Nieuws Maatregelen
Kabinet bevriest omstreden 2G-plan: meer tijd nodig
Het kabinet bevriest het controversiële plan om gedeeltes van de samenleving alleen te openen voor gevaccineerden. Ook de uitbreiding van de coronapas gaat op de lange baan. Het ontbreekt aan voldoende politiek draagvlak, ook is het te vroeg om al sectoren te heropenen.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) meldt het uitstel zojuist in een brief aan de Tweede Kamer, zo schrijft het AD. ,,Met de hoge infectiedruk nu en de aanhoudende druk op de zorg verwachten we niet dat er op korte termijn ruimte ontstaat om delen van de samenleving verder te openen met 2G.” Ook de onzekerheden rond de nieuwe omikronvariant gooien roet in het eten, merkte de minister bij de inbreng van diverse fracties op de wetsvoorstellen. ,,Daardoor is de steun onvoldoende zeker.” Het kabinet pleit ervoor de wetsvoorstellen in het nieuwe jaar te behandelen.
Lees ook: Duitsland doet het, voorstel nu in Tweede Kamer, maar: wat is 2G dan precies?
Deze week zou de Tweede Kamer debatteren over uitbreiding van de coronapas (3G) naar werkvloer en het onderwijs. Ook het plan om alleen nog gevaccineerde of genezen personen in horeca, bij concerten en festivals toe te laten (2G) zou behandeld worden. Daar riskeerde het kabinet een forse politieke nederlaag, alleen VVD en D66 toonden zich voorstander.
Een massief blok in de Tweede Kamer is tegen. Onder meer coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks gaven aan meer heil te zien in 1G - iedereen testen. Maar dat kost wekelijks tussen de 200 miljoen euro en 1,4 miljard, al naar gelang het type test en de sectoren waar 1G zal gelden.
Lees ook: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties
Tweedeling door 2G maatregel
Critici stellen dat het 2G-protocol een tweedeling in de toch al gepolariseerde samenleving veroorzaakt. Volgens berekeningen van het Outbreak Management Team kan 2G wel flink helpen tegen besmettingen en ziekenhuisopnames. Vergeleken met 3G kan het aantal infecties gehalveerd worden, het aantal ziekenhuisopnames zou met dik 80 procent dalen.
Het kabinet houdt daarom ‘onverminderd’ vast aan 2G en een bredere inzet van de coronapas: ,,Zonder toepassing van 2G zullen bepaalde sectoren, zoals delen van de horeca, cultuurinstellingen en evenementen, langer dan nodig gesloten moeten blijven”, schrijft De Jonge.