Nieuws Maatregelen

Advies Fieldlab: zitevenementen zo spoedig mogelijk weer toestaan

Laat evenementen waarbij het publiek moet zitten en met een publieksbezetting van maximaal 50 procent zo spoedig mogelijk toe. Dat is de voornaamste aanbeveling op basis van de eerste twee Fieldlab Evenementen; een congres in het Beatrix Theater en een voorstelling van Guido Weijers.

Bron: Nu.nl 11 april 2021

Publiek zitplaatsen evenementen coronacrisis

Archieffoto ANP.

Fieldlab Evenementen voegt aan dat advies wel enkele essentiële voorwaarden toe:

  • Sneltest op een decentrale plaats, dicht bij huis
  • Sneltest op maximaal 24 uur tot einde van evenement
  • Gebruikmaking van een app of andere toegangscontrole op een negatief testresultaat
  • Bezetting van de locatie met 50% van de capaciteit, met doorbreken van de anderhalve meter-maatregel
  • Gebruikmaken van scheidingsmogelijkheden van groepen op basis van de locatie
  • Gebruik van een mondkapje gedurende (tenminste) de bewegingsfase op locatie
  • Ventilatie conform bouwbesluit
  • Actieve communicatie met de bezoekers, voor, tijdens en na het event

l Teruglezen: de persconferentie van 13 april

Om welke evenementen ging het?

In het Beatrix Theater kwamen op 15 februari 500 bezoekers bij elkaar voor een zakelijk congres in het Beatrix Theater. Vijf dagen later mochten 500 bezoekers een voorstelling van cabaretier Guido Weijers bijwonen, ook in het Beatrix Theater. Deze evenementen worden Type 1 genoemd, omdat ze in een indoorlocatie plaatsvinden en het publiek zich rustig gedraagt en voornamelijk vanaf één vaste plaats het evenement beleeft.

Bezoekers van evenementen moesten binnen 48 uur een PCR test afnemen en aan de entree van het Beatrix Theater een negatief resultaat tonen. Aan de deur werd een temperatuurtest afgenomen. Binnen werd gecontroleerd geëxperimenteerd met het wel en niet dragen van mondkapjes en het wel en niet houden van afstand.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

Op basis van bovenstaande experimenten trekt Fieldlab Evenementen enkele belangrijke conclusies: In het theater hield 98,4 procent van de bezoekers zich aan de instructies en droeg, indien daarom gevraagd, gedurende de gehele voorstelling een mondkapje.

Coronavragen (over symptomen, besmette familieleden, etc) en temperatuurmeting bij de entree zorgen niet voor geweigerde personen, wel is het zinvol die vragen te stellen voorafgaand aan het vertrek vanaf huis. 80 procent van de bezoekers downloadt de CoronaMelder app, waarmee bron- en contactonderzoek kan worden vereenvoudigd.

Lees ook: Testevenement Fieldlab Cafés in Utrecht: kroegbazen voelen zich beloond

Het aantal risicovolle contacten (binnen 1,5 meter, langer dan 15 minuten cumulatief) is relatief beperkt. Tijdens het zakelijk congres werden de meeste contacten opgedaan in de foyer, als gevolg van het feit dat het een congres met branchegenoten was, die elkaar ter plaatse actief opzochten. Bij theater is het aantal contacten lager dan tijdens het congres. De setting zonder tussenstoel levert het grootste aantal contacten op.

De grenswaarde van te weinig ventilatie werd gedurende de theatervoorstelling niet bereikt. Het effect van spatschermen is niet gemeten, dit gebeurt momenteel in een laboratoriumopstelling bij TNO.

Het effect van mondkapjes op druppels is niet gemeten, dit gebeurt momenteel in een laboratoriumopstelling bij TNO. Een meerderheid beoordeelt het dragen van een mondkapje echter als neutraal tot positief (61 procent tijdens gehele verblijf en 72 procent in beweging).

versoepeling Plan kabinet: eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

Sneltest op locatie slechts beperkt toepasbaar

De sneltest op locatie is in verband met de logistiek slechts beperkt toepasbaar (in dit geval 10 procent van alle bezoekers). De sneltestresultaten hebben geen positieve tests opgeleverd en dus geen afwijking getoond ten opzichte van de PCR testen die 48 uur eerder werden uitgevoerd.

De personen die een sneltest moesten ondergaan waardeerden deze met een 8,9. Het gevoel van veiligheid wordt volgens de organisatie overduidelijk op prijs gesteld.

Het onderzoek werd uitgevoerd door medewerkers van het Fieldlab Evenementen programmateam, Radboudumc, LCB/BUAS en TU Delft, ondersteund door bedrijven en onderzoekers van TNO en UTwente en TU Eindhoven.

Fieldlab Evenementen heeft de onderzoeksresultaten aangeboden aan het kabinet, meldt NU.nl, vervolgens het Outbreak Management Team (OMT) verzoekt advies uit te brengen naar aanleiding van deze resultaten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws