Nieuws Maatregelen
Beveiligingsbedrijf van ‘Big Jake’ (Barbie en Oh Oh Cherso) loopt door corona als een trein
Zo’n 200 procent meer omzet draaide Jake Hampel afgelopen jaar met zijn beveiligingsbedrijf. Fijn voor hem, maar de reden waarom hij zoveel werk heeft is somberder. Om de coronaregels te handhaven, schakelen gemeenten en bedrijven op grote schaal beveiligers in.

Beveiliger (Big) Jake Hampel van Star Security Services. Foto: Guus Schoonewille
Beveiligers op eerstehulpposten van ziekenhuizen, om de rust de bewaren op momenten dat situaties met familieleden dreigen te escaleren. Voor gemeenten als ‘city host’ of straatcoach om het publiek op de 1,5 meterregel te wijzen of op de mondkapjesverplichting. Om bij winkels in de gaten te houden dat er niet te veel mensen tegelijk aan het shoppen zijn. Ter ondersteuning van politie en boa’s als er bijvoorbeeld studentenhuizen worden leeggeveegd bij een ongeoorloofd feestje.
Bij de GGD-teststraten en -vaccinatiecentra, om als poortwachter alleen mensen toe te laten die daadwerkelijk een afspraak hebben. ,,Het is wat anders dan security te zijn bij een concert of de bruiloft van Hazes”, zegt Jake Hampel, want dát was voorheen zijn tak van sport, tegen het AD.
Lees ook: Deze wereldspeler in beveiligingscamera's filosofeert als Muller
De grote Hagenaar vergaarde enige bekendheid als manager Big Jake in de realitysoaps rond de Oh Oh Cherso-cast en Samantha ‘Barbie’ de Jong op RTL 5. Hij had destijds zijn sporen in de beveiliging al verdiend, als bodyguard van sterren als Eros Ramazotti en La Toya Jackson.
Hampel begon 35 jaar geleden als beveiliger bij de huwelijken van René Froger, Linda de Mol en André Hazes; beelden van hem in actie zijn te zien in de leader van de documentairereeks Kleine jongen: het echte leven van André Hazes die momenteel wordt uitgezonden. Hij beveiligde lange tijd het Mediapark in Hilversum - vandaag de dag gaan zijn medewerkers nog mee met cameraploegen bij ‘moeilijke reportages’ - en leverde uitsmijters aan de horeca en voor evenementen.
Beveiligers kregen ontheffing om door te kunnen werken
Corona zette alles op z’n kop. Het nachtleven ging op slot. Even leek het erop dat zijn beveiligers thuis zouden komen te zitten - sommige bedrijven moesten ook daadwerkelijk mensen ontslaan - de branche aan de bel trok. In overleg met onder meer de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) gaf het ministerie van Justitie en Veiligheid de horeca- en evenementenbeveiligers toestemming om een deel van de taken uit te voeren die normaal horen bij zogeheten reguliere beveiligers.
,,Het is een andere tak van sport, je hebt er als het ware een ander rijbewijs voor nodig. Nu is er een ontheffing”, verduidelijkt VEB-voorzitter Jan Kuipers. ,,Zo werd de markt gered, want het bood kansen aan securitybedrijven die anders zwaar in de problemen zouden komen.”
"Communiceren en sociale vaardigheden zijn nu extra belangrijk. Hoe deal je met ouderwets hooligangedrag als een groep zich verzet tegen de coronaregels?"
Uitsmijters en bodyguards doen corona-beveiliging
Hampel greep die kansen met beide handen aan. Zijn medewerkers, in de volksmond uitsmijters en bodyguards genoemd, kregen allemaal dezelfde taak: coronabeveiliging. ,,Echte nachtdieren draaien nu overdag op EHBO’s in Gouda en Den Haag, staan bij testlocaties of fietsen door een stad als Delft en spreken groepjes mensen aan. Die zien ineens veel meer van hun gezin.” Inmiddels heeft hij zo’n tweehonderd man aan het werk via zijn bedrijf Star Security Services. Vaak als zzp’er, want voor contracten is het ‘allemaal te onzeker’.
Hampel schoolt de beveiligers bij. ,,Communiceren en sociale vaardigheden zijn nu extra belangrijk. Hoe ga je om met mensen op de eerste hulp, die verdrietig zijn om een familielid maar zich ook agressief opstellen? Hoe deal je met ouderwets hooligangedrag als een groep zich verzet tegen de coronaregels? Hoe pak je het aan als je schrijnende situaties ziet met ondernemers die wanhopig zijn?”
Het verlichten van politie en boa's
Via groepsapps bespreken de beveiligers hun dag en luchten ze hun hart. Het is niet altijd makkelijk om de frustratie in de hand te houden, merkt Hampel. ,,Ik heb medewerkers gehad die de coronaregels moesten handhaven en die tijdens een dienst werden gebeld door het ziekenhuis dat een familielid zou komen te overlijden aan corona. Het is dan moeilijk om te zien hoe mensen keer op keer regels aan de laars lappen. ‘Door jullie toedoen ben ik mijn vader kwijt’. Dat is hard. Het grijpt me erg aan, ik voelde me zo machteloos. Ik kan in zo'n geval alleen maar zeggen: neem je tijd.”
De VEB juicht het toe dat de beveiligers op andere plekken worden ingezet. ,,Particuliere beveiligers kunnen niet elke taak overnemen, maar ze kunnen met hun inzet wel de druk verlichten die er nu op bijvoorbeeld politie en de boa’s ligt”, zegt voorzitter Kuipers. Daar is Elize Lantink van de Vereniging Nederlandse Gemeenten het over eens. ,,Bekwame, flexibele mensen worden ingezet waar ze nu hard nodig zijn in coronacrisistijd.”