Nieuws Horeca
Horecaondernemer Oosterhof: 'In onze branche is nooit sprake geweest van een inhaalslag'
De inhaalslag waar de horeca na afloop van de coronacrisis mee bezig was, is ten einde. Dat hebben onderzoekers van ABN AMRO opgemaakt uit anonieme betaalgegevens. Maar heeft die inhaalslag eigenlijk wel plaatsgevonden? Of komt ‘ie er later alsnog? Hoewel de huidige economie volgens de ervaren horecaondernemer Sytske Oosterhof (44) nieuwe kansen biedt, is er volgens haar nog maar nauwelijks sprake van herstel geweest.
Sytske Oosterhof voor eetcafé Nooitgedagt in Harlingen.
,,Nee, van een inhaalslag is nooit sprake geweest", begint de eigenaar van eetcafé Nooitgedagt in het Friese Harlingen. ,,Dat kan ook helemaal niet, want dat zou betekenen dat we tijdens corona meer hadden kunnen doen. Toen de deuren van onze zaak gesloten waren, liepen de kosten gewoon door. Inderdaad, we hadden een goede zomer, maar de inkomsten zijn niet verdubbeld en dus is er niets ingehaald.”
Oosterhof, die als gevolg van de coronacrisis tonnen verloor, geeft aan alles op alles te hebben gezet om die goede zomer überhaupt te kunnen draaien. Ze optimaliseerde haar bedrijfsvoering waar mogelijk met een resultaat waar ze tevreden mee is. Tevreden, maar meer ook niet. ,,We hebben wat opgelopen coronaschade kunnen repareren en daar is alles mee gezegd. Waar de kosten voor gas, water en elektra in september door het dak gingen, lagen deze in de voorgaande maanden namelijk ook al hoger dan normaal. Het was - en is nog steeds - onmogelijk om dit één-op-één aan de consument door te berekenen.”
"Er zijn ondernemers die alleen maar voorspoed gewend zijn. Nu het tij is gekeerd, dient zich de vraag aan of zij bereid zijn om voor een langere periode voor vrijwel niks te werken
Vraag en aanbod mijlenver uit elkaar
,,Gevoelsmatig heeft de economie sinds half september stilgestaan voor ons”, vervolgt de vrouw die al sinds haar 19e zelfstandig onderneemt en al bijna twintig jaar onderweg is met eetcafé Nooitgedacht. ,,In dat opzicht klopt het dus wel wat ABN AMRO concludeert uit het onderzoek. Van repareren is geen sprake meer. En ik vraag me af of dit in de komende jaren verandert. Het aanbod aan horeca is nog altijd gigantisch terwijl het grootste deel van de consumenten weinig te besteden heeft. Van topdrukte bij regionale restaurants zal voorlopig geen sprake zijn.”
Een situatie die volgens Oosterhof pas weer zal kenteren zodra het aanbod wat afzwakt. ,,Er zijn ondernemers die alleen maar voorspoed gewend zijn. Nu het tij is gekeerd en inzichtelijk wordt wat en hoe de coronaschuld moet worden terugbetaald, dient zich de vraag aan of zij bereid zijn om over een langere periode voor vrijwel niks te werken. Degenen die er om die reden mee besluiten te stoppen, geven indirect lucht aan de ondernemers die wel doorgaan.”
Lees ook: ABN AMRO: inhaalslag horeca na coronajaren is ten einde
Beter nadenken over bedrijfsvoering
Ze voegt er direct aan toe dat de huidige omstandigheden tegelijkertijd ook kansen bieden. Het dwingt de horeca om nóg beter na te denken over de bedrijfsvoering. Ze zegt dat het in haar branche voor de coronacrisis vooral draaide om het optimaliseren van de routing en de verkoop van zoveel mogelijk drankjes.
,,De restaurants zaten toch wel vol en dus was dat voldoende. Nu is dat anders, hebben gasten minder te besteden en moeten we alles uit de kast halen om ze te verleiden. Kleine zaakjes die massaal uit de grond zijn gestampt om alleen maar hamburgers of burrito’s te verkopen, zullen hier niet in slagen. Zij zijn totaal niet representatief voor deze economie.”
"Ik vind het soms wat kort door de bocht als horecaondernemers hun problemen toedichten aan het personeelstekort"
Hoe verleidt de Harlinger ondernemer haar eigen gasten dan? ,,Ik ben een boerendochter en wil dus te allen tijde achter mijn producten staan. Dat betekent dat ik lokaal inkoop. Altijd al gedaan overigens. Verder speel ik zoveel als mogelijk in op onze service. Ik vind het soms wat kort door de bocht als horecaondernemers hun problemen toedichten aan het personeelstekort.”
Bedrijfsproces continu verbeteren
,,Wil je optimaal draaien, dan moet de motivatie ook optimaal zijn. ‘Waarom duurt het zo lang?’, is een veelgehoorde vraag in onze branche. En die ontstaat niet per se door een tekort aan handen, maar omdat personeel lang niet overal goed is opgeleid. Je moet trainingsuren draaien. Het proces binnen de zaak moet continu verbeterd worden. Men lijkt soms weleens te vergeten dat horeca bedrijven gewoon een vak is.”
Lees ook: Horeca waarschuwt: verdwijnen terrasverwarming kost veel omzet
Kloof tussen Randstad en provincie
De uitdaging blijft desalniettemin enorm voor Oosterhof. Vooral omdat ze een kloof ziet tussen bedrijven uit de Randstad en de provincie. Ze meent dat grote banken en overheidsbedrijven in het westen van ons land eenvoudig hogere salarissen kunnen betalen dan mkb’ers elders in het land. Dat terwijl inflatie niets met topografie te maken heeft en niemand om die reden zal sparen.
,,Wie in een klein dorp woont, kan doorgaans niet met het ov op zijn werk komen. Je kunt simpelweg niet om een auto heen en dus betalen we dure brandstof terwijl we minder te besteden hebben. Men roept ook wel dat wij in het noorden niet mogen klagen met betaalbare grote huizen, maar ook die moeten verwarmd worden met peperdure energie. Kiest iemand dus voor een kostbaar avondje uit, dan zullen de opties zorgvuldig worden afgewogen om het geld optimaal te kunnen besteden. Aan ons de taak om ze naar Nooitgedagt te krijgen.”