Nieuws Maatregelen
Bruls: 'Horeca ook na middernacht open reële optie'
Wat voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls betreft behoort het geschuif met sluitingstijden in de horeca vanaf volgende week tot het verleden. Dat zegt hij donderdag in gesprek met Sven Kockelmann op NPO Radio 1. Dat de horeca ook na middernacht open zou kunnen, noemt hij 'een reële optie'. Het zou goed nieuws betekenen voor de nachthoreca.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls. Foto: ANP
Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Lees ook: Nachthoreca draait overuren richting De Nacht Staat Op: 'Niet legaal, wel legitiem'
De nachthoreca valt al twee jaar buiten de boot als het gaat om versoepelingen. Aankomend weekend opent een aantal nachtclubs daarom uit protest hun deuren. Bruls maant hen echter tot geduld vanwege op handen zijnde versoepelingen. Bovendien wordt er gewoon gehandhaafd, waarschuwt hij.
Met wat er nu op tafel ligt, lijkt er voor deze bedrijfstak woensdag licht te gloren aan het einde van de tunnel. ,,Dat is de essentie van wat er nu al door het kabinet in gang is gezet", aldus Bruls. Hij zegt zich de gevoelens van ondernemers in de nachthoreca goed te kunnen voorstellen. ,,Zij staan al twee jaar stil. En toen begin januari de winkels in allerijl toch open mochten, voelden zij zich extra benadeeld. Nu is er wel zicht op vergaande versoepelingen die de nachthoreca in de kaart zullen spelen. Ik krijg ook steeds meer signalen van ondernemers uit die hoek die zeggen: wij gaan niet meedoen." Hij doet een beroep op geduld. ,,Wacht nou gewoon even, er zitten maatregelen in het vat."
Inmiddels heeft een aantal clubs zich inderdaad teruggetrokken uit de protestactie na dreiging van lokale overheden met een dwangbevel. Meer hierover lees je onze liveblog.
Lees ook: Horecaondernemers: 'Nu snel terug naar oude normaal'
Advies OMT en Veiligheidsberaad
Vrijdagochtend komt het OMT bijeen voor advies aan het kabinet. Waarom niet meteen erna een persconferentie? Bruls: ,,Het kabinet heeft het gisteren tijdens de ministerraad vast juridisch mogelijk gemaakt om volgende week woensdag die versoepelingen al in te kunnen laten gaan. Maar de precieze invulling staat nog niet vast. Hoe laat wordt dan die nieuwe sluitingstijd, of hef je die helemaal op? Daarover wordt de komende dagen besloten. Op advies van het OMT, maar ook op basis van wat wij als Veiligheidsberaad maandagavond nog inbrengen. Dan volgt dinsdag pas een besluit, dus daar zit nog wel een variabele in.”
Maatregelen niet meer proportioneel
Op de vraag of eventuele opening tot middernacht wellicht wat te voorzichtig is, zegt hij verruiming daarvan een reële optie te vinden. ,,In zekere zin zijn die sluitingstijden, of dat nou om tien uur is, of twaalf uur, of om twee uur, niet meer uitlegbaar. Gezien de gunstige ontwikkelingen met betrekking tot het virus, als er geen overbelasting is van het zorgstelsel, zijn de maatregelen niet meer proportioneel en moet je ze als overheid ook terugdraaien. Niet alleen voor de horeca, maar voor alles wat plaats kan vinden tot een bepaald tijdstip. Ook cultuur en evenementen."
Lees ook: Werkgevers opgelucht over mogelijk einde dwingend thuiswerkadvies
Over de anderhalve meter en de coronapas moet nog een besluit worden genomen. De Kamer heeft donderdag wel vast een streep gezet door 2G. ,,Maar hoe dan wel, of schaffen we helemaal af? Daar zitten nog variatie. We willen allemaal snel naar de uitgang, maar laten we dat wel in stappen doen. Volgende week zetten we al een forse stap.”
Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem
De Tweede Kamer heeft zoals verwacht donderdag tegen het 2G-systeem gestemd. In dat systeem krijgen alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang krijgen tot bepaalde locaties waar een coronapas nodig is. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei eerder de wens van de Kamer te zullen respecteren.
Het voorstel was eerder al in de koelkast gezet door het kabinet, omdat niet zeker was of er voldoende steun zou zijn voor het wetsvoorstel. Woensdag maakte de PvdA bekend voor een motie van SGP en Omtzigt te stemmen die de regering vraagt het wetsvoorstel in te trekken. Met het besluit van de PvdA was een meerderheid een feit.