aan de kaak te stellen. Werknemers moeten te lang, te hard werken en vaak dat ook nog eens onder enorme druk, dat kan niet meer, vindt Redzepi.

In De Ondernemer Live werd hij met enige regelmaat aangehaald als het ging over de werkmores in de horeca. Ook Dirk Beljaarts ziet dat de witte en zwarte brigade in de fine dining omgeving enorm hard moet werken. ,,Juist in de top van de top gaat veel energie en werk zitten”, zei hij. ,,Ik kom uit de oude school van 6 tot 7 dagen per week werken. Niet zeuren over het harde werken, het hoort erbij. Vroeger kon dat, toen vonden we dat heel normaal. De tijd, de wereld en de wensen veranderen en daar moet je in mee.”

'Ik kom uit de oude school van 6 tot 7 dagen per week werken. Niet zeuren over het harde werken, het hoort erbij'

In een sector die wordt geplaagd door personeelstekorten is duurzaam omgaan met personeel belangrijk en is het vooral zaak om een manier te vinden om ze te behouden. Beljaarts, in zijn vorige werkzame leven manager van een hotel, ziet dat werkgevers stappen maken. ,,We erkennen dat we moeten werken aan goed werkgeverschap. Inmiddels zijn er ondernemers die hun werknemers vier dagen hard laten werken en drie dagen hard vrij geven. Bij de jonge generatie valt dat goed. Ze kunnen vrij zijn in het weekend en een vakantie opnemen. De balans moet worden teruggevonden. Zo zijn er werkgevers geweest die met de kerst dicht waren om hun personeel rust te geven. Onze mensen zijn het belangrijkste wat we hebben en daar moet je heel goed voor zorgen.”

‘In politiek Den Haag is flexibiliteit een vies woord’

Om een goede werkgever te zijn moet er flexibiliteit in de roosters komen. Daar wringt juist de schoen voor politiek Den Haag. In dat licht bezien haalde Beljaarts uit naar Den Haag, dat een broertje dood heeft aan flexibiliteit. ,,Ze vinden dat in Den Haag een vies woord. Het is daar een niet-bestaand woord. Er wordt alles op alles gezet om flexibiliteit te stoppen. Kijk nu eens naar de horeca! De politiek is een probleem aan het oplossen dat er niet is. Heel veel werknemers, vooral jongeren willen die flexibiliteit. Zij hebben geen zin om vast te zitten aan 5 dagen in de week werken. Natuurlijk moet je bescherming bieden, maar hier hoeft het niet. Werknemers vragen juist om flexibiliteit."

Lees ook: Horeca over biertje van 3,50 euro: 'Hou op, schei uit'

Foto: Shutterstock.

De KHN-voorman praat over dit onderwerp veel met politici die dan ‘altijd begripvol zijn’. Hij krijgt wel te horen dat maatwerk niet kan. ,,Ik vraag dan; waarom niet? Het antwoord is dan dat de uitvoeringsinstanties dat niet kunnen. Het is een gevaarlijke discussie als het uitgangspunt is dat de uitvoeringsorganisaties hun zaken niet kunnen veranderen. Juist nu moeten ze omdenken: wat heb je nodig om te zorgen dat mkb’ers goed kunnen opereren? We moeten de andere kant op redeneren en dan de uitvoeringsinstanties uiteindelijk zo inricht dat het wel kan.”

'Na corona krijgen horecaondernemers de ene klap na de andere'

Beljaarts is bijna elke dag op de Horecava te vinden en vangt daar dus uiteenlopende signalen op, bleek tijdens De Ondernemer Live. ,,Er heerst positiviteit, maar onder de huid zitten wel zorgen over energiecrisis, hogere prijzen, personeelstekort, enorm huurverhogingen. Al dit zorgt voor moedeloosheid. Na corona krijgt de horecaondernemer de ene klap na de andere. Het laatst driekwart jaar hoor ik steeds meer ondernemers die zeggen dat ze er geen zin meer in hebben. Ze hebben de puf niet meer om door te gaan, hebben nog een paar centen op de bank staan en stoppen. Sommige hebben echt niet meer de energie.”

Bekijk het complete interview met Dirk Beljaarts terug via de video bovenaan deze pagina. Andere (studio)gasten in de uitzending zijn onder meer Horecava-directeur Florentine Rijksman, SVH-directeur Ricardo Eshuis over het horeca-kinderboek Saffraan & Sjalot en data-expert Job van den Berg (Blue Field Agency).

De Ondernemer Live, wekelijks op dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur op New Business Radio, YouTube en de homepage van De Ondernemer, is ook terug te luisteren en kijken op de bekende podcastkanalen en YouTube.

Presentatoren Roland Tameling (links) en Remy Gieling, voor De Ondernemer Live in de New Business Radio-studio met Dirk Beljaarts (midden).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws