Nieuws Horeca

Won Yip sluit tijdelijk nieuwe Foodhall Scheveningen: ‘Horeca krijgt wederom geen kans’

Hij is drukker dan ooit met, zoals hij zelf zegt, ‘niet geld verdienen’ en dagelijks crisisoverleg met zijn bedrijven en toeleveranciers. Daarnaast heeft hij privé geld ter beschikking gesteld om het voortbestaan van zijn bedrijven tot juni 2021 te waarborgen. O ja, en hij sluit tot minimaal 15 oktober zijn zojuist geopende Foodhall Scheveningen, omdat hij daar door de nieuwe coronamaatregelen nog maar dertig mensen tegelijk mag ontvangen. Horecaondernemer Won Yip over de regels die de horeca weer keihard raken.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 29 september 2020

2018 Won Yip 01

Het is Yip na de bekendmaking van de nieuwe maatregelen duidelijk: ,,We krijgen nu allemaal een extra volle gifbeker, ook andere sectoren worden niet ontzien. Sinds de heropening op 1 juni is de omzet in Amsterdam Centrum ronduit slecht. Recent heb ik maatregelen genomen om het voortbestaan van mijn bedrijven te waarborgen tot minimaal 1 juni 2021. Daarmee bedoel ik dat ik op verantwoorde wijze privégelden aan de zaak ter beschikking heb gesteld.”

Lees ook: Mondkapjesplicht komt dichterbij: reacties van ondernemers en andere experts

Ook succesvolle ondernemers worden nu getroffen

De met ingang van vandaag verscherpte maatregelen zullen alle ondernemers volgens Yip wederom keihard in het hart treffen. ,,Er zijn genoeg ondernemers die het buitengewoon goed hebben gedaan sinds de heropening, maar ook zij worden nu keihard geraakt. Ik heb inmiddels veel ondernemers gesproken die ten einde raad zijn. Ook zij zullen nu waarschijnlijk een beroep gaan doen op uitstel van belastingen en gebruik van de NOW regelingen.”

Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: 'Per direct draagt al mijn personeel verplicht een mondkapje'

Het huidige beleid is in veel gevallen incompleet en zonder onderbouwing

Yip is realistisch: ,,We kunnen het virus niet ontkennen en de nare, confronterende beelden van maart staan nog op onze netvlies. We moeten gewoon geduld hebben en voorzichtig zijn. Maar het kabinet loopt sinds mei, na de periode van de saamhorigheid, achter de feiten aan. Het draagvlak heeft gisteravond wederom een deuk opgelopen. Het huidige beleid is te vrijblijvend, onjuist en in veel gevallen incompleet en zonder onderbouwing.”

De ondernemer vindt het verbazingwekkend dat de inhoud van persconferenties steevast van te voren al is gelekt. ,,Je vertrouwt een zakenpartner toch ook niet als de inhoud van een business-deal voor ondertekening al landelijks bekend is?” De kort na de persconferentie weer opgelaaide discussie over het dragen van een mondkapje zorgt volgens Yip weer voor een onwenselijke tegenstelling in de maatschappij.

Foodhall Scheveningen na een maand tijdelijk weer dicht

De mededeling dat de limiet van dertig mensen voor bijvoorbeeld de Efteling niet geldt, heeft Yip tot nog een besluit gebracht. ,,De premier zei: ‘het is te zot dat er anders maar 30 bezoekers mogen lopen in de Efteling’. Gisterenavond heb ik besloten dat mijn recent (eind augustus, red) geopende project Foodhall Scheveningen (foto boven in februari 2020) tot tenminste 15 oktober de deuren gesloten houdt."

,,De verscherpte maatregelen maken een verantwoorde exploitatie onmogelijk. Het is dus normaal dat er maar 30 bezoekers aanwezig mogen zijn in een horecalocatie van meer dan 1000 vierkante meter, met een hoogte van circa 4,5 meter. Waar om de tien minuten luchtverversing plaatsvindt met een capaciteit van 20.000 kuub per uur, waarbij de uitstoot Ozon en UV gereinigd is zodat deze niet alleen reukloos is maar ook virusvrij voor de omgeving. Een gebouw gebonden (GBS) systeem monitort dit en via beheer op afstand wordt geconstateerd of de installatie voldoet aan zijn specificaties. Bij afwijkingen komt er een extern alarm en wordt er actie ondernomen.”

Lees ook: Kabinet komt met strengere landelijke coronamaatregelen, ook voor ondernemend Nederland

Geen aandacht voor overkapping van terras en ventilatie binnen

Horeca krijgt volgens Yip wederom geen kans. ,,We zijn inmiddels zes maanden verder en de winter staat voor de deur. Er is vanuit de overheid nog steeds geen goed onderbouwd antwoord over het gebruik van kuchschermen en het effect van een goede ventilatie binnen. Men heeft ons gevraagd om mee te denken over overkappingen van het terras tijdens de wintermaanden en ook dit is gisteren van tafel geveegd. We weten veel meer, maar het kabinet heeft nog niet veel geleerd.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.