Nieuws Maatregelen

Thuiswerkende kappers eisen compensatie voor lockdowns: 'Schaar neerleggen maar kregen geen cent'

Het kabinet moet alsnog thuiswerkende en ambulante kappers compenseren voor de inkomensschade die ze opliepen tijdens de lockdowns in de afgelopen twee jaar. Dat is de eis van het ondernemerscollectief Ik kan niet meer.

Frank Balkenende (PZC) 10 maart 2022

Compensatie corona lockdowns thuiswerkende kappers zzp

De Zierikzeese kapper Rik Vermaat knipt en scheert Robbert Lievense tijdens een protestactie. Foto: Sandra Schimmelpennink

Het kapperscollectief overhandigde dinsdag in Den Haag een petitie aan de Vaste Kamercommissie van Economisch Zaken en Klimaat. De drijvende kracht is onder andere het Schouwen-Duivelandse raadslid Robbert Lievense, die de kappersactie vanuit zijn bedrijf Ik kan niet meer op touw zette.

Volgens hem zijn landelijk 15.000 kappende zzp’ers door coronaregels financieel uitgekleed omdat ze nauwelijks tot geen vorm van overheidssteun kregen. Lievense: ,,Wij willen geen discussie over de coronamaatregelen voeren. Wel over de vraag waarom gesloten zzp-bedrijven in de kappersbranche geen inkomenssteun hebben gekregen. Ze moesten de schaar neerleggen, maar ze kregen geen cent.”

Lees ook: ANKO wil actie kabinet: overgrote deel lockdownschade kappers niet vergoed door Rijk

‘Knipverbod had geen wettelijke basis’

In de petitie die aan Kamerleden is overhandigd, stelt de protestorganisatie dat thuiswerkende en ambulante kappers tijdens de lockdowns ten onrechte niet mochten werken. Juridisch moet dat tot op de bodem worden uitgezocht, meent Lievense in PZC.

,,Wij denken dat er geen wettelijke basis was om kappers te verbieden hun vak uit te oefenen. Er is immers wettelijk aansluiting gezocht bij het begrip publieke plaats. Een woning en daartoe behorend erf valt daar niet onder. Dat het knippen van klanten in een woning volgens de regering vanwege het risico op coronabesmettingen niet wenselijk was, kunnen we volgen. Maar wenselijkheid is echter geen wettelijke grondslag.”

"Waarom kregen thuis­wer­ken­de kappers geen co­ro­nas­teun? Dat willen we weten"

Robbert Lievense

Het ondernemerscollectief wil dat het kabinet alsnog toetst of sluitingen van de zzp-kappersbedrijven rechtmatig was. En zo ja, of er voor hen geen steunpakket had moeten liggen? Lievense is blij dat de Kamercommissie deze vraag doorspeelt naar het kabinet. ,,We vonden vandaag gehoor bij Kamerleden. Dat was fijn.”

Lees ook: Kappersbranche: 'Lockdown financieel compenseren'

Sommige kappers hebben pensioengeld opgegeten

Uiteindelijk is het de protestorganisatie te doen om compensatie met terugwerkende kracht voor de grote groep kappers die financieel geknipt en geschoren is. Om de rekeningen te kunnen betalen, hebben sommigen de afgelopen twee jaar hun gespaarde pensioengeld opgegeten. Uit wanhoop waren er in december protestacties waar zo’n tweehonderd kappers in het land aan meededen, ook reguliere kapsalons.

Lievense: ,,Als blijkt dat het kabinet onjuist heeft gehandeld, moet er voor zzp’ers in de kappersbranche alsnog inkomenssteun komen.” Hij gaat uit van maximaal 10.000 euro per jaar per zzp’er. Over de jaren 2020, 2021 en begin 2022 kan dat aardig oplopen. Bij een gemiddelde compensatie van 14.000 euro per kapper over 3 jaar is het kabinet er ruim 200 miljoen euro aan kwijt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws