Nieuws Horeca

KHN: honderden gemeenten zeggen horeca alvast ruimere terrassen toe

Lokale horecabedrijven hebben in meer dan tweehonderd gemeenten al de toezegging gekregen dat hun terrassen meer ruimte krijgen zodra die weer open mogen. Dat blijkt uit de lijst van 225 gemeenten die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op verzoek van NU.nl heeft opgesteld. Ongeveer een vijfde van de horecaondernemers is geholpen met een ruimer terras.

Nu.nl / De Ondernemer 23 maart 2021

Horeca terras corona maatregelen lockdown persconferentie Rutte 23 maart

Met een twee keer zo groot terras kunnen horeca-ondernemers volgens KHN verantwoord tot eenzelfde aantal bezoekers komen als normaal. Foto: ANP

,,Met een dubbel zo groot terras kun je met afstand houden tot eenzelfde aantal bezoekers komen", rekent KHN-voorzitter Robèr Willemsen voor aan NU.nl. Nederland telt 352 gemeenten. Daarvan heeft bijna twee derde gezegd ruimere terrassen toe te staan. In een aantal andere gemeenten wordt hier nog over gesproken.

Toen de horeca vorig jaar op 1 juni weer open mocht, werden de grotere terrassen bedacht. Waar dat mogelijk was, mochten meer tafels en stoelen worden geplaatst. Destijds mochten tegelijk met het openen van de terrassen ook binnen maximaal dertig mensen eten of drinken.

Lees ook: TVL-regeling horeca wordt toch sneller uitbetaald

Geen heropening van horeca met Pasen

De horeca hoopte dit jaar met Pasen, het eerste weekend van april, in ieder geval de terrassen te mogen openen. Daar ziet het echter niet naar uit. ,,Zoals het zich nu laat aanzien, blijft alles zoals het is", zegt Willemsen. Wel is het goed nieuws dat zoveel gemeenten nu al hebben toegezegd ruimere terrassen toe te staan. ,,Het is sowieso positief dat de gemeenten samen met de branche en de ondernemers kijken wat er kan."

Behalve ruimere terrassen, ziet de KHN-voorzitter nog wel meer mogelijkheden waarmee 'de ondernemer meer ruimte krijgt om te ondernemen'. ,,Zoals meer ruimte voor evenementen en het draaien van muziek."

"Het is sowieso positief dat de gemeenten samen met de branche en de ondernemers kijken wat er kan"

KHN-voorzitter Robèr Willemsen

Gemeenten rekenen volgens Willemsen veelal geen extra precariorechten (terrasbelasting) voor de grotere terrassen. ,,Ik hoor ook dat ondernemers helemaal niets hoeven te betalen dit jaar." Dat geeft de ondernemers financieel iets meer lucht. ,,Volledige compensatie van de loonkosten zou echt meer lucht geven."

KHN blijft bij het standpunt dat de terrassen veilig open kunnen, maar ziet het niet meer gebeuren voor Pasen. ,,Zodra er iets meer kan, zouden de terrassen daarbij moeten zitten." Een stip op de horizon noemt Willemsen niet. ,,Zodra je dichter bij die horizon komt, is die stip weer verder weg."

Lees ook: Won Yip: 'Door gesloten horeca oerknal aan faillissementen op komst'

Won Yip: 'Doe terrassen open bij mooi weer'

De bekende horeca-ondernemer Won Yip wil de discussie toch wat versnellen: mocht het de komende weken mooi weer worden en iedereen trekt de straat op en naar de stranden en parken, doe dán de terrassen open. Volgens hem kun je zo beter de massa's managen, zegt hij in gesprek met De Ondernemer. Bovendien is het een positief signaal naar de horeca.

Yip, met zeven zaken in Amsterdam en Scheveningen en bekend van het televisieprogramma Dragons' Den, noemt het 'een mooiweermaatregel'. ,,Om te voorkomen dat we dit keer weer niets doen en met onze handen in onze zakken moeten toekijken hoe de parken overvol raken en iedereen drankjes en hapjes nuttigt, zou het een mooi en effectief signaal zijn als de overheid, lokaal, de opening van een terras toestaat als het warmer is dan 18 graden."

De horeca-tycoon komt met zijn idee kort voor de persconferentie van Rutte en De Jonge dinsdagavond, waarvan al duidelijk is dat er weinig tot geen versoepelingen worden aangekondigd. Het voornemen om terrassen rond Pasen te openen lijkt daarmee ook van de baan. Eerder waarschuwde hij al voor 'een oerknal aan faillissementen' als de horeca niet snel meer lucht krijgt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws