Nieuws Maatregelen

Reisondernemer Backer: 'Herstel reizen verre bestemmingen duurt nog paar jaar? Minister Blok kletst uit zijn nek'

Touroperators die verre reizen organiseren, voelen zich door het kabinet in de steek gelaten. De stekker gaat in het zicht van de haven uit het coronasteunpakket terwijl alle reisbeperkingen nog van kracht blijven. ,,Het kabinet laat ons in het moeras zakken.”

Lex van Kooten (AD) 6 september 2021

Tioga tours paul backer martin winkel

Paul Backer (voorgrond) en Martin Winkel, de twee eigenaren van Tioga Tours voor hun Zwolse bureau. Foto: AD/Frans Paalman.

Paul Backer van de Zwolse touroperator Tioga Tours, specialist in reizen naar Amerika en Canada, ziet zijn klanten weer toestromen. Volgende week kan de vlag al een beetje uit. Dan vertrekt - als er niets tussenkomt - de eerste vlucht sinds de pandemie naar Canada met reizigers die bij hem boekten. En voor het nieuwe toeristenseizoen volgend jaar staan nu al 1500 boekingen.

,,Veel? Nou, dat is al weer redelijk normaal ja’’, zegt hij op AD nl. Van die 1500 gaat het er bij 500 om omboekingen; die hadden eigenlijk vorig jaar of dit jaar al op hun transatlantische avontuur moeten gaan, maar zagen door corona hun vakantie in het water vallen. Maar zelfs met de 1000 nieuwe boekingen die dan nog overblijven, mag hij absoluut niet klagen. Klanten weten de Zwolse touroperator goed te vinden. ,,Zodra het weer mag, willen mensen weer gaan, ook naar verre bestemmingen’’, constateert Backer.

Daarom ergert hij zich ook zo gruwelijk aan demissionair minister Stef Blok die tijdens de persconferentie - waarin het kabinet het einde van de coronasteunmaatregelen per oktober aankondigde - zei dat ‘herstel van reizen naar verre bestemmingen nog wel een paar jaar kan duren voordat mensen dat weer gaan doen’.

‘Minister Blok kletst uit zijn nek’

Backer: ,,De minister kletst uit zijn nek. Wij zien ’t toch zelf dat mensen echt staan te popelen om weer op reis te mogen.” Zijn grootste ergernis zit erin dat het kabinet per oktober steunmaatregelen stopzet terwijl bijna alle verre reisbestemmingen nog op de kleurcodes oranje (alleen noodzakelijke reizen) of geel (let op: er zijn risico's) staan. Reizen naar ‘oranje-landen’ raden het RIVM en overheid af. ‘Gele landen’ kunnen zelf extra coronabeperkingen opleggen.

"Maar zoals het er nu uitziet zullen we toch bij de bank moeten aankloppen. Voor het eerst. We hebben nog nooit een euro bij de bank hoeven lenen”

Paul Backer, touroperator Tioga Tours

Zelfs ‘gele landen’ onderling kunnen dan heel verschillend opereren. Amerika blijft bijvoorbeeld nog potdicht voor buitenlands toerisme, Canada gaat juist vanaf 7 september van het slot. Tioga Tours moet het vooral van Amerika hebben. ,,Canada is voor ons een kwart van de omzet.”

Daarom zou het zeer welkom zijn als de steunmaatregelen van het kabinet nog even blijven, zegt hij. De Zwolse ondernemer moest tijdens de pandemie al medewerkers naar huis sturen. Het personeelsbestand kromp van 38 naar 26. Afgelopen najaar tuigde Backer een nieuwe bedrijfspoot op die zich richtte op Europese bestemmingen omdat hij daar misschien nog wel wat markt in zag. En dat klopte ook. ,,Maar dat maakte het verlies absoluut niet goed.” Uiteindelijk sleepten de steunmaatregelen NOW en TVL het bedrijf tot nu toe door de crisis.

Nu zou die steun in het zicht van de haven verdwijnen. ,,Ja, ook dat gaan we nog wel weer overleven. Maar zoals het er nu uitziet zullen we toch bij de bank moeten aankloppen. Voor het eerst. We hebben nog nooit een euro bij de bank hoeven lenen.”

Lees ook: Hoe en waarom Elske Doets moet blijven denken in wat áls-scenario’s

Backer heeft nog een beetje geluk. Hij kan nog uit de voeten met Europese bestemmingen en vanaf volgende week ook weer naar Canada. Reisorganisaties die andere verre bestemmingen op hun programma hebben staan, kunnen door kleurcode oranje helemaal niets. En dat steekt reisbrancheorganisatie ANVR enorm, zeggen woordvoerder Mirjam Dresmé en voorzitter Frank Oostdam.

Oostdam: ,,Je kunt het als kabinet niet maken om te zeggen: we stoppen met steunmaatregelen want de economie trekt aan, maar reisbestemmingen blijven op oranje en ontradende reisadviezen blijven van kracht. Als je een branche het werken onmogelijk maakt, moet je helpen en steun geven. Het is het één of het ander. De meeste Nederlanders zijn gevaccineerd, die reisbeperkingen kunnen echt wel van tafel.”

Wereldkaart met kleurcodes per land. De kaart geeft de situatie weer van 2 september. Afbeelding: RIVM/Ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken.

ANVR zal ‘uiteraard in gesprek blijven’ met het kabinet om steun voor de reisbranche overeind te houden. Maar roept tegelijk de leden alvast op om de rem er zelf maar vanaf te halen en zich niets meer van kleurcodes en reisadviezen aan te trekken. ,,Wij zeggen: als je een reis hebt verkocht en de klant wil die ook maken, dan staat niets je in de weg om die ook uit te voeren. Het is aan de ondernemer zelf om te beoordelen of dat veilig kan, want de situatie kan natuurlijk per keer anders zijn", aldus Dresmé.

ANVR ziet zich in de strijd voor behoud van steunmaatregelen gesterkt door een onderzoek van ABN AMRO. Weliswaar is tijdens de pandemie elf procent van de reisondernemingen failliet gegaan. Maar de branche heeft beslist toekomst en het belang van buitenlandse reizen voor de Nederlandse economie is groot. Stef Driessen van ABN AMRO: ,,Het is onterecht om te denken dat de buitenlandse vakantie zijn langste tijd heeft gehad. H

"Je kunt het als kabinet niet maken om te zeggen: we stoppen met steunmaatregelen want de economie trekt aan, maar reisbestemmingen blijven op oranje en ontradende reisadviezen blijven van kracht"

Frank Oostdam, ANVR

Vooral touroperators die verre bestemmingen aanbieden leveren ‘toegevoegde waarde’. En daarmee toucheert de overheid jaarlijks honderden miljoenen belastinginkomsten, rekent ABN AMRO voor. Alleen Tioga Tours is in een normaal jaar al goed voor zo'n 5.000 verre reizen. Als in 2022 voor het eerst sinds twee jaar weer een nieuw seizoen vol beloftes van start gaat, is Paul Backer er klaar voor.

Hij tipt potentiële reiziger zelfs ‘zo snel mogelijk’ te boeken omdat de prijzen voor camper- en autohuur omhoog schieten en de beschikbaarheid ervan ‘wat minder’ is. ,,In Noord-Amerika is er net zoals hier een run op campers. Tel daarbij op dat verhuurders tijdens corona een heel stuk van hun vloot hebben verkocht en dan zit je met krapte en snel stijgende prijzen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws