Nieuws Maatregelen

Amersfoortse ondernemer start actie voor nachthoreca

Nachthorecaondernemer Patrick Seves wil iets doen aan de uitzichtloosheid waar hij en zijn branchegenoten onder gebukt gaan. De coronamaatregelen van de overheid treffen hen onevenredig zwaar, vindt hij. Daarom begint hij de actie ‘Steun de Nachthoreca’.

Ruud van Slooten 19 november 2021

Patrick Seves voor zijn stadsgarderobe

Patrick Seves voor zijn nachtgarderobe.

Met zijn initiatief wil Patrick Seves zelfstandige ondernemers helpen die werken in, of afhankelijk zijn van, horecabedrijven die vooral ’s avonds laat en ’s nachts geopend zijn. Veel van hen zijn flink in de financiële problemen geraakt en voor regelingen van de overheid komen ze niet altijd in aanmerking. ,,Waar veel horecabedrijven nog open kunnen zijn op bepaalde tijden, hebben wij die mogelijkheid niet vanwege de verplichte sluitingstijden,” zegt Patrick Seves vanachter de balie van zijn zaak in de Amersfoortse binnenstad. Zijn Stadsgarderobe Amersfoort, een bewaakte garderobe voor uitgaanspubliek in een drukbezochte horecabuurt, oogt kaal en leeg. Hoe anders is dat tijdens weekenden wanneer de cafés tot diep in nacht vol zitten met vooral jongeren, die zelfs in rijen voor de deuren staan te wachten om binnen te mogen.

'Of dit de aanzet vormt tot een belangenorganisatie? Misschien wel ja, al was dat niet het uitgangspunt'

Patrick Seves

Zes jaar geleden zag Seves hier kans om een al langer bij hem levend idee te realiseren. Omdat veel cafés geen garderobe hebben, kunnen hun klanten tegen een kleine vergoeding hun jassen en tassen bij Seves in bewaring geven. ,,Wij leveren een dienst aan het uitgaanspubliek. Hier kan men veilig spullen in bewaring geven. Wij zijn geopend van 22.00 uur tot 06.00 uur op donderdag, vrijdag en zaterdag. Het is leuk werk om te doen en klanten waarderen het, omdat hun jas niet gestolen of smerig wordt in de kroeg. Gebeurt er hier iets met een jas dan vergoeden wij dat ook. In de kroeg kun je dat vergeten. Voor die twee euro per jas die klanten hier betalen, lopen ze dat risico niet.”

Bedrijf al bijna twee jaar dicht

De stadsgarderobe bleek een schot in de roos, maar sinds maart 2020 kwam de klad er in. Door coronamaatregelen die de horeca troffen, werd ook Patricks bedrijf meegesleurd. Ter compensatie ontving hij overheidssteun in de vorm van TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) en TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) uitkeringen, maar daarna kon hij alleen nog aanspraak maken op de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) regeling. Echter na een berekening van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bleek Seves hiervoor niet in aanmerking te komen.

Seves tekende hiertegen bezwaar aan en leverde ook bewijsmateriaal dat hij wel aan de eisen voldeed. Vier maanden na de aanvraag kreeg hij uiteindelijk toch nul op het rekest. ,,Het was enorm frustrerend dat dit zo lang duurde. Mijn zaak is nu bijna twee jaar dicht met uitzondering van enkele periodes waarin de beperkingen waren opgeheven. Nu die recent weer zijn ingevoerd is de maat vol. Er moet iets gebeuren. Als nachthorecabedrijf heb ik geen enkele kans om open te gaan. Eigenaren van discotheken en nachtclubs en ondernemers die daarvan afhankelijk zijn zoals dj’s, portiers, beveiligers en garderobe-uitbaters zoals ik, wat kunnen we doen? Boeren gingen op hun tractoren naar Den Haag om te protesteren en kregen volop aandacht, maar in onze sector doet niemand iets. Daarom wil ik met ‘Steun de Nachthoreca’ dat doorbreken en iets teweegbrengen.”

Lees ook: In meerdere steden sluiten horeca vanavond om 20.00 uur niet

Online doneeractie voor getroffen ondernemers

Seves startte via een online doneeractie voor nachthorecaondernemers die zwaar getroffen zijn. Met de donaties wil hij hen helpen. Niet alleen financieel, maar ook met advies van specialisten om ontstane schulden te saneren of te helpen bij mogelijke kwijtschelding daarvan. ,,Ik hoop dat dit een succes wordt en dat zoveel mogelijk ondernemers die werkzaam zijn in de nachthoreca deze actie omarmen. We willen ook mensen bereiken die bereid zijn om te helpen.''

Wanneer een bedrijf een donatie doet is dat ook fiscaal aftrekbaar. Zo steun je dus als ondernemer andere hardwerkende ondernemers in plaats van de fiscus. Over het geld dat binnenkomt wordt goed gewaakt, belooft Seves. ,,Dat ga ik samen met de boekhouder beheren. Nachthorecaondernemers die door ons geholpen willen worden, kunnen zich aanmelden via horecainactie@outlook.com en dan neem ik contact met ze op.”

De garderobe valt niet onder een belangenorganisatie

,,Of dit de aanzet vormt tot een belangenorganisatie? Misschien wel ja, al was dat niet het uitgangspunt. Ik heb een dienstverlenend bedrijf dat niet valt onder horecabedrijven die door KHN worden vertegenwoordigd, maar wel volledig afhankelijk is van de horeca. Als cafés sluiten moet ik ook dicht. Je valt eigenlijk tussen wal en schip. Dat maakt het voor de RVO waarschijnlijk ook lastig om mijn bedrijf individueel goed te kunnen beoordelen tussen alle aanvragen die ze ontvangen. Als ik van tevoren had geweten dat ik zolang dicht moest blijven, had ik niet al mijn spaargeld aangewend om alle lasten te kunnen betalen. Want failliet gaan wil je ook niet. Maar twee jaar lang vrijwel geen inkomen hebben, terwijl alle kosten privé en zakelijk gewoon doorlopen, dat is pittig. Ik heb ook opnieuw leningen moet afsluiten, terwijl ik voor de coronacrisis de financiering van mijn bedrijf keurig had afgelost. Dan ben je eigenlijk weer terug bij af dus.”

Lees ook: Nachthoreca krijgt langer vergoeding voor vaste lasten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws