Nieuws Maatregelen

Hans Biesheuvel (ONL): 'Dit is wat het kabinet aan de mkb-crisis moet doen'

Een op de vijf ondernemers met wie ONL contact heeft overweegt hun bedrijf failliet te laten gaan. ,,Ondernemers hebben niet alleen grote zorgen over hun zaak en hun familie, maar ook over werknemers, leveranciers, klanten. Bovendien: bijna de helft van de ondernemers die wij spreken vindt de routekaart van de overheid onoverzichtelijk en onvolledig", stelt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. Hij presenteert hier de voorstellen die ONL het kabinet stuurde.

Thomas Hendriks 23 oktober 2020

Laatste update: 24 oktober 2020 15:55

Leegstand winkels onl corona failliet

Foto: ANP

Dit zijn de voorstellen die ONL het kabinet stuurde:

  • Zet niet alleen het bedrijf maar ook de persoonlijke situatie van de ondernemer zelf centraal
  • Zet het huidige steun- en herstelpakket onverkort door tot 1 juli 2021
  • Sectorspecifieke maatregelen zijn noodzakelijk: breng deze zo snel mogelijk in kaart
  • Compenseer ondernemers bij vertraging coronatestcapaciteit
  • Voer pauze-faillissement (overbruggingsregeling) snel in en maak stopperslening mogelijk
  • Onderzoek overlevingsprotocol per sector
  • Stel voorfinanciering van de transitievergoeding beschikbaar voor (gezonde) bedrijven die moeten reorganiseren
  • Stel extra funding en steun non-bancaire financiers versneld beschikbaar
  • Faciliteer fiscale stimuleringsregelingen, zet in op solvabiliteitsversterking mkb
  • Introduceer Code- of Conduct-huurprijzen
  • Geef ondernemers ruim baan voor om- en bijscholing

,,De nieuwe coronamaatregelen zijn een harde klap voor ondernemers. De meest recente, aanvullende maatregelen bieden ondernemers geen handelingsperspectief. ONL begrijpt de keuze van het kabinet voor extra maatregelen, maar de dreun voor de economie en ondernemers is wederom gigantisch.”

Maatregelen ook richten op persoonlijke situatie ondernemers

Ondernemers hebben volgens Biesheuvel het gevoel dat de schadelast van deze crisis op hun bord terecht komt. ,,De huidige tijd is een mkb-crisis, we zitten er echt middenin. Ondernemers hebben niet alleen grote zorgen over hun zaak en familie, maar ook over de werknemers die in het bedrijf werken, de klanten waaraan ze niet kunnen leveren, de leveranciers die ze moeten betalen. Mede daarom vragen we ook om aandacht en maatregelen gericht op de persoonlijke situatie van ondernemers en hun familie.”

Biesheuvel pleit, net als andere brancheverenigingen, voor sectorspecifiek maatwerk. ,,Neem bijvoorbeeld de reisbranche. Daar zijn de vouchers die ze uitgaven ter compensatie van geannuleerde reizen het grote probleem. Er staat voor ongeveer vijf miljard aan verplichtingen open in deze branche. Als de banken dat geld gaan innen, is de hele reisbranche failliet. De overheid moet die garantie van de banken volledig overnemen.”

''Er staat voor ongeveer vijf miljard aan verplichtingen open in de reisbranche. Als de banken dat geld gaan innen, is de hele branche failliet''

Hans Biesheuvel (ONL)

Grote gevolgen evenementenbranche en sierteelt

In de evenementensector heeft naast bijvoorbeeld alle verplicht gesloten clubs ook de kermisbranche het zwaar. ,,Dat zijn seizoensgebonden ondernemingen. Ze kwamen net uit een winterseizoen waarin vrijwel niets wordt verdiend en gingen meteen de eerste lockdown in. Hun seizoen is zeer beperkt geweest en nu gaan ze alweer een winter in.”

Siertelers in het Westland hebben dit jaar veel omzet misgelopen doordat de export stilviel. Een deel daarvan is gecompenseerd door verkoop in Nederland. ,,We sturen elkaar veel meer bloemen dan anders, omdat we niet of nauwelijks bij elkaar over de vloer komen. Bedrijven doen het ook: bloemen naar medewerkers die thuis aan het werk zijn.”

Lees ook: Bakkie Media: deze tips geven marcom-experts aan horeca

Dreigend faillissement: 1 op de 5 ondernemers

Er is haast geboden, stelt Biesheuvel. ONL wil voorkomen dat veel ondernemers faillissement moeten aanvragen of onderuit gaan. Een op de vijf ondernemers met wie ONL contact heeft overweegt om het bedrijf failliet te laten gaan. ,,Snelheid, duidelijkheid en eerlijke communicatie zijn cruciaal om de overlevingskansen van bedrijven te verbeteren. Bijna de helft van de ondernemers die wij spreken vindt de routekaart van de overheid onoverzichtelijk en onvolledig. Zo is het onduidelijk wat leidend is in de verschillende fasen en is er een gebrek aan praktische inslag binnen de routekaart.”

Lees ook: Heineken op herhaling: nu maatwerkhulp voor gesloten horeca

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.