Nieuws Maatregelen

Topondernemer Ben Woldring: 'Task Force nodig om politiek te ondersteunen bij vaccinatie'

Ben Woldring doet een stevige oproep om tot een Task Force te komen die de regering en GGD ondersteunt in de uitdaging Nederland zo snel mogelijk te vaccineren. Daarin zijn mensen nodig die anders durven denken; niet alleen de risicomijdende usual suspects, maar ook de unusual suspects. De topondernemer ziet kansen voor sectoren met ondernemers die in de problemen zitten om de overheid te ondersteunen.

Eldert Kuiken 5 januari 2021

Vaccinatie corona Ben Woldring Ivo Geskus Special Pixels nl

Topondernemer Ben Woldring. Foto: Ivo Geskus (SpecialPixels.nl).

Kijk bijvoorbeeld naar de evenementenbranche als oplossing voor de vaccinatie-uitdaging, stelt Ben Woldring. Het is één van de zwaarst getroffen sectoren maar onze organisatoren zijn wereldtop en kunnen de toediening van miljoenen vaccins - zodra die beschikbaar komen - als geen ander verzorgen in samenwerking met GGD's en eventueel hulp van defensie.

Woldring maakt op social media veel tongen los met deze oproep. Hij denkt bottom-up en out of the box. Als je mensen verbindt en vertrouwen geeft, zijn ze heel snel tot heel veel in staat zoals bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013, die Woldring met onder meer Joop van den Ende, Hans Wijers, Ahmed Aboutaleb, Kajsa Olongren en Richard Krajicek binnen drie maanden organiseerde.

'Evenementenbranche heeft talenten van wereldklasse'

Woldring denkt in co-creatie mogelijkheden om bijvoorbeeld het tempo waarin vaccinatie wordt georganiseerd te versnellen. ,,Onze evenementenbranche heeft talenten van wereldklasse en die zitten nu veelal thuis, zonder duidelijk perspectief. Onze tentenbouwers zitten te verstoffen terwijl in Duitsland maanden geleden al 450 locaties zijn ingericht om te vaccineren.”

''Je kunt beter investeren in de evenementenbranche dan later omzetderving en loonkosten moeten compenseren"

Ben Woldring, oprichter/eigenaar Bencom Group

Om de vaart er in te krijgen heb je volgens de Groningse topondernemer een Task Force nodig van mensen buiten de politiek die de ruimte krijgen en weten te gebruiken.

'Organiseer een vaccinatieweek of -festival, Prikpop zoals het al genoemd werd'

Het ​zou mooi zijn als de regering de randvoorwaarden creëert, waardoor kansen ontstaan en ondernemers in deze sectoren weer volop aan de slag kunnen. Een task force kan daarbij goede diensten bewijzen. ,,Zorg dat er weer leven in de brouwerij komt en dat naar voorbeeld van Duitsland, de eventorganisatoren weer activiteiten kunnen gaan plannen en organiseren voor later dit jaar, waarbij er achteraf compenseert als de events toch niet door kunnen gaan. Anders ontbreekt het aan perspectief."

,,Bovendien: je kunt beter investeren in de branche dan later omzetderving en loonkosten moeten compenseren. Organiseer een vaccinatieweek of -festival, Prikpop zoals sommigen het al noemden, koppel er een gezondheidsevent aan vast en start daarna het festivalseizoen weer op.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Ben Woldring corona evenementen linkedin


Damman (Ziggo Dome): 'Ervaren projectmanagers zijn er meer dan genoeg'

Danny Damman, directeur commerciële zaken van Ziggo Dome, sprak met Woldring over zijn oproep. ,,Ik kan niet beoordelen hoe vlot het vaccineren zal verlopen. We hebben wel bij de gemeente Amsterdam aangegeven dat we helpen als de nood aan de man is. Daarover hebben we ook met de GGD gesproken."

Damman vindt het een logische oplossing de evenementenbranche in te schakelen bij het toedienen van 34 miljoen injecties. ,,We hebben van bijna de helft van onze collega's afscheid moeten nemen en die mensen zijn bij uitstek geschikt om locaties te runnen, met hun passie en ervaring. Het zijn onder meer ervaren projectmanagers, gewend aan deadlines, anderhalve meter-events en tijdelijke projecten. Maar goed, ik heb geen signalen dat daar nood aan is. Ik heb de indruk dat het knelpunt niet de logistiek is maar het aantal beschikbare vaccins."

Freke Reimer (SOLID): ‘Al zes maanden aan het testen’

Het is volgens Freke Reimer 'al te gemakkelijk geroepen' door Woldring. ,,Wie zouden er in die Task Force moeten zitten? En wie dan ook, dan is het echt niet binnen een week opgelost. Wat het lastig maakt, is dat de evenementenbranche zo versnipperd is georganiseerd met veel brancheverenigingen en ontzettend veel ZZP’ers. We spreken niet met één stem."

De vergelijking met de inhuldiging van koning Willem Alexander gaat mank. Toen begon de groep op nul. Nu zijn we al zes maanden bezig met het Programma Testen en ligt er al een brede infrastructuur waar dit programma op wordt ingeprikt. Dat is bovendien het probleem niet, zoals Damman ook stelt. Het is geen logistiek probleem, er zijn simpelweg nog niet genoeg vaccins beschikbaar. Bovendien moet de registratie op orde zijn en gekoppeld worden aan DigiD. In andere landen, waaronder Engeland ging het te snel. Nu is niet duidelijk wie er vaccin heeft gehad.”

Evenementenbranche wordt al ingezet binnen de GGD

Haar bedrijf SOLID telt 32 fulltime vaste banen en een flexibele schil van zo'n 4000. In april 2020 gleed het langs de afgrond, maar zocht en vond aansluiting bij zowel regionaleals Landelijke GGD'en. Inmiddels hebben zij dertig teststraten gebouwd en daarin zetten zij dagelijks 200-250 mensen aan het werk. Het bouwen duurt gemiddeld een week. Bij het opschalen van personeel zocht het bedrijf aansluiting bij opdrachtgevers, leveranciers en freelancers uit de evenementenbranche om werkgelegenheid te creëren. Inmiddels wordt op meerdere vlakken de festivalexpertise ingezet ten behoeve van de gezondheidszorg en wordt deze expertise nu ook ingezet ten behoeve van het Vaccinatie Programma. “De verbinding tussen de GGD en de Evenementenbranche is al gelegd. Het zou sterk zijn om juist de bestaande samenwerkingen breder in te steken en hierbij nog meer werkgelegenheid te kunnen creëren voor bedrijven en collega’s die helaas nog steeds stil staan. De logistiek en de infrastructuur is het probleem niet.”

Lees ook: Evenementenbranche wil garantiefonds naar Duits model

Reimer ziet wel de noodzaak van een garantiefonds naar Duits voorbeeld. ,,Onze branche heeft een concreet perspectief nodig, een datum. Stel dat de meeste mensen in het derde kwartaal zijn gevaccineerd, dan wil je al evenementen voor de nazomer hebben opgetuigd. Dat kan alleen als de overheid ondernemers compenseert als het dan nog niet blijkt te kunnen, maar heb je wel een eindpunt om naartoe te werken."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.